Pár perccel reggel fél hat után végre sikerült megállapodásra jutnia az uniós vezetőknek az EU következő hétéves költségvetéséről és a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítését szolgáló helyreállítási alapról. Az újabb rekordhoz már csak körülbelül fél óra hiányzott volna.

Orbán nem vétózott, a jogállami feltétel pedig bekerült a brüsszeli paktumba

Az európai uniós tagállamok vezetői a brüsszeli csúcstalálkozójuk 5. napján elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot. A hírt nem sokkal reggel hat óra előtt jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően Twitter-üzenetében.

Orbán Viktor miniszterelnök ezek szerint nem vétózott, pedig a jogállamisági kritérium belekerült a megállapodásba, ebben még hétfő este 11 órakor sikerült közös nevezőre jutniuk az uniós vezetőknek – derült ki a Politico tudósításából egy diplomáciai forrásra hivatkozva, és amit ma reggel a napi.hu idézett.

A hvg.hu szerint teljesült Orbán Viktor legnagyobb kérése az Európai Tanács maratoni ülésén: az EU hétéves költségvetéséről, illetve a hozzácsatolt helyreállítási alapról szóló megállapodásban

mindössze egyszer szerepel a "jogállamiság" szó

- abban a mondatban, amely szerint ezt tiszteletben kell tartani. Mindez nem jelenti azt, hogy az uniós támogatások kifizetését ne kötnék (politikai) feltételekhez, ám ezek köre és az elfogadott szankcionálási mechanizmus igencsak megnehezíti, hogy valaha is alkalmazzák ezt a szankciórendszert. Nem született ugyanis megállapodás arról, pontosan mi alapján is döntenének, a határozatban csak annyi szerepel, visszatérnek a kérdésre.

Maradna viszont az a rendszer, hogy egy ilyen döntést az Európai Bizottság javaslata alapján a tagállamok minősített többségének támogatásához kötnek (a magyar miniszterelnök egyhangúságot várt volna el), ugyanakkor megerősítik az ellenőrzést biztosító uniós szervek szerepét is.

Az MTI hajnali öt óra negyvenöt perckor azt jelentette, hogy az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot – jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Cikk- és címlapkép: MTI/AP pool/Francisco Seco

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
@ómió: Jogállamban NINCSEN visszamenőleges hatályú törvénykezés. Nálunk volt? Igen. Van még kérdés?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Érdekes cikket olvastam a Napi.hun

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/eu-csucs-orban-kurz-jogallamisag-integracio-magyar.710325.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

A lényeg, amire felkaptam a fejem, az a költségvetésnek a föderációs jellege. Az elmúlt napokban ez fel sem tűnt, annyira Orbán körül forrt a víz. Ami szintén figyelemfelkeltő észrevétel a cikkíró részéről, az az EU vezető államainak a vélekedése a magyar és a lengyel kormányfőkről: ők csak átmeneti jelenségek az unió történetében.
DR Eric CARTMEN
A magyar parlament négy ügyben “megkötötte” Orbán kezét, mondván ezeket el kell érnie az alkuban.
1. “A szegények nem kaphatnak kevesebbet a gazdagoknál”. NEM TELJESÜLT. Mivel a gazdasági helyreállítás nem arról szól, hogy általában ki a gazdagabb, hanem hogy kit mennyire ütött meg a vírus okozta gazdasági válság, ezért ezt a feltételt nyilván elvetették. A költségvetésből a tervekhez képest 10 tagállam kapott plusz pénzt (közte pl. a lengyelek, csehek és bolgárok), Orbán egyetlen plusz fityinget sem ért el Magyarországnak.
2. A Orbánék által gyűlölt “ politizáló civil szervetek nem kaphatnak uniós pénzt”. NEM TELJESÜLT. A végleges, elfogadott dokumentum nem törölte az ilyen támogatásokat.
3. “Nem lehet az uniós pénzek lehívását jogállami feltételekhez kötni”. NEM TELJESÜLT. A határozat 22 és 23-as pontja kimondja, hogy tiszteletben kell tartani a jogállami alapelveket (és az uniós alapszerződésében foglalt alapelveket is). Aki ezt nem teszi azzal szemben az Európai Bizottság javaslata alapján eljárás indul és a Tanács minősített többséggel dönthet a támogatás megvonásáról. Vagyis a 27 tagállamból 15-nek a támogatása kell ehhez, ami ma bőven megvan. Azt sem érte el Orbán, hogy ebben vétójog lehessen (a lengyel miniszterelnök reggel ugyan ezt hazudta egy nyilatkozatában, de attól még nem igaz).
4. “Le kell állítani 7-es cikkely szerinti eljárást a magyar kormány ellen még az uniós költségvetés elfogadása előtt” NEM TELJESÜLT. Ilyenről szó sincs az elfogadott szövegben és azt a hazugságot, hogy ezt Merkel megígérte Orbánnak, a német kormányszóvivő már cáfolta. A költségvetést a Tanács a maga részéről elfogadta, a 7-es cikkely szerinti eljárás pedig tovább folyik.
Orbánnak meg kellett szavaznia egy olyan döntést, amelyben egyetlen feltétele, igénye sem teljesült. El kellett fogadnia egy olyan költségvetést, amely kb. 40%-kal kevesebb támogatást jelent Magyarországnak a Gyurcsány-kormány által elérthez képest. És mindehhez jó képet kellett vágnia, a propagandamédia már...
DR Eric CARTMEN
El kellett fogadnia egy olyan költségvetést, amely kb. 40%-kal kevesebb támogatást jelent Magyarországnak a Gyurcsány-kormány által elérthez képest. És mindehhez jó képet kellett vágnia, a propagandamédia már harsogja is a hatalmas sikert.
De a valóság az, amit fent írtam. Ennyi Orbán befolyása. Nulla. Csak a szája nagy. Ahogy a holland miniszterelnök utalt rá: Orbán csak háttérzaj.
advocat
Viktor a csoda! És ezt sokan el is hiszik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.