Az akkumulátoripar gyengélkedése rossz előjel a magyar gazdaságnak. A dél-koreai iváncsai gyárban nem véletlenül küldtek el több száz dolgozót egyik pillanatról a másikra.

Mint arról a propeller.hu is beszámolt, több száz dolgozót küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból egyik pillanatról a másikra. Kiderült, hogy jobbára kölcsönzött munkaerőt és vendégmunkást rúgtak ki az iváncsai akkumulátorgyárból – írja a portfolio.hu

Az akkumulátoripar gyengélkedése rossz előjel a magyar gazdaság számára is, ahol a kormány húzóágazatnak szánta a szektort. A dél-koreai anyavállalat legutóbbi negyedéves jelentése szerint rengeteg nehézséggel küzdenek, köztük az akkumulátorok iránti visszaeső kereslettel. Eredetileg az idei év elején nyitották volna meg új magyar üzemüket, de ezt végül a második félévre halasztották.

Iváncsa csak a kezdet? – Nagy reményeket fűzött a kormány az akkumulátoriparhoz, egyelőre ezért nem jött be

Az iváncsai akkumulátorgyár Fotó: RTL

Egészen a legutóbbi időkig növelte alkalmazotti létszámát a dél-koreai cég Komárom mellett, Iváncsán akkumulátorgyárat építő cégnél. Az Opten adatai szerint 2938-an dolgoztak március végén. Aztán áprilisban arról írt a G-enews koreai gazdasági portál, hogy leállították a munkaerő-felvételt a magyarországi Iváncsán található akkumulátorgyárában, mivel elérték a teljes igényt. Pedig az újabb, 30 GWh gyártási kapacitású 2,3 milliárd dollárnyi beruházás még be sem fejeződött. Aztán érkeztek a pénteki kirúgások, amit a kereslet visszaesésével indokolt a cég.

2023 utolsó három hónapjához képest 25%-os keresletcsökkenés volt a járműakkumulátorok piacán. Erre a problémára már az akkumulátoripari nagyhatalmi terveket dédelgető magyar kormány is felfigyelt. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy EU-s támogatási programot szorgalmazott. Egyelőre a még nem kiforrott gyártástechnológia javításán múlhat az iváncsai gyár jövője. Sokat számíthat ez a magyar gazdaságnak is, mivel a hazai ipari teljesítményen is nyomot hagyott az elmúlt időszakban a húzóágazatnak várt akkumulátorgyártás szenvedése.

Forrás: portfolio.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
A vendégjogra hivatkozva orvánék legközelebb a csillagot is visszateszik a parlament tetejére,aztán ott is felejtik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Sziszifusz: 12.44

:)))))) Szublimált, felszívódott.
human
Nagy baj lesz ebből. Tegnap a Hit tévében a fidesszel szimpatizáló közgazdász asszonyis elkezdett aggódni ezek miatt:
- csak az autógyártásra êpít a kormány
- kis hozzáadott értékű beruházások jönnek
- figyelmeztetett a kínai eladósodás veszélyére
- a tömeges külföldi munkaerő miatt konfliktusoktól tart a lakossággal.

És mondom, ez nem egy ellenzék közeli vélemény, ráadásul a Hit tévét is inkább a fidesz holdudvarához szokták sorolni.
Aki Én
„Két év alatt 47,5 százalék volt az élelmiszerinfláció Magyarországon, 20 százalékkal csökkentek a reálbérek. 220 ezer üres ház van a vidéki falvakban.”

2010-ben 750 ezer ma 250 ezer családi gazdálkodó van Magyarországon,
800 darab betöltetlen háziorvosi praxis van,
sorra zárnak be a vidéki szülészetek,
majdnem egymillió honfitársunk volt kénytelen elhagyni a hazáját,
tavaly született a legkevesebb magyar gyermek.
Hazánk a második legszegényebb és legkorruptabb uniós tagállam.
– sorolta a tényeket az ellenzéki politikus."
Nyírfa
@Aki Én: 15.24

Még olvasni is siralmas, hát még benne élni.
telegdilaci
@izéke:Ezektől minden kitelik ami nem jó a Magyar lakosságnak,ránk erőltetik az akkumulátor gyárakat,és most rájöttek hogy nincs igény az akkumlátorokra,vissza esett a kereslet az elektromos autókra,ezért Iváncsáról több száz vendég munkást,és kölcsönzött Magyar munkaerőt el bocsátottak,viszont Fónagy elvtárs meg magyarázta ilyen a kapitalizmus ez van ha van munka akkor felveszik a munkaerőt,ha nincs akkor el küldik,csak ugye ezzel is az a baj hogy pár ezer milliárd állami támogatást adott a Magyar kormány,és még vendégmunkás szállót is építettek ki tudja hány milliárdból a vendégmunkásoknak,véleményem szerint jó befürdünk ezzel az erőltetett akkugyárak ide telepítésével!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.