Az amerikai hírszerző szolgálatok arra készülnek, hogy szélsőséges szervezetek alvó sejtjeit használják fel Damaszkuszban és környékén, valamint Latakia szíriai kikötővárosban orosz, iráni és szíriai katonák elleni támadásra – közölte kedden az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR).

Orosz hírszerzés: az amerikai szakszolgálatok alvó sejtek felhasználására készülnek Szíriában

Fotó: BAKR ALKASEM / AFP

Az SZVR szerint Washington az amerikai jelenlét fenntartására törekszik Szíriában, eközben pedig nem hagyja stabilizálódni a helyzetet az országban. A szolgálat azt állította, hogy az Egyesült Államok széles körű kampányt kíván indítani, egyebek között az arab nyelvű közösségi médiában, "hogy a szíriai társadalomban tiltakozó hangulatot keltsen". Az orosz tájékoztatás szerint a szándék az, hogy a nehéz társadalmi-gazdasági helyzetet kihasználva tömeges kormányellenes tüntetéseket szervezzenek, amelyek során a rendvédelmi szerveket aránytalan erőszak alkalmazására provokálják a "békés tüntetőkkel" szemben".

"Szíriai céljaik elérése érdekében az amerikaiak aktívan használják az úgynevezett fegyveres ellenzékkel – valójában radikális iszlamista csoportokkal – fennálló szoros kapcsolataikat "

- áll a közleményben.

Az SZVR szíriai kőolajjal való illegális kereskedelemmel is megvádolta az Egyesült Államokat. Az állítja, hogy az északkeleti el-Haszeke, Rakka és Deir-ez-Zór tartományban kitermelt havi 3 millió hordónyi nyersolaj egyharmadát 35-40 dollár hordónkénti áron adják el az iraki Kurdisztán régiónak.

Az SZVR szerint az olajat az amerikai hadsereg által őrzött teherautók szállítják Szíriából Irakba, a kitermelési és finomítási infrastruktúra védelmét pedig amerikai biztonsági magáncégek látják el.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
...jelenti a jereváni rádió, moszkvai forrásokra hivatkozva. (rutinból)
jesz
...na, akkor a még otthonmaradt szíriai is elindul szerencsét próbálni(errefelé)...
Gauntlet
A keleti sejtekről , magyar szálakról mi hír, hmm?
Toller Béla
Vagyis, amerikaiak dogoznak Szíriában. És lám, Irakban is. Legálisan, teherautókkal, stb. Olajat termelnek és szállítanak, ehhez értenek. Gyanús, roppant gyanús ez az oroszoknak ! Biztosan az alvó sejtek aktiválásán ügyködnek ...és báncsák azt a patyolatlelkű asszadot ...
Németh István
Az usa nem marad a valagán, mindenképpen terjeszkedni akar, mi több bázispontokat kiépíteni! Ennek meg lesz a böjtje - lehet, hogy ott fog kirobbanni az amit Ukrajnára terveznek! Ugye nektek is érdekes mit is keresnek az usa csapatok Szíriába, persze Ukrajnában és Romániában!? Még jó hogy nálunk még ugye "nincsenek" hm. Ez a sajtos usa gyakorlat fenemód érdekesen illeszkedik a soros-eu. érdekeltségi szférába!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.