Köszönetet mondott Frank-Walter Steinmeier német államfő a közép-európai népeknek a hazája újraegyesítéséhez nyújtott segítségért szombaton Berlinben a német fővárost kettéosztó fal ledöntésének 30. évfordulójára rendezett ünnepségen.

A lengyelek, a magyarok, a csehek és a szlovákok bátorsága és szabadságszeretete nélkül nem valósulhatott volna meg a német egység és nem történhettek volna meg a térségbeli békés forradalmak

- hangsúlyozta a szövetségi elnök a visegrádi négyek országcsoport tiszteletére emelt szobornál, amelynél Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Zuzana Caputová szlovák államfővel együtt virágokat helyezett el.

Az ünnepségsorozat következő rendezvényén,a belvárosi Bernauer utcai központi emlékhelynél felállított szobortól alig száz méterre álló Megbékélés kápolnájában Angela Merkel kancellár mondott köszöntőt, kiemelve: az embereket kirekesztő és a szabadságot korlátozó falak soha nem annyira erősek, hogy ne lehessen ledönteni őket.

Nekünk is megköszönték a németek, hogy ma itt tarthatnak

A kancellár kiemelte, hogy november 9. nemcsak a berlini fal ledöntésének, hanem a náci Németországban 1938-ban zsidók ellen elkövetett pogromok kezdetének évfordulója is. Ezért ez a nap arra is inti a németeket, hogy mindig következetesen fel kell lépni a gyűlölettel, a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a közép-európai népek segítségével harminc éve győzelemre vitt békés forradalom vívmányainak fennmaradása nem automatizmus, nem magától értetődő, természetes folyamat. Ezekért az értékekért, a demokráciáért, a jogállamiságért és az emberi méltóság iránti tiszteletért nap mint nap meg kell küzdeni, és ez az ügy a jelenkorban, a mélyreható technológiai és globális változások idején aktuálisabb, mint bármikor az utóbbi harminc évben.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Axel Kalusmeier történész, az egykori fal egyik leghosszabb megmaradt szakaszán kialakított emlékhelyet működtető alapítvány (Stiftung Berliner Mauer) vezetője, aki hangsúlyozta: az 1989-es békés forradalom hagyatéka a jelenkornak mindenekelőtt az, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia a közösségért, gyakorolni kell a toleranciát, tisztelni és védeni kell a demokráciát és az emberi jogokat, és "meg kell tölteni élettel az egyesült Európa álmát". Ez az üzenet minden eddiginél fontosabb most, "a populizmus és a szégyenletes antiszemitizmus erősödésének" idején – mondta.

A központi állami ünnepségen a visegrádi négyek államfői, Frank-Walter Steinmeier és Angela Merkel mellett részt vett a német törvényhozás mindkét kamarájának vezetője, Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök és Dietmar Woidke brandenburgi kormányfő, a tartományi kormányokat összefogó Bundesrat soros elnöke, valamint Michael Müller, a tartományi rangú Berlin kormányzó polgármestere és több száz meghívott vendég, akik között magyar, lengyel, cseh és szlovák fiatalok is voltak.

Berlinben a hét eleje óta ünneplik a fal ledöntésének évfordulóját egy több mint 200 eseményből – kiállítások, koncertek, pódiumbeszélgetések sorából álló – rendezvénysorozattal. A legnagyobb szabású rendezvényt szombat este tartják a Brandenburgi kapunál. Az ünnepi szónok Frank-Walter Steinmeier államfő, a beszéd után a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) zenekara, a Staatskapelle Berlin tart hangversenyt Daniel Barenboim vezényletével. Az együttes Ludwig van Beethoven 5. – Sors – szimfóniáját adja elő egy nagyjából 120 perces műsor keretében, amelyben a Németország megosztottságának és újraegyesítésének témája köré szervezve különböző zenés és táncos betétek kapnak helyet.

Az egykori Nyugat-Berlint körbezáró határőrizeti rendszert 1961. augusztus 13-án kezdték építeni a keletnémet munkásőrség és néphadsereg egységei. Kezdetben szigorúan őrzött drótkerítés, majd idővel három méter magas betonfal osztotta ketté a várost és képletesen egész Európát.

A fal felhúzására a kivándorlási hullám miatt volt szükség, amely azzal fenyegetett, hogy vészesen megcsappan az NDK népessége. A két Németország megalapításától, 1949-től a fal felhúzásáig nagyjából 3 millióan menekültek az NDK-ból Nyugatra, a legtöbben Nyugat-Berlinen keresztül, mert a nagyvárosban szinte egyáltalán nem volt ellenőrzés a keleti és a nyugati szektorok határán.

A 156 kilométer hosszú határőrizeti rendszeren 28 év alatt mintegy ötezren jutottak át Nyugat-Berlinbe. Több ezer embert elfogtak szökés közben, és sokan életüket vesztették. Az áldozatok többségét lelőtték a keletnémet határrendőrök, mások vízbe fúltak, és voltak, akik a sikertelen szökés után a börtönben öngyilkosságot követtek el.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Oposit
Volt aki akkoriban azt kiabálta a mikrofonba a Műcsarnok lépcsőjén, hogy ruszkik haza. Most meg csak az orosz áll vele szóba, meg a török.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
majd a bukós Merkelt, meg jó ide -teleptik ? a teméntelen szerecseny komornyikjaival ?
kereső
Nagy-nagy hálájukban finanszirozzák a NER-t, amely most felépiti a "berlini falat" a magyarok köré- és kiszolgáltatja őket azoknak, akik 1989-ben eltakarodtak- majd szépen visszaszivárogtak a fidess által Magyarország népe ma sokkal rosszabb helyzetben van demokrácia szempontjából, mint 1989-ben volt. Mi is köszönjük, és hálásak is vagyunk érte.
Lepényleső
Nekünk ugyan minek,mi akkor is pont olyan beszariak voltunk mint ma? A magyar népen ha múlott volna,a Kelet-
Németek még mindig a nyugati határnál állanának sorba? Köszönet Német Miklósnak,Horn Gyulának és még
talán Horváth Istvánnak járna ki akik a további életüket tették kockára mint arra volt már példa? Megtorlás csak
azért maradt el,mert akkor éppen omlóban volt a nagy testvér szervezete,ami mára megerősödve most majd a
Paks 2-őn veri le?
Jozefina
@görbetükör: Horn Gyoláról meg is emlékeztek a német televízióban, ahol most a 30-ik évforduló alkalmából hetekig tartó megemlékezéseket tartanak német ismerősöm szerint!!!???
Jozefina
A német államfő által emlegetett videgrádi 4-ek jelenleg pont az ellenkezőjét képviselik annak, mint amit 30 évvel ezelőtt tettek!!! Építik a nemzeti nacionalizmusukat, rombolják a demokráciát, az emberi szólás- és sajtó szabadságot és az EU egységének megbontására törekednek orbánnal az élen!!! És ez már nem a dicsősség, hanem a szégyen kategória!!!
Gáon Mordehaj
Erről a "köszönetről" nekem egész más a véleményem és tapasztalatom!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.