Egyoldalúan felfüggesztette Magyarország a menekültek visszafogadásáról szóló Dublin III. rendelet betartását, amit röviden összefoglalva egyszerűen nem tehetett volna meg. Ettől kiakadt az EU, de az osztrákok is bekérették a bécsi magyar nagykövetet, Perényi Jánost. Most a VS.hu megtudta: Németország is dühös lett, kedden ők is berendelték a berlini magyar nagykövetet, Czukor Józsefet.

Az újság úgy tudja, Czukor egy külügyi államtitkárral tárgyalt, aki az osztrákokéhoz hasonló kifogásokat hozott fel: az előzetes egyeztetés, tájékoztatás hiányát sérelmezték, illetve arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány egy korábban általa is elfogadott uniós egyezményt nem rúghat fel egyoldalúan.

A lap arról is értesült: Bécsben Perényi Jánossal Elisabeth Tichy-Fisslberger, az osztrák külügyminisztérium jogi és konzuli szekciójának főnöke, valamint Gerhard Zettl, a minisztérium integrációs politikáért felelős főosztályának vezetője tárgyalt. Részükről az hangzott el, annak ellenére, hogy megértik a magyarokra nehezedő migrációs nyomás növekedését, elfogadhatatlannak tartják, hogy ilyen „olcsó módon" járjon el Magyarország. Emellett „rendkívül veszélyes lépésnek" tartják, hogy „technikai okokra" hivatkozva, meghatározatlan időre felrúgunk egy uniós egyezményt – írta a VS.

Sőt, azt is megemlítették, hogy információik szerint a menekültek pénzt kapnak Magyarországon, majd egyszerűen tovább engedik őket Ausztria és Németország felé, így "nem fair", ha nem fogadunk vissza közülük senkit.

Frissítés: Az APA hírügynökség reggeli jelentése szerint elfogadhatatlannak nevezte Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is, hogy Magyarország felfüggeszti az úgynevezett dublini rendelet végrehajtását, vagyis a migránsok visszafogadását más uniós országokból.

Az osztrák diplomácia vezetője kedd este telefonon folytatott megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.

A bécsi külügyminisztérium tájékoztatása szerint Sebastian Kurz beszélgetőpartnerét arra figyelmeztetette: Magyarország eljárása "negatív következményekkel" járhat. "Ausztria ezt nem tűrheti el" – jelentette ki az APA szerint az osztrák miniszter.

Frissítés 2.: a külügy cáfolja, hogy bekérették volna a berlini magyar nagykövetet.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
@sentinel216: Sajnos nem Orbán szenvedi meg a tetteinek a következményeit, hanem az ország. De az nagyon. Sem a németek, sem az osztrákok nem fogják tűrni, hogy egy EU-tagállam ne tartsa be az EU szabályait.
Mindenkinek el lehet most már, az utolsó pillanatban gondolkodnia, hogy mit szeretne, Orbán oldalán "szabadságharcolni" egy elszigetelt, az orosz érdekeknek kiszolgáltatott országban, vagy pedig az EU támogatásával egy fejlődő európai országban élni. Még lehet választani, de már nem sokáig.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Desischado
@Alzheimer Fauna: Ettől félek én is! Václav Havel is erre gondolhatott! Nem tudom, mire várunk még, meddig hagyjuk hogy ez az elmebeteg csuti rém magával rántson minket az örvénybe?! Szauron és Voldemort hozzá képest angyalnak számítanak! Hol van egy Harry Potter, egy Frdó? Nagy szükségünk lenne rájuk!
Freewolf
@libellle: Nem vagyok vevő a hazudozásra, amit írtam az megtörtént! Olvasd a híreket!
libellle
@Freewolf: Melyik hireket a magyar hireket. N akkor már most irom csak hazugság!!!
mate03
@Anna Mária: ! Kerítést biztosan nem építettek! Határ ellenőrzés van,de kerítést építeni!? Ott értelmes politikusok hozzák a döntéseket!
Anna Mária
@mate03: Persze, Európában csak a magyaroknak vannak ilyen eszement ötleteik. Szerintem ebből a kerítésből sem lesz semmi.
Jozefina
Orbán megkaja az eurós kokit, meg sallert és máris nincs kerítés!!! Csupán saját magát járatja le szerencsére!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.