Az angol nevet viselő Green Pass rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után már csütörtök nulla órától életbe lép, de gyakorlatban csak a jövő hónap közepétől alkalmazzák.

Hatalmas pofon az oltatlanoknak: kötelező lesz a védettségi
Kép: Pixabay 

Júniusban az egészségügyben, majd augusztusban az oktatásban dolgozók számára tették kötelezővé az oltottságot bizonyító igazolást Olaszországban.

Október 15-től minden szakmai kategóriában ugyanaz lesz érvényes: az állami és magánszektorban 23 millió dolgozó csak akkor léphet be munkahelyére, legyen szó gyárról vagy irodahelységről, ha legalább egy oltással bír, átesett a betegségen vagy negatív tesztje van.

Ha nem rendelkezik védettségi igazolással, a munkaadó feladata lesz az oltás nélküli dolgozót fizetés nélküli szabadságra küldeni. A rendelet legutolsó változata értelmében tehát az oltás nélküli munkavállaló nem veszíti el munkahelyét, de fizetésétől elesik.

Természetesen hosszabb távon a védettséggel nem rendelkező dolgozó teljesen elesik a bérétől, és a munkaadónak jogában áll mással helyettesíteni őt az adott munkakörben.

A rendelkezés október közepétől december 31-ig érvényes, a járvány miatti egészségügyi vészhelyzet határidejéig, amely azonban meghosszabbítható.

Ezzel egy időben a védettségi igazolás érvényességét a korábbi kilenc hónapról egy évre emelték.

A védettségi igazolás kötelezővé tételével a gazdaság működésének fenntartását kívánják biztosítani a pandémia esetleges újabb hullámaival szemben.

Tavaly október végétől szigorították a járványintézkedéseket, és zárták le az ország tartományait a vendéglátás, oktatás, termelés fokozatos leállításával.

Az észak-olaszországi síparadicsomok üzemeltetői üdvözölték a védettségi igazolás kötelezővé tételét bejelentve, hogy október 15. után készen állnak a pályák megnyitására.

A kulturális tárca a múzeumok, mozik, színházak fogadóképessége emelését tervezi nyolcvan százalékra.

Az igazságügy-minisztérium közlése szerint

a bíróságok dolgozóinak is kötelező lesz a védettség, amely nem vonatkozik azonban az ügyvédekre és a tanukra sem. A római parlament szintén csatlakozni készül az oltási igazolás kötelező bevezetéséhez a mintegy ezer szenátor és képviselő számára.

Az október 3-i és 4-i önkormányzati választásokon a szavazókörzetekben dolgozóknak már kötelező lesz az oltás.

A fővárosi labdarúgócsapat AS Roma szerdán és csütörtökön oltakozási napot szervezett szurkolók és mások számára 12 éves kortól, "100 százalékos oltás, 100 százalékos stadion" szlogennel.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
division
Így kellene ezt mindenhol, de ami késik nem múlik,
Gazella
Gond van a főcím megálmodásával...
Ez vagy teljes szélességben álhír.. vagy kismértékben igaz hír.
Ez olaszokról szól. ...
ómió
Mit művelne idehaza egy ilyen bejelentésre az "efftársi oltáspártiság"!!!
Ludas Matyi
@division: remelem anyad es a gyermekeid is bevannak mar oltva? Majd ha a gyermekekeid egy ujszülött gyermekert remenykednek es nem jön össze, akkor jogosan leveszik majd a nagy fejedet, birka!
division
@Ludas Matyi: Fogd már be te agyhalott suttyó! Azzal társalogj aki a te szinteden van, akad itt néhány. Sajnos szüleim már nem élnek, a fiaim meg igen, be vannak oltva. Pali, miért nem elég neked egy név, minek vitézkedsz itt ki tudja hánnyal mint oltástagadó?
Nyilván nem lehet minden embernek a fél rokonsága tudós, immunológus, kutató, virológus, de kötelező ezért másnak hülyének lenni? Arról nyilatkozz amihez értesz, már ha van olyan.
Ludas Matyi
@division: bologato birka vagy, mint a nepesseg 80 %! Remelem az oltas utan mar sorvad az agyad, mert ennek jelet adod. Minden Pharma tudos, virologus, orvos a WHO fizettet csicskasa, suvernyak. Olvass utana es ha sorvad is az agyad, a szemed meg kiguvaszthatod! Gyermek gyilkos!
division
@Ludas Matyi: Jó nagy sötét bunkó vagy, de mint olyan, neked fogalmad nincs erről. Ezért vagytok veszélyesek, csak nem tudod. Az én sógornőm, aki mellesleg a tüdőrákkutatás vezetője is egyben ki nem állhatja a Fideszt, pont mint bátyám, aki meg immunológus. Szóval ne pofázz bele olyasmibe amihez sík hülye vagy, folytasd a közmunkát inkább Pali bácsi:-)
Ludas Matyi
@division: amugy megveszlek kiskötschög! De sem a sogornöd, sem a batyad nem halhatatlanok. (Te sem) Majd 40 ev mulva talalkozunk a Peter atyanal suvernyak, es leboxoljuk.;-)))))))
division
@Ludas Matyi: Az nem is lenne rossz, legalábbis ami engem illet (még 40 év, szép is volna). Nálad nem tudom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.