Több EP-képviselő is aláríta a levelet, amit az Európai Bizottság elnökének, Von der Leyennek írtak az aggasztó magyar korrupcióról. 

Adhatna az EU pénzt Magyarországnak, de csak akkor, ha Tiborcz István-félék nem férnek hozzá
Fotó: Orbán Viktor/Facebook

A levél létrejöttében értintett EP-képviselők szerint a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető vagy összeférhetetlen személyeknek és szervezeteknek nem lenne szabad hozzáférni a helyreállítási alaphoz – írja a hvg.hu. A levelet a Politico hozta nyilvánosságra. 

Azt kérik, hogy Von de Leyen ne hagyja jóvá addig „Orbán Viktor gazdaságélénkítési tervét”, amíg a magyar kormány nem biztosít hozzáférést az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) számára a terv összes végső kedvezményezettjének listájához. A kérést az Európai Parlament Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciója indítványozta, és olyan politikusok csatlakoztak hozzá, mint a momentumos Cseh Katalin.

Az aláírók úgy vélik, hogy a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető vagy összeférhetetlen személyeket és szervezeteket ki kell zárni a 7 milliárd eurós helyreállítási alapból való hozzáférésből. Azt is hozzátették, így az olyan pályázók, mint például a kormányfő veje, Tiborcz István nem juthatnának hozzá az uniós forráshoz.

Ezzel nem azt mondják, hogy Magyarországnak nem kellene megkapnia a részét az alapból, de úgy gondolják, hogy ezeknek az összegeknek minden magyar javát kellene szolgálniuk, nem csak néhány, politikai kapcsolatokkal rendelkező emberét 

– hangsúlyozták.

Arra is kitértek, hogy az Európai Bizottság már több alkalommal is arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon rendszerszintű a korrupció, illetve az az elleni keretrendszer nem megfelelő.

A programokat egyébként április 30-ig kellett leadni, az Európai Bizottságnak két hónapja van a véleményezésre. Magyarország május 11-én adta be saját nemzeti tervét. 

Forrás: hvg.hu
Fotó: Orbán Viktor/Facebook

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Nem lophatjuk el!?!?! Akkor inkább nem is kell!""
""Így csináltuk a vejem közvilágítási dolgaival is.. Kifizettetük a hazai adófizetőknek.""
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
""Nem lophatjuk el!?!?! Akkor inkább nem is kell!""
""Így csináltuk a vejem közvilágítási dolgaival is.. Kifizettetük a hazai adófizetőknek.""
ómió
Több EP-képviselő írta alá? Tippelek: mind tetübolsi!
solidedge
@Pálinkás Pál: Szerintem sikerül elmenekülnie. Ki nézne miniszterelnöknek egy falusi kalapos parasztot?
karma1
@solidedge: Foleg ha nem a kiralyi No1-nal utazik, hanem az Aeroflot menetrendszerinti jarataval, ami elhalad Ukrajna folott is. Ugyan ki merne megkockaztatni meg egy ukran raketat? Az ukranok sztem nem.
karma1
Na, mi lett az oriasi egyeztetesekkel? Mi lett azzal a mozgalommal - Karacsonnyal az e'len - , hogy az unios fejlesztesi, ujrainditasi penzeket ne a maffiozo kormany kapja sajat szetosztasi kerettel, hanem a raszorulo varosok onkormanyzatai kozvetlenul? Gergo, hat mar elfelejtetted ezt a lehetoseget?
vacsi
Ennek nagyon olyan szaga van, hogy ők akarják ezentúl lenyúlni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.