Magyarország nem fogad be mindenfajta korlátozás nélkül afgán migránsokat – mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, írja az MTI alapján a Telex.

Orbánék komolyan gondolkodóba estek, hogy mit tegyenek az afganisztáni tolmácsaikkal

Fotó: MTI/EPA

A Telex emlékeztet arra, hogy 20 év után lezárul az Egyesült Államok katonai szerepvállalása Afganisztánban, ezzel párhuzamosan a tálib fegyveresek vasárnap este már harc nélkül hatoltak be Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket is.

A magyar parlamenti államtitkár arról beszélt a közmédiának, hogy amikor az amerikaiak bejelentették a csapatkivonást, a magyar kormány megfogalmazta, hogy ennek a folyamatnak úgy kell lezajlania, hogy Afganisztán ne válhasson ismét a nemzetközi terrorizmus melegágyává, valamint a tömeges migráció kibocsátó országává.

Magyar Levente megjegyezte, hogy sajnos nem sikerült a világ nagy része által elfogadott és megfogalmazott elvárások szerint végrehajtani a műveletet. A magyar kormány nem hajlandó a magyar emberekkel megfizettetni ennek a hibás geopolitikai döntésnek és az elhibázottan végrehajtott geopolitikai akciónak a következményeit – mondta.

„Nem fogadjuk el” azokat az elvárásokat, kezdeményezéseket, felszólításokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy Magyarország is korlátlanul fogadjon be bárkit, aki Afganisztánt ezekben a nehéz napokban, hetekben el akarja hagyni, mondta, és hozzátette, hogy a nemzetközi közösségben ugyanis „ilyen dokumentumok cirkulálnak”, amelyek arra szólítják fel az egykor Afganisztánban csapatokkal rendelkező országokat, és általában a nyugati országokat, hogy mindenfajta korlátozás és szűkítő kitétel nélkül fogadjanak be afgán migránsokat.

Hozzátette, Magyarország egyetlen esetben mégis kivételt tesz:

komolyan vizsgálják, hogyan tudna segíteni azokon, akik az elmúlt húsz évben tolmácsként vagy más minőségben dolgoztak a magyar csapatoknak.

Mint mondta, kapcsolatban vannak ezekkel az emberekkel, és folyik annak a felmérése, hogyan tudnának segíteni nekik.

Az Egyesült Államok vezetésével 70 ország közös nyilatkozatot adott ki, amelyben kijelentik, hogy az Afganisztánt elhagyni kívánó afgánoknak és nemzetközi állampolgároknak engedélyezni kell a távozást, és a repülőtereknek, valamint a határátkelőknek nyitva kell maradniuk. Ehhez huszonöt európai uniós ország is csatlakozott, kettő uniós tagállam nem írta alá: Magyarország és Bulgária.

Forrás: telex.hu/MTI

Címlapkép: MTI/EPA

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nem kell korlátlanul befogadni.
A fidesz már olyan reflexszerűen hazudik, hogy, ha egyszer igazat akarnának szólni, sem sikerülne: a vérükké vált, egyek lettek vele.
Ezeknek az embereknek már akkor sincs méltó jövőjük, ha - képletesen szólva - keresztre feszítik magukat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@vacsi: ha jól értem, neked a tálibok a szimpatikusak, és aki igyekezett megvédeni a lakosságot ellenük, az áruló! Miután a magyaroknak tolmácsoltak, segítettek akkor a kormány által kiküldött katonáink minek minősülnek?
vacsi
@Nessy: Miért lennének nekem a tálibok szimpatikusak? De a lakosságnak saját magát kell megvédeni ellenük. Hozzácsapódtak az amerikaiakhoz - akik most leléptek - most meg menekül, aki hozzájuk kötötte a szekerét. És szerintem a magyar katonáknak sem volt ott helye - nyilván a szövetségesek miatt mentek oda. Szerintem kár volt.
Ami ebből az egészből engem érdekel: hogy ide egyetlen afgán se jöjjön - oldják meg otthon a saját életüket!
vacsi
@Nessy: Egyébként most olvasom, hogy a tálibok amnesztiát hirdettek, mindenki menjen vissza, dolgozhat nyugodtan. Tehát SENKINEK nincs oka elmenekülni!

Egyébként nem értem, hogy 2015-ben, amikor még az amerikaiak ott voltak, és az országban rend volt, a tálibok nem voltak hatalmon, miért menekült az a sok afgán?! Még Merkellel is le vannak fényképezve - csupa fiatal férfi, nyilván kiképzettek! Vagy akkor sem menekültek, hanem hídítani akartak?
magyar1
Ha a segítőket nem menekítik ki ilyen esetekben többé már nem lesz hiteles az olyan kormány idegen földön. De a beavatkozás sem normális, húsz évig így fenntartani a békét? A segítők bizony sokat kockáztattak ott, megérdemlik hogy ne kínozzák őket halálra vagy szedjenek ki titkokat belőlük.
Húsz év megmutatta, hogy a nyugati kultúrát nem lehet ráerőltetni a muszlimokra. A kevés kisebbség fogadta el.
ómió
@Aki Én: Te ott az elmeosztályon, nyilván, a "totál megértésről" vagy elhíresülve!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.