A világjárvány kezdete óta nem volt erre példa. 

Az 1989-es romániai rendszerváltás óta egyszer fordult elő, hogy nem tudták megrendezni Csíksomlyón az ötszáz éves múltra visszatekintő zarándoklatot – tavaly, a koronavírus-világjárvány miatt. Idén sem volt biztos, hogy lesz, igazából csak két héttel az esemény előtt dőlt el, hogy meg lehet tartani.

Járvány ide vagy oda, több tízezren voltak a csíksomlyói búcsúban szombaton

Fotó: MTI/Veres Nándor

A feltételek is folyamatosan változtak: először úgy volt, hogy csak a csíkszeredai lakosok mehetnek, és rajtuk kívül összesen 22 ezer máshonnan érkező zarándok. A hatóságok részéről felmerült az is, hogy csak oltási igazolvánnyal lehessen részt venni, de ezt az ötletet később elvetették. A külföldiek részvételét először nem engedélyezték, aztán azt mondták, az erdélyi testvértelepülésük keresztaljához csatlakozhatnak a távolról érkezők. Korlátozták azt is, milyen járművel lehet érkezni Csíksomlyóra: autóbusszal nem, de gyalog, szekérrel, személyautóval és vonattal igen.

Ugyan Romániában a köztéren (kevés kivétellel) már nem kötelező a maszkviselés, a zarándokokat arra kérték, mindenki viseljen maszkot és figyeljen a távolságtartásra. A különböző földrajzi régiókból érkezetteket kordonokkal elválasztott területekre vezették.

A Magyar Hang újságírója pénteken érkezett Csíkszeredába, és részletes beszámolója mellé több fotót is készített a manapság rendkívülinek számító eseményről. 

Forrás: hang.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

division
@Emmersson71: Hagyd már, fizetett oltásellenes, kezdek teljesen biztos lenni ebben, vagy maga Gödény, de lehet a Szövetkezet Tv munkatársa:-)) Nincs vírus, kitaláció az egész, a tudósok hülyék, csak ő tudja az igazságot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
A képet elnézve, maszkot szinte senki nem visel - és ezek mind haza is jönnek...
Attól félek, meg lesz ennek a böjtje.
namihami
@vacsi: És az a háborodott Merkely még az ilyen heppeningek után is ki meri jelenteni, hogy a nyár végére vége hazánkban a járványnak.
A hazai kirajzás mellé még az ilyen és hasonló csordagyűlés, majd őszre a katolikus nyájvonulás és a járvány azonnal be fogja látni, hogy itt tényleg semmi dolga nincs. Igazi fideszes agymenésnek látszik, már előre is. Nem ezekért kár, hanem azokért a szerencsétlenekért, akik ezektől a búcsújáróktól (is) szedhetik össze a fertőzést.
Pálinkás Pál
@namihami: vazze...meséld el hogy képzeled a további életed?...sosem mész tömegbe? megoldható, menjetek remetének...
balos
Többet ér az élet a hazugságok nélkül,amit a farizeusok terjesztenek!Immár 2000éve Jézus nevében!
Emmersson71
@Pálinkás Pál: Én spec. olyan mizantróppá váltam már rég, hogy számomra nem is nagy változás, ha nem megyek emberek közé ;) Rutinommá vált, hogy 4-5 emeletet is gyalog megyek, mert nem szállok be senki mellé a liftbe. Egyszerűen annyi paraszt nem vesz zárt helyen maszkot és köhögi-tüsszögi tele a felvonót, hogy így biztonságosabbnak tartom.
Kerékpározom vagy autózom, így a tömegközlekedés is minimálisra korlátozva. Vásárlást évek óta házhoz rendeléssel oldom meg. Már csak az kéne, hogy itthonról dolgozhassak, de ez még nem megoldható :)
Pálinkás Pál
@Emmersson71: és gondolod hogy ez a fiataloknak elfogadható?..nálam nagyjából ez a helyzet...azzal a különbséggel hogy van kertem, van medencém...strandolás is megoldva...és itthon is tudok dolgozni,ha olyan a kedvem...busszal nem járok...én nem bringázom ,mert nem sík a terep, marad a kocsi...tehát engem szinte semmiben nem érint ez a baromság...csak maga az elv...
Emmersson71
@Pálinkás Pál: Magasról teszek rá! Én magamról írtam.
Viszont azt most is vallom, hogy vannak alapjogok, melyek előnyt élveznek más jogoknál. Az én egészséghez való jogom erősebb, mint a 20 évesek bulizáshoz való joga vagy a telt házas focimeccsre járás!
Pálinkás Pál
@Emmersson71: és ki gátol benne?..reklamálj a Jóistennél, vagy a természetnél, ahogy tetszik..miért küldött vírust maradj otthon...vagy az asztmásnak ,akit fullaszt a maszk, annak nincs joga az egészséghez..mennyivel ér többet as te szaros egészséghez való jogod azokénál,akiket a hiszti miatt kibactak a kórházakból,és belehaltak?? így mindjárt másképp hangzik igaz???
Emmersson71
www.life.hu/eletmod/20210523-szogeczki-agi-kiakadt-hat-mi-tortenik-itt-mi-tortenik-az-emberekkel-foto.html?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Nos, én is ilyenekkel találkozom nap mint nap. És nem tartom magamat még "vén fasznak", de azt kell mondjam, leginkább a fiatalabb korosztály viselkedik "beleszarósan" - ami nem jelenti azt, hogy idősebbek közt ne lenne egypár tahó!

Múltkor a boltban rászólt a biztiőr két srácra, hogy "Legyenek kedvesek felvenni maszkot!" (igen, így, kulturáltan, magázva). Erre a két takony (ránézésre jól öltözött egyetemistának tűntek): Mer', mi lesz? Megütsz, gyökér? Próbálkozz! Vagy rendőrt hívsz?! - És az őr inkább odébb állt, mert szüksége van a pénzre, hiszen az intézkedésből ő jól nem jöhet ki. Hívhatta volna két-három társát és elintézhették volna..de nem éri meg. Még aznap megírják a Blikkben, hogy "Az agresszív vagyonőrök...".
Emmersson71
@Pálinkás Pál: Nem hiszem, hogy azok ellen beszéltem, akik asztmásak vagy Kásler ágyfelszabadítási utasítása miatt ellátatlanul maradtak.
Ne ferdítsd el a szavaimat!

Ha maszk nélkül láttam valakit, akkor elkerültem, de sosem szóltam be.

index.hu/techtud/2020/08/29/maszkviseles-jarvany-koronavirus/
namihami
@Emmersson71: több időpont: Ne fáraszd magad. Ő egy olyan állásponton van, hogy ez az egész nem érdekli. És ezt várja el másoktól is. Én tiszteletben tartanám a mások (és az ő) személyiségi jogait, ha azok nem a KÖZ egészségével és hasonló erejű, de ellentétes érdekű jogaival nem ütköznének.
És az, hogy ő és még x számú vírustagadó szerint nekik is joguk van, az számomra az autópályás helyzettel azonos. Elvégre, annak is szabad közlekedni, nem?!?! Talán még a pályadíjat is kifizette. Csupán a szembejövőknek kellene otthon vagy a remetebarlangban maradnia. Mert ők élnek a jogaikkal.
134.bátor
XXI. században...a vallásnak mèg mindig ilyen hatása van..elkèpesztő számomra.
vacsi
@Emmersson71: Sajnos, ilyeneket gyakran látni. Ilyenkor csak egyet tehetünk: bízunk abban, hogy ők betegszenek meg, nem azok, akiknek átadják a vírust...
division
@Emmersson71: Hagyd már, fizetett oltásellenes, kezdek teljesen biztos lenni ebben, vagy maga Gödény, de lehet a Szövetkezet Tv munkatársa:-)) Nincs vírus, kitaláció az egész, a tudósok hülyék, csak ő tudja az igazságot.
division
@vacsi: Meg kell lenni a 7 millió beoltottnak minél hamarabb itthon, és ebbe a gyerekeknek is bele kell tartozniuk. Mindannyiunk érdeke.
vacsi
@division: Rajtam, és a családomon nem fog múlni!
division
@vacsi: Felelősségteljesen gondolkozol szerencsére. Az britek már 60 millió beoltottnál tartanak, ami 72%.
simmering73
@division: @Emmersson71: Bő tíz éve otthonról dolgozik, bevásárlást online intézi, igazi fotelvirológus. Kár a szót rá vesztegetni és főleg megszólítani.
division
@simmering73: Elküldtem neki priviben sógornőm videóját, ahol a vírusról, az oltásokról mondja el amit mindenkinek tudnia kellene. Sajnos meg sem nézte, bár lehet kár is lett volna, mert úgysincs semmiféle vírus, meg eleve a virológusok, immunológusok, stb. hülyék. Van ilyen, remélhetőleg ezek a fafejű emberek vesztik majd a legtöbbet ha oda kerül a sor.
Emmersson71
@division: Kapóra jön Orbánnak a Brexit...hiszen már nem EU tagok, nem előzhetik be Magyarországot átoltottságban :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.