Támogatást nyújt Wilhelm Fruzsina ellátásának költségeihez a CBA, a társadalom segítségét is várják, adománygyűjtő perselyeket helyeznek ki a cég üzleteiben – mondta a vállalat kommunikációs igazgatója hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Index hírportál március elején írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akarja küldeni Magyarországra azt az árva, értelmi sérült magyar lányt, aki Malmőben élt a nagynénjénél.

Fodor Attila bejelentette: a Wilhelm Fruzsina ellátásához, gyógykezeléséhez szükséges havi mintegy 280 ezer forintnak megfelelő összeget a vállalat tulajdonosai az év végéig felajánlották, majd egy összegben elutalták a múlt héten.

Hozzátette: a társadalom segítségét is kérik ahhoz, hogy Wilhelm Fruzsináék ügye megnyugtatóan rendeződjön: a Ments életet alapítvánnyal közösen száznegyven üzletükben helyeznek ki perselyeket, amelyekbe várják a családot támogató felajánlásokat.

A kommunikációs igazgató kérdésre válaszolva elmondta: ha az adományokból nem jönne össze a megfelelő összeg, akkor kiegészítik.

Közölte azt is, hogy a 21 éves lánynak szeptember óta bejelentett munkahelye van.

Ruff Ágnes, Wilhelm Fruzsina nagynénje a sajtótájékoztatón elmondta: egy hónapja saját felelősségére visszavitte Svédországba a lányt, és azonnal bejelentette. Hangsúlyozta: 39 hónapja van vele Fruzsina, három éve kérvényezték a letelepedési engedélyt, amelynek birtokában a svéd állam fizetné az ellátását. Ezt azonban elutasították, így unokahúgának el kellene hagynia az országot – mondta Ruff Ágnes, aki embertelennek nevezte a svédországi eljárást, és hangsúlyozta: tapasztalatai szerint a svédeket is felháborítja az eset.

Részletezte: Fruzsina "egyetlen esélye" az úgynevezett letelepedési jog, mert ennek birtokában, ha van bejelentett munkahelye, mint európai uniós állampolgár szabadon mozoghat, ám ebben az esetben fedeznie kell az ellátását. Ezt ő nem tudja biztosítani Fruzsinának, ezért nagy segítség a kereskedelmi cég adománya – tette hozzá.

Ruff Ágnes hangsúlyozta: ha Wilhelm Fruzsina két évig dolgozik, öt évig lesz Svédországban, utána pedig "nagyon nagy az esély", hogy megkapja a letelepedési engedélyt.

Beszélt arról is, hogy a tordasi otthon, ahol unokahúgának élnie kellett volna, nem neki való, mert ott pszichiátriai betegeket kezelnek, a lány "meg volt rémülve".

Wilhelm Fruzsina arra a kérdésre, hogy miért nem szeretne Magyarországon maradni, úgy válaszolt: "nincs itt családom, nincs senkim".

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eriksson
Nem elég magyaros a neve ennek a kislánynak, úgyhogy kérhetnének a letelepedését bevándorlóként is. Több esélye volna.
Papuska1
Szegény kislány! Itt látszik az újliberális Európai gondolkodás igazi visszássága. Az ott családi kötelékkel rendelkező Schengeni Európai fogyatékos kislányt a magas költségek miatt visszautasítják, a ki tudja mire képes, akár még terror akciót is végrehajtó arab állítólagos menekülteket tárt karokkal fogadják. Tényleg ez a humanizmus? Ez a liberális emberségesség? Ez persze senkinek nem tűnik fel, ehhez valahogy nem fűlik a balib hitűeknek hozzászólni! Ezt tessék védelmükbe venni, hiszen azonosak az elveik, és Svédország a példa! Tenne ilyet Orbán Viktor? Szerintem nem. Fejemet rá! Erre tessék gombot varrni! Itt látszik ki (például) a lóláb.
ápoló
Papuska !
Orbán Viktor sokkal rondább dolgot is megtett, például 2010 után a fideszes önkormányzatok megszüntették a méltányossági Ápolási díjat, ami olyan 22000 Ft. volt havonta. Ez több tízezer magyar családnak okozott megoldhatatlan problámát, és senki nem segített !
Papuska1
@ápoló: És ezt össze lehet hasonlítani a svéd üggyel? Az, hogy átalakításra került a szociális rendszer, és egy-két olyan menekülési pont, amit többen a munkából való kimaradásra használtak (Tudom, nem mindenki, de aki nem, az más forrásból kaphat most is támogatást, ha valóban csak ez lehet a megoldás!) Arról persze senki nem beszél, hogy a foglalkoztatási ráta nálunk akkor 40%-volt, most hatvanhoz közelít, de a németeknél és más fejlett országokban 70% fölött van. Amíg ez nálunk is hasonló szintre nem kerül, a gazdaság megkapaszkodása sem lesz tartós! A szociális problémák megoldásának más útja is van, mint a segély! Sőt a segély egy szocialista időkből itt maradt rossz megoldás!
emerencia
Kíváncsi lennék egy svéd illetékessel készült részletes interjúra a témában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.