Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021-2027) – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán.

Juncker az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén az uniós költségvetési tervezet bemutatásakor elmondta, hogy az adófizetők pénzével való felelős kormányzás érdekében az uniós bizottság – most első alkalommal – "a jogállamisághoz kötődő új mechanizmussal biztosítaná a hatékony és eredményes pénzgazdálkodást".

A brüsszeli testület közleménye szerint az újonnan javasolt eszköz lehetővé teszi az unió számára, hogy "felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon".

Ilyen határozatra az elképzelés értelmében az Európai Bizottság tesz majd javaslatot, és elfogadásáról a tagországok kormányait képviselő Tanács dönt.

Brüsszel költségvetési eszközökkel is védeni szeretné a fellépő kockázatoktól az Európai Unió jogállami rendszerének fennmaradását – húzta alá Juncker.

Az új mechanizmus nem egyes tagállamok ellen irányulna, hanem általánosan alkalmazható lenne, mivel az unió struktúrájához tartozó alapvető eszköz létrehozást jelenti

- közölte a bizottsági elnök az MTI cikke szerint.

Az Európai Bizottság a javaslatában kijelenti, hogy akkor beszélhetünk felelős pénzügyi irányításról és hatékony uniós támogatásokról, hogyha az igazságszolgáltatás megfelelően működik egy országban, és a hatóságok rendesen föllépnek a visszaélésekkel és a korrupcióval szemben. Ezért az új szabályoknak az a lényege, hogy megvédjék az uniós költségvetést ezektől a „pénzügyi kockázatoktól”, amelyeket a jogállam hiányosságai okoznak

- írja az Index.

Guy Verhofstadt ismét keményen beszólt Orbán Viktornak

"Az EU-s pénzt nem arra kell használni, hogy Orbán családja gazdagodjon belőle " – Belgium korábbi miniszterelnöke ismét keményen nekiment Orbánnak  – videó

Guy Verhofstadt. (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A Parlamentnek fontos lesz, hogy valóban életbe lépjen a jogállamiságra felügyelő költségvetési mechanizmus.

A leghangosabb szószólója az ügynek már most a belga liberális frakcióvezető, Guy Verhofstadt lett, aki a szerdai parlamenti vitán azt mondta, amit később Twitter posztban is kiírt:

Ez nagyon egyszerű. Ha egy kormány vagy egy tagállam nem kér az európai értékeinkből, akkor nincs szükségük az európai pénzünkre sem.

Az EU-s pénzt arra kellene használni, hogy felemeljük a nemzeti gazdaságainkat és az állampolgárainkat, nem pedig arra, hogy Orbán családja gazdagodjon belőle, vagy hogy futballstadionok épüljenek a választókörzetében!

Guy Verhofstadt, Belgium korábbi miniszterelnöke nem először kelt ki így magából, már korábban is több ízben nyíltan nekiment Orbán Viktornak és a magyar kormánynak.

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Ezt nem lehet megbocsájtani ennek a gyülevész bandának, ilyen aljas, szemét kormánya még nem volt az országnak !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Kitűnő cikk jelennt meg: "Két kutató elemezte a magyar kormány válaszát a LIBE-jelentésre: „Csúsztatások, tudatos mellébeszélés, hazugságok” címmel.
Mindenkinek ajánlom elolvasásra!!!
444.hu/2018/05/23/ket-kutato-elemezte-a-magyar-kormany-valaszat-a-libe-jelentesre-csusztatasok-tudatos-mellebeszeles-hazugsagok
csipetke
@tulipan: 9:05 Te tudod,mijasz@r az a kisegytő?Ez az idióta legalább megtanulna magyarul,mielőtt magyar oldalon irkál

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.