Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erősítse a közép-európai együttműködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a romániai Kerelőszentpálon.

A kormányfő beszédet mondott az UBM Feed Romania takarmánykeverő üzemének avatóünnepségén, a Maros megyei Kerelőszentpálon.

Orbán Viktor kiemelte:

Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttműködést valósított meg Magyarország, de nem behozhatatlan a hátrány a magyar-román viszonyrendszerben sem.

Ha vannak vállalkozó kedvű beruházók, nagy lendületet kaphat a magyar-román gazdasági együttműködés – tette hozzá.

Kifejtette:

Közép-Európa nemzetekből áll, és nem halasztható tovább annak felismerése, hogy ezek a népek sorsközösségben vannak, és vannak érdekek, amelyek összekapcsolják őket, ezért az együttműködés útját kell választaniuk.

Közölte: cselekedni kell, "fel kell venni a kesztyűt", vállalni kell a versenyt, fejleszteni kell, és akkor az a távolság, amely a kommunizmustól nem szenvedő és a kommunizmust elszenvedő országok között van, sokkal gyorsabban csökkenhet.

Magyarországon a dolgok a gazdaság tekintetében ígéretesen alakulnak

- tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: infrastrukturális összekötetések – autópályák és vasút – kellenek Magyarország és Románia között, ezekről tárgyalnak a román kormánnyal.

Gyorsvasútra van szükség Bukarest és Budapest között, és ez Kolozsvárt is bekapcsolhatja a gazdasági vérkeringésbe

- közölte.

Orbán Viktor hangsúlyozta: ma csak egy beruházásról van szó, de számítani lehet a magyar kormányra a jövőben is, hogy további beruházások is megvalósulhassanak.

Orbán: "mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik"

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az UBM Feed Kft. takarmánykeverő üzemének avatóünnepségén Erdélyben, a Maros megyei Kerelőszentpálon 2019. május 10-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormányfő arra is kitért, hogy fontos lesz a közelgő európai parlamenti választás, mert nem mindegy, mi történik Brüsszelben és Európában.

Jó döntéseket kell hozni, és Brüsszelben is olyan vezetőkre, képviselőkre van szükség, akik kiállnak a magyar, a román és a közép-európai érdekek mellett – hangsúlyozta.

Orbán Viktor arra biztatott mindenkit, hogy menjen el szavazni, akarjon részese lenni Európának, és használja ki a lehetőségeket.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kiemelte: "a magyar kormány szövetségese közösségünknek" és az RMDSZ-nek, és ahol szövetség van, ott vannak közös ügyek, és közös sikerek születnek.

A célok és "a mi itteni megerősítésünk" mellett az eszközökben is egyetértés van – vélte. Hozzátette: folytatni kell, amit elkezdtek, dolgozni kell, figyelni kell egymásra és építeni kell a közösségek közötti bizalmat.

Minden nap választás előtt állunk, és nem tehetjük kockára, amit felépítettünk. Hinni kell, hogy lehetséges a népek és nemzetek együttműködése, a biztonság megteremtése és a jólét növelése – közölte.

Úgy látja, egy nemzet története a kis közösségek történetéből áll össze.

Fontos, hogy identitásunkat biztonságban tudjuk, de szükség van közös cselekvésre, munkahelyekre, gazdasági sikerekre is, "különben elnéptelenedik az otthonunk" – fogalmazott.

Kelemen Hunor szerint sokféleképpen lehet tenni a megmaradásért, dolgozni a sikerért, hogy gyarapodjon a közösség, és az új munkahelyek teremtése az egyik ilyen mód, ezért ennek a beruházásnak is sok nyertese lehet.

Kerezsi Miklós, az East Csoport tulajdonosa arról beszélt, hogy nagy hibát követnek el azok az üzletemberek, akik Romániára a külföldön előállított termékek nagy felvevőpiacaként tekintenek, mert minden adottsága megvan az országban, hogy agrártermékekből és kiváló minőségű élelmiszerekből ne csak saját állampolgárait lássa el, hanem a tágabb régió meghatározó exportőre legyen.

Modern, hatékony és világszínvonalú beruházásokat kell helyben megvalósítani, ezért fektettek be ők is itt – közölte.

Varga Ákos, az UBM Csoport elnöke elmondta: a három alapító cég példaértékű összefogással valósította meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb takarmánykeverő üzemét, régi üzleti kapcsolatok és barátságok előzték meg a beruházást.

Ez az üzem azt szimbolizálja, hogy egy magyarországi piacvezető cég a határon túlra exportálhatja tapasztalatait, tudását – fogalmazott. Hozzátette: köszönik az Eximbank segítségét, amelyet a beruházáshoz nyújtott.

Oprea Emanuel, az Oprea Avicom tulajdonosa hangsúlyozta: példát mutatnak ezzel a beruházással, ahogyan a különböző cégek összefogtak, és így olyan piacvezető technológiát hoztak ide, amellyel a romániai takarmánygyártók között fontos szerepet tölthetnek be.

Az UBM-csoport, az East Csoport és az Oprea Avicom tulajdonában levő UBM Feed Romania SRL a térség agrárszektorának kiemelkedő beruházását valósította meg Kerelőszentpálon. A 15 millió euró összértékű beruházás eredményeként az ország legnagyobb független (nem saját integrációba gyártó) takarmánykeverő üzemét hozta létre. Az üzem 30 tonna/órás és 220 ezer tonna/éves kapacitásával a régió egyik legnagyobb és Európa egyik legmodernebb technológiájával rendelkező takarmánygyártó létesítménye lett.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Orbán: "mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik"
No ezt azért nem ártana részletezni mert momentán nem sok jól járt jut eszembe.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
creativehun
No..ezt kivételesen elhiszem. Persze ez a valóságban azt jelenti,hogy ...hagyunk benneteket lopni..csak jatttoljatok rendesen...úgy is a böszme néppel fizettetjük meg. Mo..ezt jelenti valójában Orbán mondata! ...és ezt én maradéktalanul el is hiszem neki...mert meggyőződésem,hogy ez így is van. Bármiben le merném fogadni,hogy így épül a kínaiak vasútja is...megépítjük nektek...igaz,hogy soha nem térül meg és nekünk nincs is rá szükségünk...DE...kizárólag Mészáros ...aki az én egyik álnevem...építheti...legalább háromszorosan túlárzva..és a kölcsönt nektek kell nyújtanotok...majd mi meg visszafizettetjük a néppel,...mert amilyen böszmék úgy is elhiszik,hogy ez nekik épül!
Borsodi
@creativehun: Szó szerint így van,adjuk hozzá Paksot is.Eladják az országot! Kiszolgáltatottakká tesznek minket.
www.youtube.com/watch?v=dK6grstX0Kc
nusika
...kelet felé eggyüttműkődne, nyugat felé támadna??? ...igaz lehet, amit itt leírnak??? ...vagy visszaütnek...
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csirkehus-csirkefarhat-betegseg-antibiotikum-korokozo.683991.html
nusika
...a korházakban nem magyarok dolgoznak??? ...mert úgy látom, hogy Kásler a zenészekre koncentrál és támogat!...vagy Orbán a külföldi haverokkal üzletel!
magyarnemzet.hu/gazdasag/magyar-tokebol-epult-takarmanyuzem-romaniaban-6912587/
Madácsi Pali
A g^ci tovább szűkitette a "magyarok körét"! Mostmár csak a családja és a strómanjai tartoznak közéjük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.