A zágrábi megyei bíróság peren kívüli tanácsa pénteken úgy döntött, hogy közvetlenül a magyarországi igazságügyi szerveknek küldi el a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen 2015. december 15-én kiadott európai elfogatóparancsot, amelynek alapján eddig nem történt semmilyen eljárás.

A közlemény szerint a tanács a zágrábi belügyminisztériumtól értesült arról, hogy az európai elfogatóparancs alapján nem történt eljárás az ügyben. A tanács az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásról szóló, 2002. június 13-i kerethatározatra hivatkozva, most közvetlenül a magyar igazságügyi szerveknek küldik el a Hernádi Zsolt ellen kiadott európai elfogatóparancsot.

A horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni igazgatósága (USKOK) 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányításának jogát.

A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, és nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért sem.

Hernádi Zsolt kiadatását először 2013-ban kérték a horvát hatóságok, mert a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson. Ezt azonban a magyar Fővárosi Törvényszék arra hivatkozva utasította el, hogy olyan ügyben adtak ki elfogatóparancsot Hernádi Zsolt ellen, amelyben a magyar ügyészség már vizsgálódott, és amelyet bűncselekmény hiányában még 2012-ben megszüntettek. A horvát illetékesek azonban úgy döntöttek, hogy ez nem befolyásolja a Mol vezetője elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.

A zágrábi megyei bíróság úgy véli: Hernádi Zsoltot a horvátországi eljárásban szereplő azonos vádpontokban ugyan jogerősen felmentette a magyar Fővárosi Ítélőtábla 2014 decemberében, de ez a bírói testület soha nem is vizsgálta a vádlott bűnösségét.

A Zágráb megyei bíróság a fentiekre hivatkozva azt állítja, hogy ebben az esetben nem sértették meg a kétszeres eljárás alá vonás tilalmát, ami miatt Hernádi Zsolt lekerült az Interpol körözési listájáról, és ami miatt Németország és Ausztria is felfüggesztette a Mol elnök-vezérigazgatója elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@nyanya001: Foleg most, hogy Norvegiaba is akar terjeszkedni (tovabb?) a mol... Menekiti a patkanycsurhe a lovet?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
Ha azt hisszük, hogy sok jópofizással feledtetjük a horvátokkal hernádi mol ügyét, akkor nagyot tévedünk.

a horvátok addig mennek utána, míg egyszer a híradóban vezetőszáron látjuk Zágrábban..ha öt év múlva, ha tíz év múlva, de megcsípik oszit...
karma1
A draga zagrabiak ugy gondoljak, hogy Magyarorszagon meg muxik a fougyeszseg?
Mindenesetre ha barmilyen eredmenyt akarnak elerni, akkor sajnos ez az elso pont megtenni a hivatalos lepeseket a magyar ugyeszseg fele. Ok meg nem tudjak, hogy poltpetya a betonfal, amirol barmi lepereg, hiszen neki ez a feladata arrafele...
Az pedig miert is erdekelne, hogy a magyarok mit csinaltak hernadival 2012-ben? Attol meg a horvat ME-t kente meg az INA-ert, es ezert barmikor szamonkerhetik hernadit a horvat torvenyek szerint. (Hany birosagi iteletet lattunk, amikor a zsuri egy bunozot elitel, meghozza ellene az elmarasztalo iteletet annak tavolleteben? Hat most is ez van, de ok kerik/kertek a kiadatast, ha nem hagyjak elhalni az ugyet, akkor hernadi nem fog tobbet nyilvanosan szotyizni a Gazdaallattal...:o))))
nyanya001
Húzzatok bele, valami bűzlik ezek szerint nem is kicsit !
karma1
@nyanya001: Foleg most, hogy Norvegiaba is akar terjeszkedni (tovabb?) a mol... Menekiti a patkanycsurhe a lovet?
nyanya001
@karma1: A gazdaállatra is sor kerülhetne belátható időn belül.
Van vaj a fején bőven...
bakegya
Szélesebben is utána néznének ennek az orbán által államosított MAGYAR GÁZSZOLGÁLTATÁSNAK bizony komolyabb perdöntő bizonyítékok is előkerülhetnének.
justhpeter
@bakegya: Pinocset és Polt Pot majd utánanéz. Miután eltették a bevételt.
bakegya
@justhpeter: Vitézi sógor-koma vallomásaira bízom a becsületbeli ügyek oldaláról nézve a lényeget...mert hogy nem a sintér fogja a gázt-gőzt kiengedni a palackból az biztos.
cikicakk55
sajnos itthon ameddig Polt Péter a főügyész,addig itt csak a szocikat lehet elítélni. Bár azokból sem mindet,mert szerintem ezek össze vannak fonódva. Mi másért nem teljesítette volna egyik párt sem íz ígéretét amit a választások előtt harsogott: ELSZÁMOLTATJUK,ZÁROLJUK A VAGYONÁT, BÖRTÖNBE KERÜL, A CSALÁDJA VAGYONI HELYZETÉT IS KIVIZSGÁLJUK! És lám eltelt 27 év és még egyik párt sem dugta börtönbe az elődjét,pedig a nép előtt nagyon nem bírják egymást.A hátunk mögött meg közösen vadászgatnak,iszogatnak és röhögnek rajtunk.
quadrocopter
Nahát, micsoda véletlen, még egy körözött a a főgengszter cimborái között! Hányadik is?

El kell kapni valahol, ahol szokott útvonalon járkál és csendben szólni a horvát követségének, megmutatva, hogy vannak még tisztességes magyar emberek is Geciföldön!

Horvát Köztársaság magyarországi Nagykövetsége

Munkácsy Mihály u. 15., VI. district, 1063 Budapest
[email protected]

Oszt' jó napot! Nehogy már ezt a példányt is 25 évig keressék!
Jozefina
Hernádinak ha tiszta a lelkiismerete és nem követett el csalást, nem vett részt korrupcióban, akkor miért nem mer személyesen elmenni Horvátországba és tisztázni magát!!! Amíg ezt nem teszi meg egy hazug, csaló, korrupt ember!!! Igaz orbániában csak így maradhat MOL vezér!!??
papa.49
A horvátok még kicsit molyolnak, aztán kiadják két ,,usztasának,, az engedélyt a kilövésre. el lesz takarítva a pacák!!!
volvós
@papa.49: ...föleg, ha van a horvátoknak egy-két szerb " fejvadászuk ", akik
túristaként idejönnek egy kis " baráti " látogatásra a hernádi g...i lakására...
oszt lehet szociális temetés...ha életben hagyják, a viktorkáról is mesélhet
valamit. akkor meg több látnivalójuk lesz ...
wagabund
sajnos elkerülte a figyelmem, hogy ez a körözött ember hogy is adott volna több millió ejrót az asztal alatt egy másik szent embernek? ráadásul aki kapta, az miniszterelnök volt...aki azóta már a téglát számolja a zárkájában..
kié volt az a pénz amit nem is adott át az a körözött rosszcsont, és amit nem vett át az az ártatlanul meghurcolt m.e.? és miért kapott tíz évet a horvát miniszterelnök? csak úgy adták, mert volt még egy maradék tíz év a bíróságon? aztán neki kiosztották?
Nem hiányzik sehonnan az a tízmilliócska ejró? senkinek nem tűnt fel a hiánya?

erre válaszoljon valaki, ha tud...ugye nem tud senki?...

naugye.
not me
Csodálkoztam is, amikor abbahagyták.
Fussunk neki újra.
Kapjuk el.

A bűnözőket lelövik, ugye? (1969)
nezelodo
Jaj ezek a horvátok milyen értetlenek! Miért nem hétszentség nekik, hogy nem bűnös, ha egyszer a Polt féle ügyészség már letette a nagyesküt, hogy hozzá képest a ma született bárány egy maffiózó! Miért nem hisznek a tanult kollégáknak ezek a kedves szomszédok?
papa.49
@volvós: A volt jugoszláv népeknél erősen él a törlesztés kényszere, nem szokták feladni, míg nem érik el a céljukat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.