A fehérorosz elnök kiadta az utasítást, hogy a belügyi szervek tegyenek rendet Minszk utcáin, lényegében verjék le a tüntetéseket. Lukasenka azt is kijelentette, hogy az állami média sztrájkoló dolgozói nem térhetnek vissza állásaikba. Mindeközben az uniós vezetők bejelentették, az EU nem ismeri el a fehérorosz választások eredményét.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök utasította a belügyminisztériumot, hogy vessen véget a rendbontásnak Minszkben

- jelentette szerdán a Belta fehérorosz állami hírügynökség.

Lukasenka lépése éles fordulat ahhoz az enyhébb hatósági hozzáálláshoz képest, ami az elmúlt napokban volt tapasztalható Fehéroroszországban, a hétvégi több százezres rendszerellenes tüntetések és az állami vállalatoknál indult tömeges sztrájkok után – írja a Portfolio.

A tudósítása szerint Lukasenka azt mondta:

Nem lehet tovább semmiféle rendbontás Minszkben. Az emberek fáradtak. Az emberek békét és nyugalmat akarnak.

Az elnök a határőrizet megszigorítását is elrendelte annak érdekében, hogy az országba ne juthassanak be "fegyverek és harcosok". Emellett az államfő utasította a titkosszolgálatokat, hogy folytassák a kutatást az utcai tiltakozások szervezői után. Lukasenka azt is kijelentette, hogy az állami média sztrájkoló dolgozói nem térhetnek vissza állásaikba – teszi hozzá a Portfolio.  A jelek szerint tehát Lukasenka egy utolsó kísérletbe kezdett a hatalma stabilizálására.

Az utasítás azután érkezett, hogy

az oroszok szerint nincs szükség a katonai beavatkozásra, de szerintük az ellenzékkel párbeszédet kell kezdeni.

Fehéroroszországban másfél hete folyamatosak a hatóságok által brutálisan kezelt tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Lukasenka az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért.

Lukasenka egy utolsó kísérletbe kezdett: ezt az utasítást adta a belügyi szerveknek

Rendőrök által megvert tüntetők képével és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök áthúzott arcmásával tiltakoznak az államfő ellen Minszkben 2020. augusztus 17-én. Fehéroroszországban egy hete tüntetnek, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást. MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Merkel: az EU nem ismeri el az elnökválasztás eredményét

Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét – jelentette be a német kancellár szerdán Berlinben a huszonhét tagország állam-, illetve kormányfőjének videokonferenciája után.

Angela Merkel kijelentette, hogy

a fehéroroszországi elnökválasztás "nem volt sem fair, sem szabad", ezért az EU nem ismeri el az eredményét.

Az EU a békés tüntetők mellett áll, és elítéli a minszki "rezsim" által a demonstrálókkal szemben alkalmazott "brutális erőszakot" – mondta.

Az EU követeli a fehérorosz kormánytól, hogy tartózkodjon az erőszaktól, biztosítsa a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát, illetve a független sajtó működését. A minszki vezetésnek szabadon kell bocsátania "a politikai foglyokat, méghozzá feltétel nélkül", és meg kell kezdenie a "nemzeti párbeszédet".

Gondoskodni kell arról, hogy ebbe a párbeszédbe az ellenzék és valamennyi társadalmi csoport szabadon bekapcsolódhasson. A folyamat megszervezésében és előmozdításában közreműködhetne az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az elnökválasztáson történt súlyos visszaélések kivizsgálásában pedig részt vehetne az EBESZ emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) – közölte Angela Merkel.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Németország kancellárja külön köszönetet mondott Litvánia és Lengyelország kormányának Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki elnökjelölt befogadásáért, valamint a helyi civil társadalom támogatásáért.

A többi között hangsúlyozta, hogy Fehéroroszország társadalmának függetlenül, külső befolyásolás nélkül kell döntenie jövőjéről. Mint mondta, "Fehéroroszországnak önállóan kell határoznia útjáról".

Aláhúzta: "nagyon ügyelünk arra, hogy ne mi mondjuk meg Fehéroroszországnak, mi ott a teendő, hanem a fehéroroszországi ellenzék nyilvánítsa ki, hogy mit kíván tenni".

Aljakszandr Lukasenka legfőbb vetélytársa, az angol nyelvtanárból előlépett Szvjatlana Cihanouszkaja a választás után Litvániába menekült. Hétfőn egy videoüzenetben kijelentette, hogy készen áll Fehéroroszország vezetésére.

Lengyelországba érkezett Cihanouszkaja munkatársa, Veranika Cepkala

Lengyelországba érkezett a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja egyik munkatársa, Veranika Capkala, valamint az elnökválasztásból kizárt férje, Valerij Capkala – jelentette szerdán a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

Az ukrán fővárosból, Kijevből két gyerekével érkező házaspárt kedd este a varsói repülőtéren Michal Szczerba lengyel ellenzéki képviselő fogadta a Polsat News szerint. Szczerba korábbi közlések szerint a fehérorosz ellenzék meghívására Fehéroroszországban tartózkodott az augusztus 9-ei elnökválasztás idején.

Keddi Twitter-bejegyzésében Szczerba megköszönte a lengyel külügyminiszter, Pawel Jablonski és a LOT lengyel állami légitársaság együttműködését a Capkala család fogadásában.

Mateusz Morawiecki kormányfő ígértének megfelelően, Lengyelország "kész befogadni az üldözésnek kitett személyeket" – reagált Szczerba bejegyzésére Jablonski, utalva a lengyel miniszterelnök által minap bejelentett, a fehéroroszországi üldözöttek támogatásáról szóló tervre.

Szczerba tudatta: Veranika Capkala csütörtökön Varsóban az ellenzéki többségű szenátus elnökével, Tomasz Grodzkival találkozik, és Capkala találkozni akar a Litvániába menekült Cihanouszkajával is.

A lengyel sajtó szerint Veranika Capkala a fehérorosz elnökválasztás napján távozott hazájából Oroszországba, onnan pedig Ukrajnába ment, ahol a Minszket már korábban elhagyó férjével találkozott.

Cihanouszkaja másik munkatársát, Marija Kalesznyikavát az elnökválasztás előestjén a fehérorosz hatóságok őrizetbe vették, majd szabadon engedték.

Forrás: Portfolio

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
Újabb diplomáciai siker. Megvárjuk az események alakulását, aztán nyilatkozunk :))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gyütt Mönt
Újabb diplomáciai siker. Megvárjuk az események alakulását, aztán nyilatkozunk :))
Peller Anikó
@Merkel: Fehéroroszországnak külső befolyásolás nélkül kell döntenie jövőjéről, mert mi biztosan nem segítünk nekik.
Gazella
Na ezt elbasztad lukonsegő...
... A népet mar nem fogod tudni megállítani!!!
kokopelli
Milyen kemény lehet a férje ennek a Lukasenká-nak,ha már a kiskegyed ilyen "rávaló" ?! (;-))
...vagy a férj az "alávaló"?) (;-()
advocat
Nem könnyű. Mert már elkezdték szabadlábra helyezni az elfogottakat. És a belügy is úgy gondolkodik, hogy megvannak ők Lukasenka nélkül. Majd egy új kormány. Mert ők nem az elnököt, hanem az országot szolgálják. Vagy Lukasenka kellő kinyalása az esküjükben van? Bocsánat, akkor tévedtem.
tudode
Ez az!
.
Amikor egy un. kormánynak nincs önálló megítélése szinte semmi problémás ügyben!
.
Hideg, meleg egy etetőből az megy, de a többi az smanca!
ómió
Jaj, csak rendet ne! Mi lesz akkor a "liberális értékekkel"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.