Kedden felrobbant a hatalmas, szovjet korabeli Nova Kahovkai-gát Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén. Hogy pontosan ki áll az akció mögött, azt nem tudni, mert az oroszok és az ukránok egyaránt egymást vádolják. A robbantás következtében több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül. Őt órán belül elérheti a víz a kritikus szintet, megindult az evakuálás. A ukrán belügyminisztérium a vízszint emelkedése miatt felszólított mindenkit a "veszélyzónában", hogy kapcsoljon ki minden elektromos készüléket, vigyen magával dokumentumokat és alapvető dolgokat, és vigyázzon "szeretteire és háziállataira". Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze a robbanás miatt.

Az ukrán hadsereg szerint orosz erők robbantották fel a Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén található Nova Kahovkai gátat, az orosz polgármester előbb képtelenségnek majd súlyos terrortámadásnak nevezte az egészet – írja a Portfolio.

Katasztrófa Ukrajnában: Felrobbant a Nova Kahovkai gát, több tucat települést önthet el az árvíz néhány órán belül – Az oroszok és az ukránok egymásra mutogatnak

Fotó: Twitter

A gát mögötti víztározó látja el vízzel a Krím félszigetet és a szintén orosz fennhatóság alatt álló Zaporizzsjai atomerőművet is. Az ukránbarát orosz milícia, az Orosz Önkéntes Hadtest olyan felvételeket tett közzé, mely alapján elfoglalták az ukrán határhoz közeli, nagyjából 5000 fős oroszországi települést, Nova Tavolzsankát.

A The Guardian szerint a gát mögött nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található.

A portál szerint még az sincs kizárva, hogy a háború előtt több százezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt viszont a Krím-félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása.

A Dnyeper folyón, Herszon közelében, orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról előszőr az orosz és ukrán nyelvű közösségi médiában jelentek meg a hírek. Azóta már néhány videófelvételt is közzétettek a helyszínről – írta meg az Index.

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát.

Az oroszok azóta „terrorcselekményként” emlegetik a történteket (rendszerint az ukrán szabotázsakciókat szokták így jellemezni).

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt.

Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és hogy jelenleg is zajlik a következmények, a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó nemrég azt írta, hogy megkezdték az evaukációt azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

Az oroszok szerint 80 település kerülhet víz alá

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. Azt, hogy pontosan mely települések érintettek, egyelőre nem sorolták fel.

Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Zelenszkij rendkívüli ülést hívott össze

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a robbantás miatt rendkívüli ülést hívott össze az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács számára.

Zelenszkij hivatalának vezetője, Andrij Jermak „ökocídiumnak” nevezte azt, ami történt. Az ukránok már akkor is ugyanezzel vádolták meg az oroszokat, amikor a vízszint nagyon alacsony szintre csökkent a kahovkai gátnál.

Forrás: Portfolio, Index

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez a valódi ok: Katonai szakértők rámutattak: az árasztás az ukrán ellentámadást is lelassíthatja. Kétlem, hogy nem készültek az ukránok erre a helyzetre. meg fogják oldani, a maguk előnyére fogják fordítani. Az oroszok kétségbeesett vagdalkozása már ez. ha valami hiányzott az ukránok harci moráljának és bosszúszomjának felkorbácsolásához, hát akkor ez az. A felcsúti gatyás békegalamb gondolom most örömtáncot lejt. Erre képesek a ruszkik, rombolni,
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: boci, te egy fontoskodó elmebeteg!
Giovanni Alba
@KisTehen: ma, 08:27
Ne fogd vissza magad boci, beszélj putlerrel, állítsa vissza a csapatait (akik még megmaradtak) a tavaly februári vonalra, és kezdjék innen a tárgyalásokat.
Hangsúlyozom, tárgyalással kell rendezni a nézeteltéréseket, nem pedig "különleges katonai művelettel".
verőce21
@csak úgy...: te egy gyógyíthatatlan elmebeteg!
Sakk Matt
@KisTehen: Vagy...a "Ruszkik haza!" már bevált.
csak úgy....
@verőce21: ez a duma a te záródból származik, te elmebajos! :)
megkezdted a mai dedóskodásodat, te buta tapló?
verőce21
@csak úgy...: A te záródból idéztem, te elhivatott elmebeteg...!
verőce21
Ez a gátrobbantás miért kellett...!
"A víztározó látja el vízzel a Krím félszigetet, valamint ez biztosítja a közeli atomerőmű - Európa legnagyobb atomerőművének - vízellátását is, a gát maga pedig vízerőmű is egyben."
drrotf
Felrobbant a gát?Csak úgy magától?Még ilyent!Nem lehetett meg írni, hogy műszaki hiba vagy emberi beavatkozás miatt robbant fel?
csak úgy....
@verőce21: gyözike, te egy eröszakos , nyavalygó,hisztis,hazudozó elmebeteg! :)
verőce21
@csak úgy...: te egy elhivatott elmebeteg...?
csak úgy....
@verőce21: ha nem esik veröcén, akkor kimehetsz a homokozóba!
verőce21
A hoholok meg ártatlanok mint a ma született szörnyek... Nekem senki ne mondja, hogy ezek, főleg a náci vezetőik emberek...
verőce21
@csak úgy...: te egy küldetéses elmebeteg...?
izéke
A gát a sok idegeskedéstől robbant fel,mert már annyira akarta a békét... az oroszoknak fűződik a legnagyobb érdekük a robbantáshoz,mert ezzel is tudják majd lassítani az ukrán ellentámadást és az ukránok odaküldik az embereiket menteni a civileket akiket aztán lemészárolhatnak. Ki van ez találva bammeg. Igazán feltámadhatna már az orosz népben a békevágy akár tettlegességben is.
csak úgy....
@verőce21: az "elhivatottság" nálad és a családodon tapasztalható, te visszamaradt dedós! :)
verőce21
@csak úgy...: te egy küldetéses elmebeteg...?
csak úgy....
@verőce21: itt és veröcén mindenki tudja,hogy kettönk közül ki az elmebeteg, ne is erölködj tovább! :)
verőce21
@csak úgy...: te egy küldetéses elmebeteg...!
Eladott Ország
Ez a valódi ok: Katonai szakértők rámutattak: az árasztás az ukrán ellentámadást is lelassíthatja. Kétlem, hogy nem készültek az ukránok erre a helyzetre. meg fogják oldani, a maguk előnyére fogják fordítani. Az oroszok kétségbeesett vagdalkozása már ez. ha valami hiányzott az ukránok harci moráljának és bosszúszomjának felkorbácsolásához, hát akkor ez az. A felcsúti gatyás békegalamb gondolom most örömtáncot lejt. Erre képesek a ruszkik, rombolni,
verőce21
Mivel kétségeim voltak, beleolvastam a hvg-s kommentekbe... Most már biztosan tudom, hogy Putyin tette végső elkeseredésében, még mielőtt meghal.
verőce21
@verőce21: Ez a nagy hohol ellentámadás...?
Giovanni Alba
Szomorú, ugyanakkor némileg szórakoztató is látni egy skizofrén elmebeteget, ahogy önmagával keveredik vitába. Nem nagyon szokták ezt a nyilvánosság előtt, de hát nem vagyunk egyformák, ő meg végképp nem.
Eladott Ország
@verőce21: ma, 09:41 ☻ Tájékoztatlak, hogy a NATO tagjai vagyunk, annak ellenétre, hogy a román cigányod és bandája nem szavazta meg! Elmehettek a 3,14csába a türkökhöz!
Giovanni Alba
@m73: ma, 10:15
Persze. Nagy rá a Kisherceg kabátja, feltűnősködéssel próbál kompenzálni. Néha eltéveszti és értékelhető bejegyzést tesz, de aztán gyorsan javít(ront) a megítélésén. Vita esetén az érvek fogytán jön a gúnyolódó személyeskedés. A hülye sikivel együtt a hozzájuk írt véleményből kiragadott mondatot használják riposztként, akár az ovisok a "de a te orrod nagyobb, de nem is, mert a tied" módszerrel, és ilyenkor elégedett vigyorral könyveli(k) el, hogy most aztán jól megmondta(ták).
kereső
@verőce21: Ez a nagy orosz manőver. Mert ki az a lóf@xban született tetú, aki elhiszi, hogy az ukránok saját maguk gátolják meg, hogy az ellentámadás- offenziva részeként ne tudjanak átkelni a Dnyepperen, hogy katonaságot kelljen elvonniuk a frontvonalakról- menteni az elárasztott civil lakosságot, hogy Ukrajna energia ellátását is biztositó zaporozsjei atomerúmű múködését ellehetetlenitsék. Én vagyok "másféléves katonai végzettségű," mint orbánistenetek- de , hogy ezt az oroszok követték el, az hétszentség- még akkor is, hogy ilyen módon veszélybe kerül a Krim ivóviz ellátása. Kicsi az az ár, azért a katasztrófáért, amit az ukránoknak okoztak. Bújj vissza putyin scheggébe a barommal együtt- ja, te teheted lukasenkával is.
kereső
@kereső: javitok!!!: Én NEM vagyok "másfél éves katonai végzettségű"...
kereső
Az orosz partizánok "látogatást" tehetnének a kercsi hidnál...
drrotf
@Horizont: Akkor inkább úgy helyes ha azt írják hogy felrobbantották!Magyarul kellene írni is meg beszélni is!
jesz
általában a háborús károkat valamilyen módon helyrehozzák, újjáépítik...de ezt a felrobbantott gátat? Ez emberfeletti teljesítmégy lesz, ha sikerül...már csak az a kérdés ki fogja a munkálatokat magára vállalni, és honnan szerez annyi pénzt, amennyit kimondani is sok?

Vajon hány ártatlan, vétlen ember értéke veszik kárba? Az állatvilággal mi lesz, hová menekítik?
Borzalmas ez a háború...
izéke
@KisTehen: látom esetedben a hülyeség szorgalommal párosult,de hiába,nem kapsz zsíros állást a pártban,a hozzád hasonló hasznos idiótákra a budiban van szükség, papír helyett ti nyaljátok tisztára orbán seggét,ez aztán az életcél,ezért megérte megszületned,hatalmas karriert futottál be mint budipapír
Csizmás Kond
" Kedden felrobbant a hatalmas, szovjet korabeli Nova Kahovkai-gát ..."
...vagyis az ősi ukrán földnél még a gát is öregebb...
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 12:25 ◘ Szemléletető animáció minden álszent békegalambnak, hogy a béke hogyan jöhet el. Egy kis segítség: war=háború; peace=béke. Figyelem! A tájékoztatás nem teljeskörű, további kérdések esetén forduljon orvosához, gyógyszerészéhez.
twitter.com/i/status/1652749740268740608
Magyarország legfontosabb partnere a pogácsás tányér! Asztalrendezés, nyakkendő/öltöny igazgatás, kényszeres evés, kínos fészkelődés... Szar dolog leprásnak lenni a diplomáciában. És még ehhez is rinocéroszbőr kell. Nekem lesülne a bőr a képemről, ha egy közösségben mindenki tudná rólam, hogy egy mocskos hazug, tolvaj, orosz ügynök vagyok. Orbán úgy tesz, mintha nagyon elfoglalt lenne, csak hogy elkerülje Zelenszkijt.
twitter.com/i/status/1623804678478733312
kereső
Utoljára az ukrán nép történelmében sztálin csinált ilyet, hogy figyelmeztetés nélkül robbantotta fel ezt a gátat 1941-ben. Akkor 10 ezrekben volt mérhető a halálos áldozatok száma.
A bbc szakértői azt mondják, hogy az oroszok már tavaly októberében aláaknázták a gátat. A műhold felvételeken nem látszanak rakéták nyomai, ill. azokat nem is észleltek- a gát , és hidja orosz ellenőrzés alatt volt/van.
Eközben druzsba pjotr alias magyar külügyminiszter/lavrov orosz külügyminiszter magyar hangja- a Corvinus Kollégiumban a "azonnali békét" követel!
kereső
Az oroszok ágyúval lövik az árviz elől menekülő lakosságot Herszonban és környékén.
Nem szoktam ilyet irni, "emberrel/emberekkel" kapcsolatban- de mivel kiirták magukat az emberek, a humanoidok sorából: rohadjon meg mind az ukrajnai sárban, hirmondó se meradjon belőlük
Németh István
@kereső:> meg a többiek >> ti hülyék az ukránok lövik a saját területeikről menekülőket, mert bár ukrán terület többségükben oroszok és valós igazságot ismerők lakják >> hogy kik is tették, mit gondoltok micsoda előklszítő munka kellett ahhoz, hogy végre a többszöri ukrán próbálkozás után a tíz Balatonnyi vízmennyiség biztonsági létét és a hatalmas akár a világveszedelmet okozó erőmű felrobbanását végre tudják hajtani! BARMOK >> HOL AZ AGYATOK!!!??? Marha barmok az usa ganaj szemét vezetésének semmi nem drága, lényeg pusztúljon mindenki csak ők nye-részkedhessenek! nem veszitekl észre barmok szar hugyagyú hülyék!? Rég nem ukránokról van szó >> ott egy bohóc által azt tesznek amit akarnak >> EURÓPA tönkretételéről és az orosz föld - első lépésben való felosztásáról - majd a világ ujrafelosztásának ködagyú elképzeléseit akarják megvalósítani a sajátos globalizációs igyekezetükkel! CSAK AZT TUDNÁM? HOGY MI A KURVA ANYÁTOKNAK VAN FEJETEK HA A VESÉTEKKBE VAN HUGY, MINEK A FEJETEKBEN IS azt tartani !!!???
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ...nem vagyok pszichológus, tehát az ilyen összevisszasággal orvoshoz kéne fordulj és ott add elő mert én se nem értemse nem érdekel.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 08:17 ☻ „Nem vagy hülye csak nincs szerencséd amikor gondolkozol.” ( Hofi)
i.pinimg.com/originals/0f/0b/81/0f0b81778b8b5e5ed38f1989c9f91975.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.