A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmus vádjával bebörtönzött két aktivistájának szabadon bocsátásáért tartottak tüntetést szombat este Kézdivásárhelyen, a megmozdulás résztvevői politikai foglyoknak tekintik az öt-öt éves börtönbüntetéssel sújtott Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

A két magyar aktivista szabadon engedéséért tüntettek Kézdivásárhelyen

A Maszol.ro hírportál vasárnap idézte Gaudi-Nagy Tamás budapesti ügyvédet, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetőjét, aki a Gábor Áron szobor előtt elmondott beszédében kifejtette: a két elítélt politikai fogolynak minősül, hiszen politikai nézeteik, világnézetük miatt kaptak börtönbüntetést, olyan eljárásban, amelyben sérülnek a tisztességes eljáráshoz és védekezéshez való jogaik.

Ügyük túlmutat a személyes sorsukon, általuk akarnak példát statuálni az erdélyi önrendelkezési mozgalom ellen – mondta az ügyvéd. Bejelentette: a védelem rendkívüli jogorvoslatot kér, illetve előkészítik az Emberi Jogok Európai Bíróságához intézett sürgősségi kérelmet. Mindkét eljárás a jogerős ítélet megsemmisítését eredményezheti, de nem tartják kizártnak amnesztia kérését sem.

Kulcsár Terza József képviselő, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke összefogásra buzdított. "Ma két barátunkat vitték el, de mindenkit nem tudnak elvinni" – hangsúlyozta.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke szerint a magyarokkal kapcsolatos döntésekben a döntő szót mindig a román titkosszolgálat által irányított párhuzamos hatalom mondja ki. "Politikai döntés, ítélet született, a megfélemlítés szándékával" – idézte az SZNT elnökét a Székelyhon.ro portál, amely "egy jogi köntösbe öltöztetett magyarellenes támadás" címmel közölt képes beszámolót a tüntetésről.

A Gábor Áron szobor előtt lezajlott demonstráción a résztvevők "Ellenállunk a bukaresti terrornak! Szabadságot Székelyföldnek!" "Igazságot Beke Istvánnak!" és "Igazságot Szőcs Zoltánnak!" feliratú molinókat feszítettek ki.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács és az RMDSZ háromszéki elnöke, a kézdivásárhelyi tüntetés előtt Facebook-üzenetben jelezte, hogy szívesen részt venne a demonstráción, de külföldön tartózkodik. Úgy értékelte: felháborító, hogy a két elítélt elleni vádpontok büntetőjogi besorolását úgy változtatta meg a bíróság, hogy nem rendelkezett új bizonyítékokkal, és felháborító, hogy

az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást.

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett – december elsejei – katonai parádén.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Itt is jól látható orbán rasszista, populista politikája, 6-7 éve, mikor tömegesen tiltották ki Romániából a hvim magyar tagjait, akkor egyetlen rámán párt sem állt ki értük.
Azóta orbán milliárdjainak megfelelően felelnek meg a magyar diktátornak.
namihami
Ezek ugyanolyan sz@rkeverők, mint itteni fajtársaik. Csak azt nem verrék figyelembe, higy itt nem a Orbán-Pintér és társai csapat adja az ideológiai és bűnügyi irányítást. A románoknak elegük lett és pofán verték a kisnyilasokat.
Itthon még lehet grasszálni, ott rendet tesznek és érvényt szereznek egy ott is, itt is már régen meglevő törvénynek.
Hungarista barmok, most már csak itt leher "" Dicsőségnaposdit"" játszani. Ott bezárt a bazár.
Jozefina
Talán nem kellene kijárni Erdélybe hőzöngeni, lázítani, stb... A normális párbeszéd helyett!!! Ennek ez a vége!!! Nincs min csodálkozni!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.