Vlagyimir Putyin állításával szemben Magyarország januárban nem a piaci ár ötödét, hanem pontosan a piaci árat fizette az orosz gázért – derültk ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által most frissített, januári adatok alapján.

Mint emlékezetes, Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-i, utóbb fiaskónak bizonyult moszkvai „békemissziója” nyitányaként bejelentette: Magyarország a piaci árnál ötször olcsóbban kapja tőlük a gázt. Putyin egyébként más államok kapcsán is több alkalommal élt már hasonló, egy eladó részéről meglehetős életszerűtlen kijelentéssel. Így tavaly év végén a németek gáztarifájáról is állította, hogy az a piaci harmadára, sőt, hetedére rúg. Lapunk szakértői mindazonáltal a kijelentés megalapozottságát illetően már akkor szélsőséges hitetlenségüknek adtak hangot. Putyin közlésvágyát ugyanakkor látszólag könnyíti, hogy az új, kétoldalú magyar-orosz gázszerződés tavaly szeptemberi megkötésekor a felek – úgymond szokás szerint – titkosították a megállapodást, így az aktuális magyar tarifákat és annak kiszámítási képletét is. Vagyis bármely politikus mondhat róla, amit akar, az állítások úgysem ellenőrizhetők.

Mégsem úgy vannak a gázárak, ahogyan azt Putyin állította

Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Ugyanezen elv mentén Orbán Viktor és a kormány többi illetékese is – mindennemű konkrét bizonyíték nélkül – úgy nyilatkozott, hogy az októbertől életbe lépett új, 10+5 éves szerződés sokkal kedvezőbb az előzőnél, illetve „biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását”. Igen ám, de korábban szakértők felhívták a figyelmünket: az orosz gázbehozatal a KSH külkereskedelmi adatbázisában nyilvántartott havi pénzbeni ellenértékének, illetve mennyiségének hányadosa lényegében – de ívében mindenképp – kiadja a magyar nagykereskedő által az oroszoknak fizetett gázárat. (A becslés pontossága nem függ az orosz Gazprom hazai ügyfelei számától. Az orosz állami monopólium ugyanis a magyar kereskedőknek csakis egyforma áron adhatja a gázt. ) Minderre alapozva a Fidesz-propaganda Putyin látszólagos állítását tényként idéző reklámokat is gyártott.

Ezzel szemben a nyilvántartások mélyéről kitúrható valóság, hogy januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért. (Egész pontosan ezer köbméterenként 32 eurócenttel kevesebbet.) A lehetséges becslési pontatlanságok ellenére ez alapján bizton állítható, hogy Putyin februárban valótlanságot állított. Mindazonáltal a méltányosság kedvéért mindenképp megjegyzendő, hogy májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, mégpedig a mi javunkra. Egész odáig, hogy decemberben a különbség – frissített számításaink szerint – meghaladta az ötven százalékot. Ugyanakkor ennél többre sosem rúgott. Úgyszintén érdemes megjegyezni, hogy míg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázért, azt követően az arány megfordult. Ezért hat furán, hogy januárban tarifánk gyakorlatilag visszaemelkedett a tőzsdei szintre. Ráadásul lapunk korábbi kutatásai szerint két hónapos elcsúsztatással Magyarország orosz gáztarifájának íve már szinte résmentesen követi a holland tőzsdei árat. Magyarán erősen valószínűsíthető, hogy az orosz fél nem kedvezménnyel, csupán két hónap haladékkal vasalja be tőlünk a tőzsdei árat. Ugyanakkor itt is megjegyzendő, hogy decemberben a két hónapos elcsúsztatást figyelembe véve is jelentős, 40 százalékos kedvezményt kaptunk a tőzsdei árhoz képest. Igaz, ilyen „bőkezűségben” se előtte, se azóta nem részesültünk.

További részleteket és elemzést a témában a Népszava.hu cikkében olvashat. 

Forrás: Népszava.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Semmi sem igaz ! Ez az Európát megrengető, gonosz hármas, a lukascenk, a putty meg a dagadt magyar mininapcsi úgy hazudnak, ahogyan azt csak egy állami titkosságfüggöny takargatni bírja ! És a birkanép meg megy és megválasztja őket ! Ki fog rájönni elsőnek arra, hogy ezeken a területeken nem az élelem a legfontosabb, hanem a szabad tájékoztatás ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Szóval, a gázár megállapítása mindenkor "képlet szerinti"! Na, ebbe, aztán bármi belehazudható, efftársak!
tudode
A pokol tornáca is jóindulattal van kikövezve, hasonLÓan a rezsirizsához, azaz a napnál is világosabb, hogy
.
------ Drága a gáz: a rezsicsökkentés 400-450 milliárd forintnyi veszteséget termelhet az MVM-nek
24.hu/fn/gazdasag/2022/01/26/mvm-gazar-rezsicsokkentes-veszteseg/
.
"""A Portfolio információi és számításai szerint 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából még akkor is, ha a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak lesznek a piacon."""
---------------
.
Arról bezzeg nem szól a fáma, hogy a NAGYMACI
.
------Váratlanul hatalmas hitelkeretet igért Vlagyimir Putyin Orbán Viktornak egy magyar vasúti projektre
www.portfolio.hu/gazdasag/20220202/varatlanul-hatalmas-orosz-hitelkeretet-igert-vlagyimir-putyin-orban-viktornak-egy-magyar-vasuti-projektre-524571
.
www.facebook.com/orbanviktor/videos/3086974251620912
.
„””””Orbán Viktor még nem tudja, de "ahogy itt sétáltam a sajtótájékoztatóra, információt kaptam az orosz állami vasúttársaság vezetőjétől, ami vonatkozik a hitelkereten keresztüli kiegészítő finanszírozásra. Kétmilliárd dollár a lehetséges összeg egy ilyen projektre, és meg lehet majd kerülni Budapestet” – mondta el az orosz elnöki oldal hivatalos leirata szerint a tegnapi közös sajtótájékoztató egyik nagy hírét Vlagyimir Putyin, ami eddig itthon kevés figyelmet kapott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az oroszok egy 2 milliárd dolláros hitelkeretből segítenék a Záhonytól Győrig tartó, Budapest kikerülését célzó hatalmas V0 vasúti projekt megvalósulását.”””” (…)
--------------------.
.
Bármely szntem azoknak a vezetőknek akiknek ha derekuk nem lenne, az alfelük madzagon lógna!
justhpeter
Volt magyarországon olyan ön- és közveszélyes bolond, aki azt hitte, hogy Putyin és Orbán igazat mondott volna valaha is ?
namihami
@ómió: 10.05: A Füstös és tartótisztje bele is hazudta. Ez olyan fideszötödár volt, ami 100%-kal volt azonos.
Nagyon udvariasan kérlek, magyarázd el, hogy hogyan kellett volna az ""ötödár"" szót érteni, ami a Mi Istenünk szájából hullott a népe közé és a putyini 100%-os valóságot?!?!
Vagy csupán a választás körüli igehírdetések torzították el a pontos érthetőséget?
ómió
@namihami: "Efftársi figyelmedet" talán elkerülte, hogy - mint itt is írják - az érvényes gázár mindenkor egy képlet szerinti! Mivel, viszont, se a képlet nem ismert (üzleti titok), se az, hogy az ötödárat pontosan melyik napra jelezték érvényesnek, kérésedre a választ legfeljebb csak meghazudni tudnám! Az meg nem az én "formám", hanem a ti "efftársi specialitásotok"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok