Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökök már a háború előtt is egyeztettek a szorosabb gazdasági együttműködésről, Kína egyelőre nem siet Moszkva segítségére.

Kína végül hátba támadta az oroszokat – hatalmas pofon a rubelnek
Kép: Pixabay

Peking most elengedte a rubel-jüan árfolyamának szabályozását, ami nagy ütés a mély esésben lévő orosz valutának. A kínai kommunista vezetés továbbra is semleges állásponton maradt az Ukrajnában zajló orosz invázióval kapcsolatban:

miközben a világ nagy gazdaságai elítélik és szankciókkal sújtják Vlagyimir Putyin kormányát, Kína úgy döntött, hogy a pálya szélén marad. Még az ENSZ ülésén sem szavazott az Oroszország elleni szankciókról.

Egyre több területen hoznak Moszkvának fájdalmas döntéseket:

- Kína már a szankciók hírére szigorította az állami bankok számára, hogy hitelezzék az oroszországi nyersanyagvásárlási ügyleteket

- nem engedélyezték, hogy kínai repülőgép-alkatrészeket szállítsanak az országba, valamint a telefongyártók is elkezdték leépíteni az exportjukat.

- Pénteken pedig Peking arról is döntött, hogy enyhítik az árfolyam-szabályozást a rubel és a jüan esetében.

Eddig csak 5 százalékos erősödést vagy gyengülést engedélyeztek a két valuta között. Most viszont a limitet 10 százalékos árfolyamkülönbségre emelték

- írta meg az ABC News.

A rubel értékének mintegy 40 százalékát veszítette el azóta, hogy a nyugati kormányok Vlagyimir Putyin elnök február 24-i ukrajnai támadása miatt megtorlásként egyes orosz bankokat kizártak a nemzetközi SWIFT fizetési rendszerből.

A jüan-rubel árfolyamának megkötése eddig Kínának hátrányos volt, mert általában nap közben az árfolyam már korán reggel elérte a limitet, ami miatt a tényleges értéknél drágábban kellett váltaniuk a rubelt.

A kínai multinacionális vállalatok nem is mutatják jelét annak, hogy kivonulnának Oroszországból. Az ország közgazdászai azonban azt tanácsolják, hogy biztonságosabb távolságból figyeljék az ügyet.

A jüan-rubel árfolyamkontroll lazítása pedig azt mutatja, hogy nem Moszkva jó barátaiként állnak a helyzethez, hanem opportunista módon megpróbálják kihasználni azt, hogy minél olcsóbban vásároljanak.

A mostani lépés nagy ütés volt a rubelnek, amit jól mutat, hogy piaci kapitalizációja már a bitcoinétól is elmarad.

Forrás: Napi 
Címlapkép: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Jól magára hagyta Kína az oroszokat...! :)

"Még az ENSZ ülésén sem szavazott az Oroszország elleni szankciókról" Kína!
csak úgy....
@Shikari: tipikus fidesz csicska logika! :) mesélj még tibim...
human
Nagyjából tudhatjuk mit akar Putyin. De vajon Kína mit akar majd kihozni az egészből? Neki csak jó, ha a szomszédjában lévő nagyhatalom gyengül. De mi a következő lépés?
human
@Shikari: Ezzel a döcögő hadsereggel és bizonytalan gazdasággal? Kétlem.
teuton
A vege az lesz, hogy az oroszok ismet gazdasagilag csödbe jutnak, mint a 80as evek fegyverkezesi versenyeben. De most meg rosszabb a helyzet, mindenki függetleniteni akarja magat az orosz energiahordozoktol! 10 even belül a Nyugatnak nem lesz szüksege orosz olajra es gazra, addigra pedig az inflacio belülröl teszi tönkre az orszagot. Tennek erre egy 1000 euros fogadast, de a hascsikarik, hurkagyurkak, onemjok es haszonlo szar-ertök csak a levegöbe pofaznak, 1 ft-ot nem mernek riszkirozni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.