Oroszország londoni nagykövete szerint Moszkva békét szeretne Ukrajnában, de ennek több feltétele van.

Moszkva békét akar, de persze ennek feltételei vannak – jelentette ki a londoni orosz nagykövet

Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az orosz kormány legfontosabb elvárásai közé tartozik, hogy Ukrajna ne fenyegesse Oroszországot, valamint az, hogy az Ukrajnában élő oroszok olyan bánásmódban részesüljenek, mint bármely más nemzetiség a világon, például "ahogy a francia emberek élhetnek Belgiumban".

A nagykövet szerint Ukrajna az elmúlt években "a szélsőséges nacionalizmus legrondább formáját" alkalmazta: megtiltotta az orosz nyelv használatát és az orosz nyelvű oktatást, az oroszokat kiszorították a társadalmi életből.

Andrej Kelin "nagy, idealista tévedésnek" nevezte, hogy Ukrajna felülkerekedhet a konfliktusban. Oroszország tizenhatszor nagyobb Ukrajnánál, hatalmas erőforrásai vannak, "és még csak hozzá sem kezdtünk a komolyabb cselekvéshez" – fogalmazott a londoni orosz nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat az ukrajnai háború, Andrej Kelin úgy válaszolt: ez a NATO-országok, különösen Nagy-Britannia "eszkalációs erőfeszítéseitől" függ.

Hozzátette: ez az eszkaláció előbb-utóbb "új dimenziót ölthet, amelyre nincs szükségünk, és nem is akarjuk".

Kelin szerint az eszkaláció "új dimenziójának" formái közé tartozik például, hogy Nagy-Britannia nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának, és az, hogy az ukrán hadsereg harckocsikat, repülőgépeket kap.

A brit kormány május első felében jelentette be, hogy Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket.

A gyártó által szolgáltatott adatok szerint e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

Ben Wallace brit védelmi miniszter a rakéták szállítását bejelentő alsóházi tájékoztatásában elmondta: a Storm Shadow rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, nagy hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Oroszország londoni nagykövete a vasárnapi BBC-műsorban – az ukrajnai repülőgép-szállításokról szóló nyugati tárgyalásokra utalva – kijelentette: Oroszország nem fél a repülőgépektől, az orosz fegyveres erők eddig 430 ukrán harci repülőgépet lőttek le, és ha Ukrajna további gépeket kap, "ez a szám csak növekedni fog".

Andrej Kelin kijelentette: "már holnap" békét lehetne teremteni, ha az ukrán fél kész lenne a tárgyalásokra, és ha a Nyugat leállítja az ukrajnai fegyverszállításokat, "ez az egész már holnapután véget érhet".

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Egy feltétel van. Az agresszor visszatakarodik a határain belülre és kifizetik a háborús jóvátételt. A háború után én nem engedném vissza a civilizált világba ezt a barbár országot. Ha kétszer megtette, megteszi harmadszorra is, hogy megtámad másik országot.
ómió
Lám-lám! Keresetlenül, de facto, még a kárpátaljai magyarság nevében is beszélt!
ESCOBAR
Mint két (2) óvodás: Ukrajna + Oroszország!
Peller Anikó
Moszkva békét akar, de persze előbb kitapossa az ukránok belét amennyit csak bír.

És ha már porig rombolta egész ukrajnát a rajnáig akkor legyen már béke. Poraira.
Havanagi
Lázálmai vannak ennek a seggfejnek?Vagy netán győztek a ruszkik,hogy feltételeket vizionál?Kemény büntetés vár rátok háborús bűnösökre utolsó mocsok népség.
kereső
Ezért is mondta fel a hagyományos fegyverek korlátozásáról, és ellenőrzéséről szóló nemzetközi egyezményt. Mert BÉKÉT akar!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.