Akár demenciát is okozó agykárosodás jeleit fedezték fel kutatók egykori futballjátékosoknál, ami megerősíti, hogy veszélyes lehet a labda rendszeres fejelése vagy a többiekkel való összeütközés a pályán – írja az Origo.

A tanulmány során hat elhunyt férfit is vizsgáltak, akik hosszú focista karrier után hunytak el demenciában, és mindannyian gyakorlott fejelők voltak.

Kiderült: a focizás hosszú távon agykárosodást okozhat

Az eredmények alapján feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint a bokszolókat vagy az amerikaifutball-játékosokat. A kutatók hozzátették: a kockázat minimális az alkalmi játékosok számára.

Bemutattuk, hogy ugyanaz a kórkép, amely előfordul volt bokszolóknál, előfordulhat néhány volt futballistánál is, akik demenciával küzdenek, de nyomatékosítom: csak nagyon kis számú játékost vizsgáltunk.  A vizsgált sportolók karrierjének átlagos hossza 26 év volt, ami több ezer órányi játékidő, több ezer órányi edzés és több ezer fejelés. Úgy gondolom, a szabadidőben focizóknál rendkívül alacsony a kockázat

- mondta Huw Morris, a University College London (UCL) neurológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, és a kutatók szerint a fejsérülések kockázatát a játék előnyeinek tekintetében kell mérlegelni: a foci hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, mely egyébként csökkenti a demencia kialakulásának esélyét is.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Szijjártót se felejtsétek ki a vizsgált személyek közül. Eklatáns példák a már rövid távon bekövetkező károsodásra!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@grincss: De ez már az, és most fog majd gyorsulni az állapota romlása, mikor mindenütt légypapírnak nézik))))))))
papa.49
@Hellcat: Szeretett focizni így helyes, csak tehetsége jóval kevesebb volt mint a lopáshoz, így az utolsó 27 évben inkább a lopást űzi))))))))))))))))))
papa.49
Emlékeztek a felejthetetlen Géza egy szösszenetére ,, mi leszel ha nagy leszel Pistike (Viktorka) FOCISTA,, hát az nem lett lopni viszont kiválóan tud!!!
1magyar
Már a pici gyerekkorban rázott,ütött,vagy dobált gyerek agya is sérülhet, csak nem oly mértékben, hogy akkor vagy talán később is észrevegyük, legfeljebb gyengébb tanuló,értelmi képességű lesz.
Minden fejet ért ütésről el lehet ezt mondani.
1magyar
Pistike gyerekkorában azt mondta komp lesz, de nem komp-lett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.