A világjárvány kezdete óta nem volt erre példa. 

Az 1989-es romániai rendszerváltás óta egyszer fordult elő, hogy nem tudták megrendezni Csíksomlyón az ötszáz éves múltra visszatekintő zarándoklatot – tavaly, a koronavírus-világjárvány miatt. Idén sem volt biztos, hogy lesz, igazából csak két héttel az esemény előtt dőlt el, hogy meg lehet tartani.

Járvány ide vagy oda, több tízezren voltak a csíksomlyói búcsúban szombaton

Fotó: MTI/Veres Nándor

A feltételek is folyamatosan változtak: először úgy volt, hogy csak a csíkszeredai lakosok mehetnek, és rajtuk kívül összesen 22 ezer máshonnan érkező zarándok. A hatóságok részéről felmerült az is, hogy csak oltási igazolvánnyal lehessen részt venni, de ezt az ötletet később elvetették. A külföldiek részvételét először nem engedélyezték, aztán azt mondták, az erdélyi testvértelepülésük keresztaljához csatlakozhatnak a távolról érkezők. Korlátozták azt is, milyen járművel lehet érkezni Csíksomlyóra: autóbusszal nem, de gyalog, szekérrel, személyautóval és vonattal igen.

Ugyan Romániában a köztéren (kevés kivétellel) már nem kötelező a maszkviselés, a zarándokokat arra kérték, mindenki viseljen maszkot és figyeljen a távolságtartásra. A különböző földrajzi régiókból érkezetteket kordonokkal elválasztott területekre vezették.

A Magyar Hang újságírója pénteken érkezett Csíkszeredába, és részletes beszámolója mellé több fotót is készített a manapság rendkívülinek számító eseményről. 

Forrás: hang.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Emmersson71: Hagyd már, fizetett oltásellenes, kezdek teljesen biztos lenni ebben, vagy maga Gödény, de lehet a Szövetkezet Tv munkatársa:-)) Nincs vírus, kitaláció az egész, a tudósok hülyék, csak ő tudja az igazságot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
division
@vacsi: Meg kell lenni a 7 millió beoltottnak minél hamarabb itthon, és ebbe a gyerekeknek is bele kell tartozniuk. Mindannyiunk érdeke.
vacsi
@division: Rajtam, és a családomon nem fog múlni!
division
@vacsi: Felelősségteljesen gondolkozol szerencsére. Az britek már 60 millió beoltottnál tartanak, ami 72%.
simmering73
@division: @Emmersson71: Bő tíz éve otthonról dolgozik, bevásárlást online intézi, igazi fotelvirológus. Kár a szót rá vesztegetni és főleg megszólítani.
division
@simmering73: Elküldtem neki priviben sógornőm videóját, ahol a vírusról, az oltásokról mondja el amit mindenkinek tudnia kellene. Sajnos meg sem nézte, bár lehet kár is lett volna, mert úgysincs semmiféle vírus, meg eleve a virológusok, immunológusok, stb. hülyék. Van ilyen, remélhetőleg ezek a fafejű emberek vesztik majd a legtöbbet ha oda kerül a sor.
Emmersson71
@division: Kapóra jön Orbánnak a Brexit...hiszen már nem EU tagok, nem előzhetik be Magyarországot átoltottságban :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.