Hogy miért? A roma kifejezés alapján egyesek a románokra, mások a rómaiakra gondolnak, miközben a cigány közösség elveszíti önazonosságát, hangzik az indoklás.

Forrás: mediatica.ro
Feltöltő: farczadi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
luciferi
A cigány nekem eddig is cigány volt. És ezután is az lesz....
másvirág
Ez Romániai hír ! Szegény Román-őslakos bajban van,Mert a cigány nyelv szerint a cigány férfi= rom, =a cigány asszony romni. Ha egy kűlföldi toldalékolja,ragozza,mindenképpen egyformának azonositja öket. Ezért van az,hogy Romániában nyomatékkal kimondják minden esetben,hogy" a cigány",mert nem azonosulnak a "roma" egyik kifejezési formájával sem.Ezért van náluk cigány bűnözés.
Nálunk ezért csak" magyar" lehett az elkövető.
Zsoel
Ezzel a felhívással maradéktalanul egyetértek. Én mindig is cigánynak neveztem a cigányt, mert a mi nyelvünkön így nevezik őket. A németeket sem hívom Deutschoknak, az angolokat sem Englisheknek, mert van rájuk saját szavunk, így hát az is hidegen hagy, hogy a cigányok a saját nyelvükön hogyan nevezik magukat (ők maguk sem tudnak ebben megegyezni, hiszen van ezerféle csoportjuk, nyelvjárásuk stb.)

Arról nem is beszélve, hogy a romázást egyes magyarországi liberális körök kezdték és erőltették rá a köztudatra (főleg a médiára), mintegy megpróbálva ezzel legalább az elnevezés szintjén politikailag korrektté tenni ezt a semmirekellő népcsoportot. Aki tehát nem ért egyet a rém idegenül hangzó romázással, az velük szemben is leteszi a voksát. Az emberek jó részének a gyomra nehezen veszi be a szépítgetést, főleg ott, ahol a szóban forgóak igencsak megkeserítik a mindennapi életüket. Ők ott úgy gondolják, hogy ha bélsárnak nevezik is, attól még a sz...r csak sz...r marad.
másvirág
@Zsoel: Sajnos mint látod határainkon belűl, és túl sem mindenki igy gondolja ,ahogy te szemléletesen ecsetelted .És még jelzőket sem aggatnak elébe.Mint teszik azt a jogállamiság hazájában az USA-ban,a rasszista ,fajgyűlölő,antiszemita,jenkik.
Akik nem átalják a NIGGER szó elé biggyeszteni: "Bűdös","Rohadt",ingyenélők jelzőket.
Akinek ezek az elhangzott szavak mégis ismerösnek tűnnek ,azok csak a képzeletűkben játszodhattak le.
Diamont Frost
A " roma ----" cigány nyelven fiatal, nőtlen cigány fiut jelent.
Azóta "romáznak" a politikusok, mióta a cigány egyet jelent a bűnözéssel, az ingyenéléssel és antiszociális magatartással.
csikknorisz
Nekem errol az Indul a bakterhaz jut eszembe -Tan letorne a nyelved, ha aszondanad: Tensaszon. -Nekem mindegy, ha mingyar boldogsagos ifiasszonynak is hijatja magat, Nyanya. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.