A török elnök szerint Svédország nem kapkodja magát, hogy megfeleljen a NATO-csatlakozás előtti feltételeknek.

Hétfőn Recep Tayyip ERdogan török elnök megismételte a fenyegetését, miszerint "befagyasztja a NATO-csatlakozás folyamatát" Svédország és Finnország esetében, holott június végén feltételesen már beleegyezett a két ország csatlakozásába – írta meg a hvg.hu a CNN cikke nyomán. 

Ismét azzal fenyegetőzött Erdogan, hogy befagyasztja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint Erdogan hétfőn a kabinet ülése után arról beszélt, hogy feltételesen hagyta jóvá Törökország a két ország NATO-tagsági folyamatának a megkezdését. 

Szeretném még egyszer emlékeztetni Önöket, hogy rögtön befagyasztjuk a folyamatot, ha nem teszik meg a feltételeink teljesítéséhez szükséges lépéseket. (...) Úgy látjuk, hogy Svédország nem áll túl jól ezen a téren

- mondta el a török elnök a kabinet ülését követően, de magyarázatot nem adott a kijelentéseihez. 

A cikk szerint Törökország június végén közölte, hogy Finnországgal és Svédországgal háromoldalú memorandumot írt alá, melyben támogatja a NATO-tagságra irányuló pályázatukat (ezt mind a 30 tagállam parlamentjének és törvényhozásának el kell fogadnia). A memorandum aláírását követően a két északi ország hivatalosan is kérvényezte a NATO-tagságot, véget vetve ezzel a több évtizedes (Finnország) és évszázados (Svédország) semlegességüknek.

A török feltételek között szerepelt, hogy a két északi ország nem nyújt támogatást a kurd Népvédelmi Erők (YPG) számára, mert őket Törökország terrorszervezetnek tekinti – erről meg is állapodtak a török elnökség közleménye szerint. A másik ilyen kurd szervezet, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kapcsán – melyet ugyancsak terrorszervezetnek tekint Törökország (valamint az USA és az EU is) – a két északi ország megerősítette, hogy ők is így fognak tekinteni rájuk és "csatolmányaikra".

"Isztambulban azt is közölték, hogy a három ország megállapodott abban, hogy nem lesz közöttük nemzeti fegyverembargó, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy hírszerzési információcsere-mechanizmust hoznak létre a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc érdekében. Erdoğan korábban azt mondta, hogy Svédország 73 személy kiszolgáltatását ígérte Törökországnak a memorandum alapján, amely kimondja, hogy Svédország és Finnország a kiadatásról szóló európai egyezménynek megfelelően foglalkozik Törökország folyamatban lévő, terrorgyanús személyek kiadatási kérelmeivel.

Az Ukrajna elleni orosz támadás miatt merült fel az Oroszországgal határos Finnországban és a vele szomszédos Svédországban a NATO-csatlakozás igénye, amire a katonai szövetség rekordgyorsasággal reagált is, ám a csatlakozási folyamatot egy rövid időre megakasztotta az Ankara által váratlanul belengetett vétó. Ugyan a csatlakozás ellehetetlenítésének közvetlen veszélyét a fentebb is említett háromoldalú szerződéssel el lehetett hárítani, ám nem ez az első alkalom, hogy Erdogan emlékezteti a feleket arra, hogy még mindig hatalmában áll visszavonni az előzetes jóváhagyását"

- olvasható a hvg.hu cikkében.

Forrás: cnn.com, hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
el kell felejteni ezt a vétó baromságot...
ómió
A finn és a svéd efftársak is csak ígéretekben "nagyok"!? Pont, mint az itteniek!
simmering73
Át kell lépni felette, mint ezen a másik kutyaszaron.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.