Több mint egy évnyi egyeztetés után, a mai napon a magyar kormány visszavárásrolta budapesti repteret. Ezzel történelmi tranzakciót bonyolított le. A visszavásárlás 3,1 milliárd euróra rúgott.

A kormány megvette a repteret – Nagy Márton szerint a Gyurcsány-kormány anno "elkótyavetyélte ezt a nemzeti kincset"

Fotó: Facebook/Budapest Airport

„Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér”

– jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A vételár 3,1 milliárd euró, a hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással pedig a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra – tájékoztat az Index.

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírásra került a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződése. Ezzel a tranzakció lezárult, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér

– fogalmazott Nagy Márton, majd kiemelte:

A Gyurcsány-kormány 2005-ben elkótyavetyélte ezt a nemzeti kincset, hiszen az állam számára rendkívül előnytelen vagyonkezelési szerződést kötött.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a reptér tulajdonlása sok egyéb mellett, az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőségű. Nagy Márton hozzátette: „Éppen ezért volt történelmi bűn, amit 2005-ben a dollárbaloldal a reptér elhibázott privatizálásával elkövetett. Mindezt tovább tetézte, hogy az eladásra gazdasági konjunktúra mellett, békeidőben került sor.”

Az adásvételi tranzakció közép-európai viszonylatban is rekordméretet képvisel.

A visszavásárlás rendkívül bonyolult feladat volt, hiszen míg a repteret eladni könnyű, addig visszavásárolni nehéz

– összegezte a tárca.

A megállapodás értelmében a Magyar Állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

A vételár 3,1 milliárd euró, több mint 1200 milliárd forint.

A hitelezői konzorciummal történt sikeres megállapodással a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitel került meghosszabbításra.

2006 februárjában Orbán Viktor azt nyilatkozta: „Ha egyszázaléknyi esély kínálkozik a reptér visszaszerzésére, kezdeményezni fogjuk a visszavételt.” Palkovics László volt innovációs és technológiai miniszter 2021-ben tett ajánlatot, de nem járt sikerrel, és Fellegi Tamás korábbi nemzeti fejlesztési miniszternek sem sikerült a felvásárlás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium most kiemelte:

A reptér visszavásárlása annak ellenére is sikeresen zárult, hogy a hazai baloldali, háborúpárti média ahol csak tudta, gáncsolta az üzletet. Rendszeresen bukkantak fel ugyanis ártó szándékú, a fikció műfajába tartozó, gyakran szakmailag is megmosolyogtató, hamis híreszteléseket terjesztő írások.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sándorbence
az igazsághoz ez is oda tartozik
"A maradék 25 százalék plusz egy százalék állami tulajdont már a Fidesz-kormány adta el 2011-ben 36,6 milliárd forintért."
a fideszben megbújó komcsik is részesei voltak az eladásnak
sándorbence
az igazsághoz ez is oda tartozik
"A maradék 25 százalék plusz egy százalék állami tulajdont már a Fidesz-kormány adta el 2011-ben 36,6 milliárd forintért."
a fideszben megbújó komcsik is részesei voltak az eladásnak
kereső
A nagy kérdés az, hogy a magyar állam, a magyar gazdaság képes lett volna-e ezeket a fejlesztéseket megvalósitani, amelyet a befektetők megtettek :
www.bud.hu/budapest_airport/tenyek_a_repuloterrol/tortenelem/tortenelem
izéke
Pont volt felesleges 3.1 milliárd eurónk,amit másra úgysem tudtunk volna elkölteni,az oktatás,egészségügy szárnyall,lakások tömegei várnak az egyszerű emberekre, a fizetések a fellegekben...
csapnivalo
Este érdemes figyelni a salátatörvény beadványokat. Holnaptól koncesszióban 100 évre titkosítva magáncégek birtokába adják.
vitriol
orbán túl sokszor és túl nagyokat álmodik. Ezeket nálunk gazdagabb országok sem tudnák finanszírozni!
lusta
@csapnivalo: Ezbígy nem igaz. Nem magáncégek, hanem Lölő birtokába fog kerülni. Egyébként hazudnak, mint a vízfolyás. A reptér eddig is magyar tulajdonban volt. Ferihegy üzemeltetési jogát vettük meg, mert ez a pénz a miénk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.