Pattanásig feszült a diplomáciai helyzet Észak-Korea és Malajzia közt Kim Dzsong Nam meggyilkolását követően – írja az MTI.

Phenjan bejelentette, hogy nem engedi ki az országból az ott tartózkodó malajziai állampolgárokat, a malajziai kormány pedig erre válaszul bejelentette, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak.

Nem engedi ki a maláj állampolgárokat Észak-Korea

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait. A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet kiutasításának közvetlen oka az volt, hogy bírálta Malajziát a Kim Dzsongnam-ügy kezelése miatt.

Azonnali hazaengedést követelnek

Az észak-koreai külügyminisztérium kedden közölte: a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy „igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet” (Kim Dzsongnam halálának ügyét). Najib Razak malajziai kormányfő kedden az ország Észak-Koreában maradt állampolgárainak azonnali hazaengedését követelte.

Malajzia több észak-koreai állampolgárt is köröz a gyilkossággal kapcsolatban, köztük egy Kuala Lumpurba akkreditált diplomatát, aki feltehetőleg hazaszökött, és a malajziai rendőrség szerint a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni a gyilkossággal kapcsolatban.

Kim Dzsong Namot február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.