Petr Pavel úgy látja, hogy idén egy nagy ukrán ellenoffenzíva jöhet, és annak sikerétől sok minden függhet.

A lengyel Rzeczpospolita kérdezte meg az ukrán háború kapcsán a nemrég hivatalba lépett új cseh köztársasági elnököt – Petr Pavel ugyanis elnöksége előtt sokáig katonaként szolgált, többek közt a NATO-nál is. (A teljes interjú a lap hétfői számában, illetve a honlapjukon fog megjelenni.)

A cseh köztársasági elnök borúlátó: "Ukrajnának egyetlen kísérlete lesz jelentős ellentámadás megindítására"

Petr Pavel cseh köztársasági elnök Varsóban 2023. március 16-án

Fotó, címlapkép: Wojtek Radwanski/AFP

Petr Pavel arra a kérdésre, hogy néhány nyugati országban is felmerült, hogy rábírják az ukránokat, adjanak fel bizonyos területeket, azt felelte, hogy ő maga nem bátorítaná erre az ukránokat.

Ha az ukránok valaha is így döntenek, az egyedül az ő döntésük lesz. (...) Támogathatjuk az ukránokat, amennyire csak tudjuk, de nem adhatunk nekik terveket a jövőre nézve. Csak a segítségünket adhatjuk nekik.

Az elnök szerint nem szabad semelyik irányba sem nyomni az ukránokat, se arrafelé, hogy területi engedményeket tegyenek, se arra, hogy az utolsó emberig harcoljanak. 

A támogatás mibenlétét firtató kérdésre Pavel azt felelte, hogy bármit meg kell adni az ukránoknak, ha az segít nekik. De hozzátette, vannak határok ebben, és megemlítette, hogy az Egyesült Államokban jövőre választások lesznek, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy ilyenkor a belpolitika jobban előtérbe kerül náluk – várhatóan tehát jövőre csökkenhet Amerika érdeklődése az ukrán ügy iránt.

És amikor Amerika érdeklődése csökken, sok európai ország is így fog tenni

- tette hozzá.

Petr Pavel szerint az ukránoknak néhány hónapjuk van arra, hogy egy nagyobb ellentámadást indítsanak, mert egy újabb tél után már nehéz lesz fenntartani a támogatások szintjét. 

Úgy gondolom, hogy Ukrajnának egyetlen kísérlete lesz jelentős ellentámadás megindítására

- fogalmazott a cseh köztársasági elnök, aki szerint ha kudarcot vall ez az ellentámadás, akkor rendkívül nehéz lesz finanszírozást találni egy következőhöz.

Forrás: rp.pl

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m73
@Őrnagy: miről ugatsz te barom? A fidesz csürhe tele van komcsival és volt spiclikkel! Jó nagy hülyét csináltál magadból már megint:-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@Németh István: Amit te leírtál, azt nevezzük világháborúnak. Szerinted az oroszok ujja nincs a piros gombon folyamatosan, ha az általad leírtak megtörténnének?
A legmodernebb fegyvereiket nem vetik be, sem az elit egységeket.
Németh István
@Shikari: az, hogy ma még nem lövik -bombázzák szét a házainkat, mi több és persze elsősorban a moslék Eu. nemzetek mint háborús tényezők hazáját az, az oroszok lojalításának köszönhető >> nyilván ők is tartanak az usa-nató felkészűltségtól, és a kiépített csaknaem, 800 jól olvasod 800 nató bázisponttól - ebbe sajnos mi is benne vagyunk! A világháboró sajnos már jelen van és a "piros gombon" bizony rajta van az oroszok keze, de az usa-é is! Csak az a helyzet, hogy kórea és kuba, irán, irak az arabvilág, kína, india bizony komoly kérdést fabrikál az usa vezetésének! A technikai egyenlőség mellett a létszámfölény borzaszó nagy az usa-val szemben! Az, hogy nem beszélünk világháboruról az senkit ne tévesszen meg >> jelen van!!! a gazdasági ellehetetlenülés a diktatúra egyre erősebb ténye ezt bizonyítja! Ez még az egyenlőre alvó háború időszaka az orosz nemzet az usa-ukrán hatalomvadász csőcselékkel szemben!
Nagyon nem véletlen szajkózom, hogy az usa-nató armada takarodjon Európából és az Eu. aljas vezetése - amely kiárusította Európát az usa-kénye kedvének takarodjon a börtönbe - akasz-tásilag!
m73
@Németh István: ilyen az, amikor beszélget a két szellemi toprongy:-) a csikari szopja a német faszát:-) undorítóak vagytok buzik:-)
m73
@Németh István: te meg takarodj a jó kurvaanyádba!:-)
VASTAGBŐR
Pityóca megkerült .. Látod pityi .. inkább tolnál egy uncia cigit legálisan, mint a csehek .. jobb mint a sok gyógyszer piűval .. fele annyi agysorvadás az eredmény .. bár most azért annyi hülyeséget nem irkáltál mint múltkor ... a kovid csicska oldal viszont mutatta a foga fehérjét úh. nagyon ne fényezd ... fényezd inkább a kis pöcsöd és told bele a durbincs gyerekbe .. valami van benne, amit a presszionálgatásról írkálsz .. a beltenyészet zsidroburli mint perifériális eszköz mutatta ezt .. a kukkernegró matyival .. a felszámolt laborok is mutatják ..
Shikari
@Németh István: Nem arról van szó, hogy nem értenék egyet veled, csak amit leírsz, nincs benne realitás. Amerika magától nem takarodik el, az Eu vezetés pedig amerikai csicska.
Vagy összefognak az oroszok Kínával, Indiával, vagy leverik őket. A létszám már nem döntő. A technológia és az ipari potenciál nyerhet háborút. Ez bizony anyag csata.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok