Aljakszandr Lukasenka egy vasárnapi minszki gyűlésen elmondta: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Közben saját magát támogató menetet szervezett a fővárosba a fehérorosz vezető, miután az ország legtöbb nagyvárosában egy hete folyamatosak az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között. A mai nagygyűlés, ami Lukasenkát lenne hivatott támogatni, egyelőre a sajtó szerint elmarad a várakozásoktól, viszont elsősorban azért veszélyes, mert körülbelül ugyanakkor tartják Minszkben, amikor az ellenzék is kint lesz az utcákon.

A fehérorosz elnök tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, és azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán – írja a 24.hu.

Vasárnap körülbelül 70 ezren gyűltek össze Minszkben, hogy támogatásukról biztosítsák az elnököt, igaz, nem mindenki önszántából ment ki a megmozdulásra. Buszokkal, vonatokkal szállították az embereket vidékről a szimpátiatüntetésre, és

több állami munkahelyen megfenyegették a dolgozókat, hogy az állásukba kerülhet, ha nem mennek ki a tüntetésre.

Lukasenka nem hajlandó "külföldi parancsra" új választást kiírni, közben saját magát támogató menetet szervezett a fővárosba, ahová vonatokkal szállították az embereket vidékről

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án, egy nappal az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók tüntetése után. Az ellenzéki tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel. MTI/EPA/Jauhen Jercsak

A Mérce azt írja, Lukasenka az egybegyűltekhez erősen rasszista szólamokat megütve beszélt. Beszédében olyanokat mondott, hogy

Felajánlottak nekünk NATO-katonákat: fekete és sárga szájúak és fehér a hajuk. Ebbe soha nem megyek bele!

A jelenlegi belarusz vezető (aki az értesülések szerint el is sírta magát beszéde közben) az ellenzékről így fogalmazott:

Meg akarnak minket gyengíteni! Ki fog itt új választásokat tartani? Banditák!

Mindeközben az ellenzék is újra az utcára vonult,

a beszámolók szerint most már körülbelül 200 ezer ellenzéki tüntet Lukasenka ellen Minszkben, országosan pedig becslések szerint egymillióan demonstrálnak.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, amelynek során a hivatalban lévő Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a végleges eredmények szerint. Az elmúlt napokban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe a tiltakozásokon. A rendőrség könyörtelenül lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik közül ketten meghaltak a hatósági intézkedések során.

Az ellenzék választási csalással vádolta meg az államfőt, ugyanis független felmérések a hivatalos eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint a legfőbb ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott. A Litvániában menedéket kereső Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelte.

Több állami tisztségviselő, köztük Fehéroroszország szlovákiai nagykövete, az állami televízió munkatársai, valamint rendőrségi tisztségviselők szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Lukasenkát, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani számára – írta közleményében a Kreml azt állítva, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomást.

Forrás: 24.hu, Mérce

Címlapkép: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Ezt szegény Lukát is a hájas libernyákok támadják! Remélem már megkapta a receptet Európa leendő nagy vezetőjétől, hogyan kell testre szabott békemenetet szervezni saját dicsőségére, és a hájas libernyákok elrettentésére!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Ezt szegény Lukát is a hájas libernyákok támadják! Remélem már megkapta a receptet Európa leendő nagy vezetőjétől, hogyan kell testre szabott békemenetet szervezni saját dicsőségére, és a hájas libernyákok elrettentésére!
Gauntlet
Oroszország nem számít külső erőnek? csak kérdem !
advocat
@nezelodo: Mint a pesti CÖF-re. Tanul a fiú!
Gyütt Mönt
Én még hiányolom a Soros ütőkártyát. Az mindent visz.
advocat
@Gyütt Mönt: @Gyütt Mönt: Az lesz az utolsó. Még Soros is. Csak nem használ fel mindent egyszerre. Előtte konzultál nagy magyar barátjával, I. Viktorral.
Pálinkás Pál
"magát támogató menetet szervezett a fővárosba, ahová vonatokkal szállították az embereket vidékről " nem ismerős fidesznyikek??? csak nálatok a vonat helyett a busz a befutó!!!
Justitia
Ismerős: "Külföldi tüntetőket hallucinált a fideszes kormánypropaganda egy kormánykritikus demonstráción, miközben egy Fidesz-közeli “civil” szervezet rendszeresen meghív lengyel tüntetőket Magyarországra, és külföldi demonstrálókkal akarta megszervezni a magyar kormány politikáját népszerűsítő európai békemenetet is."
dotoho.atlatszo.hu/2018/01/22/kulfoldi-tuntetok-az-orban-kormany-szolgalataban/
Béla333
Saját magát támogató menetet szervezett a fővárosba?
Ez valahonnan olyan ismerős... Ja?! Ez a Fehérorosz békamenet...
namihami
És már neve is van a dolognak. Elkeresztelték Békemenetnek. A felvonulók szellemi szinvonala is azonos.
(olyan ismerős valahonnan ez a név, vajon a finanszírozása is az elődjéhez hasonló módon folyik?)
verőce21
"Nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni...!"
Ezt, L. minden rossz tulajdonsága ellenére figyelmébe ajánlom azoknak, akik csak úgy erővel akarnak hatalomra jutni külföldi segítséggel!
Mert választással soha a büdös életben nem ütnék meg a szintet...
Eriksson
"Ha a választással meg lehetne bármit változtatni, akkor nem engednék meg nekünk."
- Mark Twain
csak úgy....
@verőce21: @Eriksson: ti kóbor lovagok és lo vaginák?
verőce21
@csak úgy...: Te vagy itt a kóbor migráncs @csak húgy...: !
Jozefina
Hódolók szállítása, vonaton, autóbuszon itthon is ismerős!!! Eredménye?? 0-a!!!
justhpeter
Sok minden mondható erről a szerencsétlen Lukasenkáról, de azt, hogy nem képes tanulni az Unió hasonlóan degenerált országvezetőjétől, azt nem lehet ráfogni.
Nyírfa
Szolgálni vagy hatalmaskodni. Eto zgyesz váprosz. A méltó szolgál, a méltatlan hatalmaskodik. Ahogy a dolgok állnak, a belorusz nép választott. És nem látok lengyel buszokat Minszk felé tartani.
Csizmás Kond
@verőce21: Ezek sérülten születtek...ezért mániájuk az őrjöngés.
ómió
Gyuri gazdi dollármilláival az önszervezés nem ér fel!
verőce21
@Nyírfa: "És nem látok lengyel buszokat Minszk felé tartani." - Én sem...,
De tegnap koradélután Tallinnban - a belorusz népet támogató - tüntetés volt...! A helyi újságok tele vannak tudósításokkal...!
Lepényleső
Van ahol a külföld nevesítve van,mint pl.Brüsszel? Diktátorok élnek ilyen és hasonló eszközökkel?
Nyírfa
@verőce21: Természetesen a lengyel buszok az orbáni szokást lettek volna hivatottak sugallni. De a lengyelek olyan mértékben oroszellenesek, hogy Lukasenka nem számíthat a nyugati nagy szomszéd szolidaritására.
Miért van az, hogy azok az események, amelyekről Te adsz hírt, nem jelennek meg a nemzetközi sajtóban? Egy aprócska utalás sincs az általad említett tallini tüntetésre, amely pedig még a Te közlésed szerint is a belorusz ellenzéket támogatta.
verőce21
@Nyírfa: Tényleg furcsa..., kis nép, kis hír..., így kénytelen vagy hinni nekem... ! :)
verőce21
@Nyírfa: Itt találsz képeket a tüntetésről.
www.postimees.ee/7040596/vabaduse-valjakule-koguneti-valgevenelaste-toetuseks

A tallinni szolidaritási tüntetésről a "Jaani kikik" templom előtt volt a gyülekezőhelye... Az is ott van a képek között...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.