Élesen bírálták a hét végén Angela Merkel német kancellárt a szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki és kormánypárti oldaláról is a menekültválság kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás miatt.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unión (CDU) kívül a Bundestag valamennyi pártja jelezte fenntartásait a EU-Törökország megállapodással szemben.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy ugyan nem ellenzi a tárgyalásokat Törökországgal, de "veszélyes függő viszonyba kerülni Ankarával", és a "nem szabad reagálni a fenyegetésekre".

Úgy vélte, az EU-Törökország megállapodás hozzájárult az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt megerősödéséhez, pedig nem is a menekültválság közös kezeléséről között egyezség miatt csökken a Németországba érkező menedékkérők száma, hanem a balkáni migrációs útvonal lezárása miatt.

Mindenki Merkelt bírálja

"A munkát mások végezték el, kizárólag Ausztria és a balkáni országok döntéseiből profitálunk" – mondta Horst Seehofer. Hozzátette, hogy Bajorország akár rendőrökkel is kész segíteni Ausztriának az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágó biztosításában, hogy semmiképpen ne ismétlődjék meg a tavalyi menekülthullám.

Hasonlóan vélekedett Sigmar Gabriel alkancellár, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) elnöke a Der Spiegel című hírmagazin hét végi számában megjelent interjúban, amelyben kiemelte, hogy "legjobb esetben is csak az igazság fele" az, hogy az EU-Törökország megállapodás miatt apad a menekülthullám.

A menedékkérők száma azért csökken, mert "lezárták az utat a Balkánon, Törökország pedig gondoskodik arról, hogy kevés hajó induljon el a tengeren" menedékkérőkkel Görögország felé. A csökkenés oka "úgyszólván Orbán és Erdogan kombinációja", amely azonban az utóbbi napok folyamatai alapján "nagyon csalóka fordulatot" idézett elő – mondta Sigmar Gabriel.

Pártja egyik alelnöke, Thorsten Schäfer-Gümbel a Welt am Sonntagnak azt mondta: az SPD elvárja a kancellártól, hogy "ne lapítson Erdogan előtt", hanem tartassa be a megállapodás előírásait. Hangsúlyozta: nem szabad "engedményt adni az európai értékekből", és "a kancellár felelőssége, hogy a megállapodás működjön".

Hozzátette, hogy Angela Merkel "menekültpolitikája központi tartóoszlopává tette a Törökországgal kötött megállapodást", amely az SPD számára mindig is csak egy alkotóeleme volt a menekülést kiváltó okok megszüntetésére összpontosító szélesebb körű politikának.

A CDU/CSU mindig is ellenezte Törökország uniós tagságát, Angela Merkel és társai "kiszorították Törökországot és megtorpedózták közeledését", most azonban a kancellár "meghajolt Erdogan előtt", ezért súlyos nyomás alá kerül saját pártjában, ha összeomlik a megállapodás – mondta az SPD-s politikus.

Visszafogottabban fogalmazott az SPD legnépszerűbb politikusa, Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, aki a Der Tagesspiegel című lap vasárnapi számában megjelent interjúban azt mondta, hogy "most a török térfélen van a labda, Ankarának kell megmondania, hogy miként tervezi rendezni a nyitott kérdéseket".

A Bundestag ellenzéki pártjai viszont élesen bírálták a kancellárt. A Zöldek egyik társelnöke, Cem Ödzemir a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a megállapodás zsarolhatóvá tette az EU-t, és ezért Angela Merkelt terheli a "felelősség meghatározó része".

A nagyobbik ellenzéki párt, a Baloldal társ-frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy összeomlik az EU-Törökország megállapodás. Az összeomlás "természetesen Merkel kudarca" lenne, és megmutatná, hogy "végzetes politikájával elszigetelte magát Európában".

Sahra Wagenknecht hozzátette: Recep Tayyip Erdogan török államfő Angela Merkel miatt érzi úgy, hogy annyira megerősödött, hogy "megtiporhatja az emberi jogokat és fokozatosan iszlamista diktatúrává alakíthatja át Törökországot".

A megállapodás szerint vissza kell küldeni a Törökországból a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok a többi között a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában mutatkoznak, Recep Tayyip Erdogan azonban május elején bejelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harcra vonatkozó török törvény módosításáról.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

amaramaistanna
Merkel egy igaz ember, aki az ellenkezőjét mondja az lelketlen gazember, mert nem érti meg és nem érzi át a háború elől menekülők küzdelmét az életben maradásért.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...ennek a lidércnek még a máglyahalál is kegyelem volna.
Szókrakész
Tiszta apja ez a leány.
Az apuka is így nézett ki a háború vége felé, mikor már minden veszve volt.
wagabund
bírálja...bírálja..az kevés.. a bíró mikor fogja bírálni?
verőce21
"A munkát mások végezték el, kizárólag Ausztria és a balkáni országok döntéseiből profitálunk" – mondta Horst Seehofer.
Mangu
Addig nincs mitől tartania, amíg az EU parlament még védi politikai húzásait és bíróság elé nem idézi, hogy hogyan merte a EU nevében rászabadítani Európára - szolidaritás alapon önkényesen, előzetes egyeztetés, jóváhagyás nélkül - a különféle menekülteket. Természetesen ehhez kellett Junker és sok bérenc politikus. Hol voltak mindezek, mikor kezdődött a Szír válság? Mit tettek a hergelésen kívül? Tisztában voltak a következményekkel? Most már merik kritizálni? Kész siralmas kabaré.
fekete
Merkel nulla,de az egesz Germania ossze szarta magat! Ezektol felni kell,mert meg a levegot is
elszivjak eloled.
Borsodi
A Németeknek Merkel asszony, nekünk Orbán úr teszi tönkre az életünket.Nagy áldás lenne mind kettőtől megszabadulni!
amaramaistanna
Merkel egy igaz ember, aki az ellenkezőjét mondja az lelketlen gazember, mert nem érti meg és nem érzi át a háború elől menekülők küzdelmét az életben maradásért.
Levendula
@amaramaistanna: Bizony igazad van, az a sok fiatal, életerős férfi, akik menekülnek az életben maradásukért. Bazzeg, a családjukat otthon hagyták? A feleségüket, gyereküket, anyjukat, nővérüket???
Szókrakész
@amaramaistanna: Mit fizetnek a naiva szerepéért?
Szókrakész
Amúgy büszke lehet a banya a törökökkel kötött szerződésre.

Olyanoknak ad vízummentességet, pénzt, akik most(már hosszú ideje) halomra lövik a Szíriából Törökországba átjutni próbáló menekülteket.
Rengeteg gyerek is van halottak között.
Mert ha már a törökök nem tolhatják rá Európára őket, akkor Törökbe se jussanak át, nehogy a törököknek kelljen etetni őket.
Attól függetlenül, hogy az EU-tól hatalmas, de a törökök szerint kevés, soha nem elég pénzt kapnak a banyáéktól.
és ezt a pénzt az EU-s országok fizetik. Lásd a brüsszeli pénzügyi hatalomgyakorlást, az országoktól bármikor, bármilyen címen követelhető pénzt, amire aztán egyes országoknak 7 napja van előteremteni, mindegy honnan. Ráadásul nem elszámoltathatók, nem ellenőrizhetők, törvényeken felül állnak.
Egy vegytiszta diktatúra.
Ezért írom, hogy ezeket a milliárdokat NEM a banya, nem a...fizeti, hanem mi mindannyian.
És ennek a brüsszeli diktatórikus rendszernek a csicskája a banya, és Németországgal takarózva erőlteti rá más tagországokra Brüsszel diktátumait.
Tehát itt megint csak megkérdőjelezhető a demokrácia, a közös gondolkodás, az abból összehozott közös nevező, a...
libellle
@verőce21: Igaz ezt mondta Seehofer. Az osztrákok és a németek azt is mondták, hogy azt nyögjük amit Magyarország elmebeteg führerje ránknyomott, éspedig 450 ezer menekültet és ezt mind regisztrácio nélkül. Amennyiben most a régi repedt "lemezzel" válaszolnál, hogy Merkel hivta öket. Ezt még sehol senki nem tudta bizonyitani még elemebeteg orbán sem. Az csak dumál semmi mást nem tud. Ja még hozzátenném, gazdaságunk valóban Jól teljesit sokkal jobban mint gondoltuk. Nem manipulativan hanem valóban.
Peller Anikó
Neeem, nem mindenki bírálja. Van még néhány elmebeteg aki próbálja védeni a saját elcseszett álláspontját, de ez csak a következő választásig tarthat ki legfeljebb. Mert ez az idióta mekergel a szélsőséges fasisztoidea pártocskák ölébe taszítja európát. Mellékesen.

Kevéseszűek kíméljenek.
verőce21
@libellle: (15:48) A végén kezdem; a német gazdaság valóban jól teljesít. Hála neki, mert ez megnyugtató minden európai ember számára.
De a 450 ezer menekült nem "rátoknyomott" volt, mert maguk a menekültek tartották itt magasba Merkel nagyméretű képeit, hogy őket oda meghívták. Megindultak gyalog az autópályán nyugat felé.
Peller Anikó
@verőke: ez az idióma azért is ugatott mert kerítést építettünk. Most meg azért mert nem tartottuk meg az összeset.
libellle
@verőce21: Nem kellett volna öket beengedni. Ellenben bizonyára nem tudod, de mindenki Nyugat- Europában orbánt hibáztattja azert ami történt. Ellenben nem akarom századszor a mi alaptörvényünket itt leirni mert ugysem érted. Te csak azokat tudod itt leirni mint vélemény, amit orbán elmagyarázott.
libellle
@Peller Anikó: joschka,ne igyál már annyit mert az eszeddel már igy is ritkán találkozol.
JAJMÁR
Az agresszív izomagyúak az elesettekkel szemben rövidtávon könnyen hasznot húznak. Nem szól ez másról az ő esetükben, mint politikai haszonszerzésről. Vagy azt képzeltétek, hogy egy Seehofer képes megoldani egy ilyen súlyú problémát? vagy a zorbán? Egyik se képes. A konfliktus mélyül és gyengül az eu. Erre képesek ők!
verőce21
@libellle: Magyarázd csak el a törvényeiteket, hátha ki tudlak igazítani.
Ma már úgyis felvilágosítottam teutont a német választási törvényről.
(Érdekes, hogy mindig párosával tűntök fel és te tanultál meg magyarul.) :)

Nincs abban semmi csoda, hogy Németországban Orbánt hibáztatja a politika, mert így próbálják menteni Merkelt.
fekete
Kit erdekel ez a beteg Muszlim segnyalo.
Bringás
Merkelt úgy elzavarják, mint a huzat! Börtönbe is kéne vágni, amiért idecsábította a terroristákat, meg az analfabéta muszlim bandát!
libellle
@verőce21: Nem Németország henem a nyugat!
www.bundestag.de/bundestag/aufgaben/rechtsgrundlagen/grundgesetz/gg/245216

Itt a mi alkotmányunk. olvsd el. A 16a lenne neked a legfontosabb ha megértenéd. De ugysem érted. Igy nem kell, hogy te teuton fejét tömd a hülyeségekkel amiröl fogalmad nincs. Véleményem szerint a magyar ludasmatyiviccalkotmányról sincs fogalmad. Ugyanis az orbán kedve szerint van változtatva. Az én magyar tudásomat akkor kritizáld olyan vehement, majd ha te az én nyelvemet és azokat amiket még beszélek szintén olyan szinten beszéled és irod mint én.
Szókrakész
@JAJMÁR: JAJ MÁR!!

Pont az általad kritizált, fikázott emberek vezettek be határellenőrzést, kerítéseztek, ...
A többi, általad annyira überokos meg csak kamillázott, hogy most akkor mi van?
Mt tegyünk?
JAJMÁR
@Szókrakész: Nincs überokos. Se a Merkel, se a Seehofer, se az Orbán.
A megosztottság a legpusztítóbb ellenség.
(Meg a butaság, de látom sokaknál túlteng rendesen :( )
Ez a kerítés konkrétan és elviekben is elzárt minket a világtól.
Ja, most kevesebb menekült jön. A kerítés visszatartja őket azér'
:)
de ne beszélj múlt időben, nincs megoldva a probléma. Csak azok tudják megoldani, akik szerinted kamilláznak, de mégis, a háttérben cselekszenek. Tetszik vagy nem, csak tőlük várható megnyugtató rendezés, mert ők kompetensek.
Peller Anikó
@jajgató: megnyugtató rendezés a kompetesejtektől? Miután rászabadították európára a hadonászó, követelőző agresszor "munkavállalók" millióit? Mindezt a háttérben.
amaramaistanna
Látom zömmel rasszista hozzászólások vannak, ráadásul a beírók meghatározott korlátok között mozognak... Semmi kétség egyesek már nem tudnak a sötét bugyorból kiszabadulni szellemileg...
Szókrakész
@amaramaistanna: Mi abban a rasszizmus, hogy nem akarom, hogy a feleségem, vagy a lányom ezeknek az agyonképzett, spermabankár, rasszista, vallási... őrültek áldozata legyen?!?!?!

Te idióta!!!
Olvasd el a Koránt.
Sura 8

Mit ír a zsákmányelosztásról.
Vagy olvasd el az egészet, hogy kikkel engewdékenyek a muszlimok.
CSAK A MUSZLIMOKKAL!!!
A többi az tisztátlan.

Előbb olvass, tájékozódj, mielőtt beleböfögsz az éterbe!!!
amaramaistanna
@Szókrakész: Azt kell mondanom, mert a válaszod világossá teszi, hogy rasszista, műveletlen és primitív gondolkodású "ember" vagy, ha nevezhetlek még annak, mert az ember tiszteli más ember életét.. Javaslom, ha szorult beléd még egy kis emberi érzés, akkor olvass írásokat erről Ferenc pápától.. érdemes, egyértelműen és világosan fogalmaz... Talán segítene rajtad...
A pejoratív megjegyzéseidre nem érdemes külön válaszolnom, az téged minősít...
BPJ
Ha mindenki Merkel volna a világon, milyen lenne a világ?
Ha mindeni orbán lenne a világon, milyen lenne a világ?
Inkább a segíteni akaró Merkel, mint a gonosz törpe orbán!
Peller Anikó
@BPJ: egyik sem rajtunk akar segíteni, a mekergetel a szelfis szerettei hordáján, a bán meg magáns bandáján.
F_Viktor
@amaramaistanna: Írod:
"Semmi kétség egyesek már nem tudnak a sötét bugyorból kiszabadulni szellemileg..."

Vagyis a Habony-művek kihozta belőlük az állatot!
Eriksson
Itt megy a szócsere, hogy így szegény menekültek, meg úgy emberbarát Merkel, de az senkinek nem jut eszébe, hogy pont ezekkel a "szerencsétlenekkel" van legjobban kiszúrva. Mert hiába a jó vagy rossz szándék, mindenképpen a vándorlók szívják a taknyot. Ők azok, akiket árucikknek tekintenek, mint a vágómarhákat terelgetik ide-oda őket, az európai álhumanitárius, áldemokratikus erők kénye kedvére. Még az is humánusabb volna velük szemben, ha egyszerűen nem engednék vándorolni, hanem letelepítenék őket valahol, ahol szépen kivárják sorsuk jobbra fordulását.
És nem felforgatni fenekestől a jobb sorsra érdemes összes földlakó életét.
De úgy látszik, vannak akik bármit megengedhetnek maguknak a befolyásuk, pénzük révén. Nem számít, hogy mennyi az áldozat, csak a játszma folyamatában ne legyen fennakadás.
Szókrakész
@amaramaistanna: Na itt bizonyítottad, hogy ki az olvasatlan, tájékozatlan, primitív.

De nem bántalak érte.
Neked csak ennyit adott a Jó Isten.
Ezzel kell élned.
De azért ne terjeszd!!!
Szókrakész
@amaramaistanna: A sötétség önmagában nem bűn.
Csak akkor válik azzá, ha másra is rá akarod erőltetni.
Ezért ne erőlködj.
Nem mindenki születik korlátoltnak.
Az hogy te leragadtál franciskánál, bizonyít mindent.
Csak így tovább!

Hajrá a Pitch Black!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.