Az indiai gyógyszerfelügyelet sürgősségi használatra jóváhagyta a világ első olyan Covid-19 elleni vakcináját, amit DNS-alapú – írja a telex.hu BBC közlése alapján.

Jóváhagyták: itt a világ első DNS-alapú, koronavírus elleni vakcinája
Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

A Cadila Healthcare közölte, hogy Indiában eddig a legnagyobb klinikai vizsgálatot végezte el a ZyCoV-D vakcinával kapcsolatban, több mint 50 központban 28 000 önkéntes bevonásával. A három dózisú vakcina a gyártó által idézett előzetes tanulmány szerint a beoltottak 66 százalékánál előzte meg a tüneteket okozó megbetegedést – írja a telex.hu.

Az mRNS-vakcinákhoz hasonlóan a DNS-alapú vakcinák is arra „tanítják meg” a szervezetet, hogy miként védekezzen a vírus ellen. A ZyCoV-D vakcina plazmidokat, azaz kis DNS-gyűrűket használ, amelyek genetikai információt tartalmaznak, hogy a bőr két rétege közé juttassák be az oltást.

A plazmidok információt hordoznak a sejtek számára a tüskefehérje előállításához. A vírus tüskefehérjét használ, hogy megtapadjon és behatoljon az emberi sejtekbe. Ha viszont a szervezet már előre tüskefehérjét állít elő, az beindítja a személy immunrendszerét, hogy antitesteket termeljen, és megtanítsa magát a vírus elleni küzdelemre.

A ZyCov-D India első tű nélküli Covid-19 oltása is.

Egy eldobható, tű nélküli injektorral adják be. A folyadék keskeny sugárral hatol át a bőrön, és juttatja az oltást a megfelelő szövetbe.

A DNS-vakcinák előnyei, hogy viszonylag olcsók, és magasabb hőmérsékleten, -2 és 8 Celsius-fok között is tárolhatók. A hátrányuk, hogy ugyan az állatok számára kifejlesztett vakcinák jól működnek, az emberek fertőző betegségeire kifejlesztett DNS-vakcinák a múltban kudarcot vallottak.

Forrás: telex.hu
Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
A szputnyik is DNS alapú, az övék volt az első. Ezek szerint indiában is szputnyikot gyártanak, (gondolom) mert az volt az első DNS alapú.
peterkelemen
Akárcsak a többi ez is méreg ráadásul ugyan úgy csak sürgősségi használatra. A sok agyhalott meg bedatja.
Pálinkás Pál
ohó...hát mégis belepiszkálnak a dns-be?...lehet hamarosan 3. fületek nő , ha félresiklik valami...
Peller Anikó
@peterkelemen: Amikor a lélekeztetőgépre visznek akkor már te is beadatnád, csak akkor már késő titamita.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.