A brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) szerdán közölte, hogy törli szóhasználatából a "feketeutas", illetve a "feketén utazni" kifejezéseket azokra az utasokra vonatkozóan, akik nem fizetnek – írta a The BrusselsTimes helyi hírportál.

A brüsszeli tömegközlekedési vállalat nem használja többé a "feketeutas" szót a bliccelőkre

Fotó: Aris Oikonomou / AFP

A vállalat szerint negatív megkülönböztetésnek tűnhet, ha a bliccelőket a holland nyelvben használatos "zwartrijders", azaz "feketén utazó" szóval jelölik. (A Flandria országrészbe ékelődött belga fővárosi régió hivatalosan kétnyelvű, tehát a francia és a holland nyelv használata egyenjogú.)

A STIB szóvivője, Ann Van Hamme elmondta a belga sajtónak: ez az első alkalom, hogy "diszkriminatív értelemben" gondoltak erre a kifejezésre, de mindenképpen más megfogalmazást szeretnének találni a kihágás megjelölésére.

A belga nemzeti vasúttársaság is jelezte, hogy egy ideje már nem használja ezt a kifejezést, ugyanakkor a flamand kormány felügyelete alá tartozó De Lijn tömegközlekedései vállalat továbbra is használni fogja a szókapcsolatot, "mivel utasaitól ezzel összefüggésben eddig soha nem kapott negatív visszajelzést."

Németország három legnagyobb városában, Berlinben, Hamburgban és Münchenben a busz- és vonattársaságok a múlt hétvégén megszüntették a "schwarzfahren" szó használatát – amely a "zwartrijden" német megfelelője – mivel egyre többen tartották úgy, hogy a kifejezés negatív felhanggal bír a fekete bőrű emberekre nézve.

Forrás: MTI
Címlapkép: AFP

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Na ez véleményem szerint túltolása a történetnek. Persze, a feketét szokták pejoratívan használ, pont ahogy a cigány szót is. De normál használata is van ami egyáltalán nem sértő csak annak aki bele akarja látni.
Emmersson71
@istván irén: Mondj nekem egy olyan szóösszetételt, amelyben a fehér negatív töltetet ad a szónak! Nekem legfeljebb a fehérmájú ugrik be, de az sem olyan sértő.
Ellenben a feketefuvarral, a feketemunkával vagy a feketepiaccal, ahol mindig az illegális voltát jelzi az eredeti szó előtt, ami önmagában abszolút legális. Tehát a fekete szinonimaként jelenik meg ezekben a szavakban az illegálissal!
vacsi
@Emmersson71: Így igaz - és közben senki nem gondol a négerekre - legfeljebb azok, akik évtizedeken (ha nem évszázadokon) keresztül rabszolgaként tartották őket!
Arról nem is szólva, hogy akkor mit mondanak a jegy nélkül utazókra? Mocskos bliccelő? És az nem sértő egy adott csoportra?! Csak azért, mert nem vesz jegyet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.