Életbe lép a vészforgatókönyv. A javaslat értelemében a tagállamoknak 15 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztásukat augusztus 1. és március 31. között, felkészülve arra a nagyon valószínű fogatókönyvre, hogy Oroszország megszünteti a gázszállításokat. A lakosság lenne az utolsó, akit érintene a módosítás.

Itt a gázpiaci vészforgatókönyv Brüsszelből! Ursula von der Leyen közölte, minden tagállamnak 15 százalékkal kell csökkenteni gázfogyasztását!

Fotó: Pixabay

Az európai gázfogyasztás 15 százalékos csökkentésére vonatkozó tervet és ehhez szükséges jogszabályt terjesztett elő az Európai Bizottság – írja az Eurologus.

Élőben jelentette be az Európai Bizottság elnöke, miért szükséges a következő időszakban a komoly spórolás és a tagállamok közötti szolidaritás.

Oroszország zsarol minket, Oroszország az energiát fegyverként használja

– mondta a terv bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, utalva arra, hogy Moszkva már 12 tagállam felé részlegesen, vagy teljesen megszüntette a gázszállítást. Ezzel együtt az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest az EU-ba szállított orosz gázmennyiség egyharmadával csökkent. Az elnök azt is mondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv, és az EU-nak a döntései meghozatalakor arra kell készülni, hogy teljes mértékben megszűnik a gázszállítás Oroszországból.

Ennek értelmében minden fogyasztónak – közigazgatás, háztartás, középületek tulajdonosa, áramszolgáltató és az ipar – lehet és kell is tennie a gázmegtakarítás érdekében. Ezzel párhuzamosan a Bizottság felgyorsítja az ellátás diverzifikálására irányuló munkát, beleértve a közös gázvásárlást, hogy megerősítse az EU alternatív gázszállítási lehetőségeit.

A 15%-os önkéntes fogyasztáscsökkentéssel mintegy 45 milliárd köbméteres gázfogyasztást lehetne megspórolni miközben számítások szerint az orosz gázszállítások esetleges teljes leállásával egy átlagos télen 30 milliárd köbméternyi gáz hiányozna az EU-ból, egy hidegebb télen pedig több.

Az ugyancsak megszólaló Frans Timmermans is azt hangsúlyozta, hogy

a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, vagyis a teljes orosz gázszállítás leállására.

A bizottság alelnöke szerint is éppen ezért kell már most, a rekkenő nyári hőségben felkészülni a télre, mert ha nem lépünk időben, akkor bizony nagyon valószínű, hogy hiány lép majd fel a szükséges energiahordozókból.

A Portfolio a bejelentés kapcsán hozzáteszi,

nem véletlen, hogy a magyar kormány éppen augusztustól tervezi bejelenteni a magyar rezsicsökkentési rendszer átalakítását úgy, hogy az átlagfogyasztás feletti részre a piaci árakat kelljen fizetni, hiszen a kimondott cél ezzel részben éppen az, hogy aki csak tud, spóroljon.

Lényegében ezen keresztül az országtól egyébként is erősen elvárt fogyasztáscsökkentést is ki tudná pipálni a kormány – teszi hozzá a lap.

Forrás: hvg.hu, Portfolio, Index

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
@csak úgy...: buta öregember a zártosztályon is van wifi? Vagy betárcsázós internetet "teccik" használni ! Üdvözlöm győzikét gondolom ismeted már hisz ő is olyan hülye mint amilyen te vagy :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
ÉS!!! A kormányunknak kezdeményeznie kell a bizalmatlansági indítvány mielőbbi kezdeményezését! Ez nem vicc ez nem Magyarország, hanem az Eu nemzetek első számú érdeke, ez a béke folyamatának beindítási érdeke, ez az infláció, a recesszió megállításának az érdeke! és nagyjából 2,5 milliárd ember életvitelének az érdeke! CSAK ÚGY MELLÉKESEN!!!
Németh István
Lehet, sőt kell is Tusnád-fűrdőzni, szabadegyetemezni és nagyon jó előadásokat tartani, DE amíg keményen nem lépünk a jelenlegi eu. vezetéssel szemben a "Demoklész kardja" ott csüng a fejünk felett! Ezt a hülye kurvát (ursula kurva lejert ) el kell távolítani! Ezzel megbomlik a moslék vezetés!
Németh István
Ha töröltétek az írásomat, töröljétek magatokat is!
vacsi
"Oroszország zsarol minket, Oroszország az energiát fegyverként használja – mondta a terv bejelentésekor Ursula von der Leyen, "
Honnan vesz ez a nő ilyen badarságot? Mivel zsarolna Oroszország? Azzal, hogy csak rubelért ad gázt? Szíve joga. Vagy azzal, hogy várja a turbinát a szállításhoz? Különben hogy szállítana?
Yoda69
Abszolút igaza van. Most olyan időket élünk, amikor a spórolásnak lét elemmé kell válnia.
CsipkeRózsa
Az itt is hozzászólók közül, biztos vagyok benne, hogy a hétszeres gázáremelés miatt, mindegyikünk csökkenteni fogja a felhasználását, legalább 15 %-kal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.