Felkészületlennek nevezte saját országát a migránshullám kezelésében a horvát államfő, aki arról is beszélt, hogy a rendszerük összeomlott, de nincs kapacitása Horvátországnak ilyen mértékű áradat kezelésére. Kolinda Grabar-Kitarovic az M1 aktuális csatornának adott exkluzív interjút szerdán.

A Horvát Köztársaság elnöke hangsúlyozta: barátként érkezett Magyarországra, Magyarország és Horvátország baráti szomszédos országok. Hozzátette: a migránskérdéssel kapcsolatos retorika ugyanakkor némileg veszélybe sodorta a két ország kapcsolatát, de ezt átmeneti állapotnak nevezte.

Horvát államfő: felkészületlenek voltunk, a rendszer összeomlott

"Soha nem szép dolog a saját országunkat külföldön kritizálni, de el kell mondanom azt is, amit Horvátországban mondtam: felkészületlenek voltunk erre a helyzetre, bár hónapokkal ezelőtt számítani lehetett a migránshullám elindulására" – fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette: Horvátország szeretne segíteni ezeknek az embereknek, de a menekülteket és migránsokat szét kell választani. A menekülteket segíteni kell, a migránshullám azonban meghaladta a kapacitásaikat. "Sok hónapot veszítettünk el, elmulasztottunk tárgyalni a szomszédos országokkal, Makedóniával, Szerbiával, Magyarországgal, Szlovéniával, Ausztriával és másokkal, Brüsszelben is elmulasztottuk ezt" – mondta.

Azzal összefüggésben, amikor Horvátországot elérte a nagymértékű migránshullám, azt mondta: "be kell vallani, hogy a rendszer összeomlott, méghozzá néhány órán belül". Hozzátette: ő már korábban is arra figyelmeztetett, hogy ennek a kérdésnek nem csak humanitárius, de gazdasági, társadalmi dimenziói is vannak. Leszögezte: Horvátország nem ellenzi a migrációt, nem kívánják megtiltani azt, hogy a bevándorlók belépjenek az Európai Unióba, ugyanakkor ellenőrizni szeretnék az eseményeket.

"Tudnunk kell, ki miért lép be Horvátországba, mik a szándékai, mik a céljai, hova megy tovább. Sajnos a rendszer ilyen formában nem működött" – mondta, hozzátéve: nem lett volna szabad előfordulnia, hogy a migránsok nem a határátkelőknél, hanem a zöldhatáron léptek be Horvátországba.

A kontrollálatlan beáramlással összefüggésben azt hangsúlyozta, hogy Horvátországnak nem csak a schengeni térséghez való majdani csatlakozás, hanem a saját állampolgáraik biztonsága érdekében is érettséget kell mutatniuk. Leszögezte: a regisztrációt végre kell hajtani, nem lehet visszautasítani az ujjlenyomatadást. Hangsúlyozta: felelősségük a biztonság és biztosítani kell azt is, hogy a migránsok közt ne legyenek terroristák.

Hangsúlyozta: a megoldásra kell koncentrálni, de Európában jelenleg csak a hatásokat kezelik, ami elválaszt a valós problémától. Hosszú távú migránshullámról van szó, sokáig fog Európa küzdeni ezzel. Úgy vélte, a diplomácián, segélyezésen és egyéb tevékenységeken keresztül, együttműködve Törökországgal és Libanonnal, a gyökerénél kell kezelni a problémát. Emellett hosszú távú migránspolitikára van szükség, védeni kell az európai határokat – mondta.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hemami
Ekkora áradat kezelésére Magyarország, sőt egyik más ország sincs és nem is lehet felkészülve, mert ez túlmegy minden határon.Egyre inkább kiderül, hogy még a magát mellveregető Németország is egyre jobban belátja ezt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Peller Anikó
"védeni kell az európai határokat.." Akkor nosza, mi tart vissza?
hemami
Ekkora áradat kezelésére Magyarország, sőt egyik más ország sincs és nem is lehet felkészülve, mert ez túlmegy minden határon.Egyre inkább kiderül, hogy még a magát mellveregető Németország is egyre jobban belátja ezt.
TASzSz
A kép láttán e is szartak a szerbek... :-)
karma1
Naivitasa a viccbeli szoke agykapacitasi kerdeseivel vetekszik: bar o "ferfiasan" bevallja,- amit orban akkor se tenne, ha belepusztulna- hogy ezt bizony elmertuk, elszamoltuk magunkat, tevedtunk, de akarunk valamilyen jo megoldast...
Vannak naiv elkepzelesei, de meg mindig baratsagosabb, mint orban kifejezetten menekult-ellenes mediahaboruja...:o(((
karma1
O lesz a legutolso, aki megtudja, hogy egy migrans milyen szandekkal lep az orszagaba: legfokepp mindenki at akar haladni a sokkal fejlettebb orszagok fele, aki viszont terrorista, az nem tuzi ki a hajtokajara, hogy "I love ISIS"...
Es valahogy ok sem tudjak az osszes migrans adatait rogziteni - ertheto modon...
Lepényleső
A fotó tanulsága szerint,nincs egyedül. A másiknak meg vér nincs ahol kéne,hogy beismerje.
herczeg0210
Nééézd máááá! Kisebb az Államfő mint a mini Szterelnök! De meg nőtt!
Fradigege
Végre valaki, aki egy magas ezzel a felcsúti töltött pörkölttel.
JAJMÁR
Na, ilyet se hallottam még a mi - Gyurcsányt kivéve - politikusainktól, akik mindig mindent jól csinálnak, mert a rosszat is jól csinálják, akkor is, ha nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.