Nem akarják a jövőben lezárni az EU-n belül a határokat, de fontos kérdéseket vet fel a személyes adatok megfelelő kezelése is. 

Az Európai Tanács szerint csak a járvány későbbi szakaszában lehet felmérni, hogy hogyan és milyen körülmények között alkalmazható a vakcinaútlevél – írja a HVG.

Jön a vakcinaútlevél – Így működhet majd az EU-ban az oltási igazolvány

Ursula von der Leyen Brüsszelben sajtótájékoztatón beszél a vakcinaútlevélről – Fotó: Olivier Hoslet / AFP

Az Európai Unió tagállamainak vezetői videókonferencián megtartott tanácskozásukon egyetértettek a koronavírus-járvány megállítását célzó korlátozó intézkedések fenntartásában és szükség esetén szigorításukban is a vírusmutációk terjedésének megállítása érdekében – közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az informális csúcsértekezletet követően csütörtökön éjjel.

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel összefüggésben a kormányfői tanácskozó fórum elnöke azt mondta,

óvatos előkészületekre van szükség az ilyen igazolások jövőbeni használatával kapcsolatban.

A kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Bevezetéséhez az oltási művelet rendkívüli összehangoltságára, elismerésére, a teljes oltási folyamat szigorú ellenőrzésére van szükség

- mondta Michel.

A HVG beszámolója szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte:

a koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns változatai nagy aggodalomra adnak okot.

Von der Leyen véleménye szerint a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb – sötétvörössel jelölt – kockázati kategória bevezetését, amely azokat a térségeket jelezné, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma.

A koronavírus elleni oltást igazoló dokumentumokról az uniós végrehajtó testület elnöke úgy vélekedett, hogy

azt több szempontból is meg kell vizsgálni, például választ kell kapni azokra a kérdésekre, hogy mennyi ideig ad védelmet az oltás, és vírushordozó lehet-e egy beoltott.

Emellett jogi megfontolás alá esnek azok az esetek is, ha például valakinek nincs hozzáférése a vakcinához, vagy esetleg egészségügyi okok miatt nem oltható be.

További kérdéseket vet fel a személyes adatok megfelelő kezelése

- monda.

Von der Leyen megerősítette: nemsokára elengedő mennyiségű vakcina érkezik az uniós tagállamokba ahhoz, hogy a lakosság 70 százalékát védetté tegye.

A leghamarabb a légitársaságok fognak vakcinaútlevelet kérni

Közben a Magyar Hírlap arról ír, a légi közlekedésben már biztosan alkalmazni fogják az elektronikus oltási igazolványokat. Világszerte zajlik az ehhez szükséges rendszerek fejlesztése. Márciustól több légitársaság is megkövetelheti a digitális vakcinaútlevelet. A lap kiemeli, hogy

adatvédelmi kérdéseket is felvetnek az erre szolgáló szoftverek.

Az Európai Bizottság szintén az elektronikus dokumentumok bevezetését szorgalmazza az unióban,

annak ellenére is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt egyelőre nem javasolja.

Jelenleg ugyanis arról nincs elegendő információnk, hogy a védőoltások milyen mértékben csökkentik a járvány terjedésének kockázatát, emellett a vakcinák még nem elérhetők széles körben.

A koronavírus elleni oltást igazoló elektronikus dokumentumok alkalmazási lehetőségeit világszerte vizsgálják már az országok és a cégek. A fejlesztők egyik legfőbb kihívása, miként oldják meg, hogy ne sérüljenek az emberek személyiségi jogai, illetve ne kerüljenek illetéktelenek kezébe az egészségügyi adatok – teszi hozzá a lap.

Forrás: HVG, Magyar Hírlap

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@levarosbukta: Mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen oltást kapott a delikvens! Ha egy bizonytalan, védettséget nem , vagy alig biztosító vakcinát kapott, akkor halottnak útlevél a túlvilágra. Nyugalom! Pár hét, és jó pénzért megvásárolható lesz a neten bármilyen előírt formátumban!
levarosbukta
@kereső: Ez nem kérdés, hogy a kormány miért rendelt az oroszoktól! Csúnya világ várna Orbánra ha nem rendelne tőlük azt hiszem ezzel mindenki tisztában van.
laszlobihari
én még emlékszem, hogy az USA-ba csak érvényes fekete himlő oltással(igazolással hogy megkaptad) lehetett utazni, ha nem volt már(a mi esetünkben Kanadában) az első transit állomáson leszedtek volna a gépről, 1968-ban történt egyébként! De! mai napság, ha nincs érvényes oltásod (afrikai országok pl. Kongó DR)sárga láz ellen akkor fordítanak vissza! úgy hogy jó ha nálad van az érvényes nemzetközi oltási igazolvány! így ezek után számomra értelmezhetetlen a hüppögés az "oltási igazolás" ellen!
lemming
Ursula von der Leyen alkalmatlan a posztjára.

Az Ecserin mikortól lehet kapni oltási igazolványt?

Továbbra is probléma a különböző lejárati idő, amikor megszűnik egy embernél a védettség és már nem csak terjesztő, hanem veszélyeztetetté is válik újra, aki belehalhat a fertőzésbe, vagyis folyamatos ellenőrzést, tesztelést, karantént kíván ez a dolog - ki bírja ezt (szak)emberileg, anyagilag, idegileg?
verőce21
Oltási könyv nélkül még az utcára se lehessen kimenni, akik a "veszélyeztetett" csoportokba tartoznak. (65 fölött és krónikus betegek) Mint a személyit, úgy kellene magával hordania. Vagy 2in1.
Lepényleső
Miben is különbözik a kutyák chip-el való beoltásától,annak igazolásáról? Talán tíz év elmúlásától?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.