A magyar és a lenygel miniszterelnök együtt lehetetlenítette el a brüsszeli csúcstalálkozót csütörtökön.

Így akasztotta meg Orbán és Morawiecki az EU-csúcsot: Parttalan vitázásba fulladt az ülés

Orbán megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Meglepően gyorsan zajlott a csütörtöki EU-csúcs első fele, a Politico szerint már arról beszélgettek az uniós állam- és kormányfők, hogy a második, pénteki ülést le is mondhatják, mivel nem marad téma. Még Ukrajnával kapcsolatban is sikerült hamar megegyezniük: ahogy a hvg.hu beszámol, mindannyian – így Orbán Viktor is – üdvözölték a nemrég elfogadott 11. szankciós csomagot, ismételten elítélték az orosz agressziót, és megerősítették, hogy továbbra is határozott pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújtanak az országnak.

Aztán a 11. órában színre lépett Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki.

A magyar és a lengyel kormányfő együtt megakasztották a tárgyalást: az állam-és kormányfők közös vacsorája is csak este fél 11 körül kezdődött, hajnali 1-kor pedig egyszerűen feladták az Orbánékkal való vitázást a kifáradt vezetők, és megállapodás nélkül lefújták az ülést.

A vita arról, szólt, hozhat-e döntést a menekültek és illegális bevándorlók kezeléséről az EU anélkül, hogy minden egyes uniós vezető elfogadná azt.

Mint a hvg.hu felidézi, az Európai Unió tagállamainak belügyminiszterei június közepén minősített többséggel egyeztek meg a menekültügyi javaslatcsomagról. A javaslat ugyanis bevezette a „kötelező szolidaritás” elvét.  Ez a többi között azt mondja ki, hogy a migrációs nyomás alatt álló tagállamok megalapozott kérésére életbe léphet egy mechanizmus, mely alapján évente alapesetben 30 ezer embert át lehet helyezni másik uniós tagállamba. Ha a valaki ezt nem vállalja, akkor fizethet, vagy valamilyen más módon kell kivennie a részét a helyzet közös kezeléséből.

Fontos, hogy a tervezet egyelőre még nem elfogadott jogszabály.

Ahhoz, hogy az legyen, az Európai Parlamentnek és a tagállami minisztereknek előbb meg kell egyeznie. Itt is elég ugyanakkor a minősített többség, vagyis tagállamok 55 százalékának kell igent mondania rá, melyek az unió lakosságának legalább 65 százalékát képviselik.

Lapértesülések szerint ezt akarták most megváltoztatni a lengyelek a csúcstalálkozón egy javaslattal, mely kimondta volna, hogy a tagállamoknak migrációs ügyekben konszenzusra kell törekedniük.

Ebben az esetben ugyanis bármely tagállamnak vétójoga lehetne a kérdésben. A javaslathoz a magyar kormány annak ellenére is csatlakozott, hogy egyszer már hasonló érvekkel elvesztette a kvótapert az Európai Unió bíróságán.

A csúcstalálkozó péntekene, 9:30-kor folytatódik. A témák között a migráción kívül Kína, a gazdaság és külkapcsolatok szerepelnek majd.

Forrás: hvg.hu, Politico

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A két csúcsf@sz egymásra talált; aztán csodálkoznak, ha az EU nem ad pénzt...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
Az állandó gáncsoskodás szerintem nem javít a kedveltségi indexen, de legalább lehet hisztizni meg toporzékolni, és a macskát a falhoz vágni a farkánál fogva.
csak úgy....
@KisTehen: boci,te csak egy szervilis elmebeteg!
Giovanni Alba
@KisTehen: ma, 10:58 és 11:00
Tagjai vagyunk az EU-nak, a belépéskor vállaltuk a kötelezettségeket, amelyeket most számonkérnek a dagadékon. Mindent megígér de semmit nem teljesít, csak úgy tesz mint ha. Integritás Hatóság lényegében jogkörök nélkül, az igazságszolgáltatás függetlensége szavakban és így tovább. A lengyelek a bírói függetlenséggel akadtak el, viki és hegedűs juci(joci) a jogállamisággal.
Aztán csak állnak, néznek csodálkozva, és siránkoznak hogy de miért?
A második bejegyzésed meg egyszerűen nem igaz.
Peller Anikó
@Macska: Nimár, egy beszéló négylábú.
simmering73
"Orbán a gyűlölet, a hazugság és az uszítás pápája Európában, akinek minden szava olyan, mint a kígyó szava az Édenben, kiforgatva és meghamisítva az igazságot. Cinikus hazudozó, aki gyűlöletre uszítja a magyarokat, és sajnálatosan a lengyel fasisztákban partnerére talál minden mocsokságban, kivéve az oroszok támogatását. Orbán az EU szolidaritási mechanizmusát, amely nem illegális bevándorlókról, hanem tényleges menekültekről szól, akik az életüket mentik a föld lakhatatlan és élhetetlen részeiből, abszolút elferdítve mutatja be."
nepszava.us/gettokat-csak-orban-epitene-a-migransoknak-megszokasbol/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.