Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy Franciaország a puccsot követően visszahívja nagykövetét és megszünteti a katonai együttműködést Nigerrel – írta a BBC nyomán a HVG.

Franciaország elismerte a vereségét: Visszahívja diplomatáit és katonáit Nigerből

A következő órákban nagykövetünk és több diplomata visszatér Franciaországba

- mondta az elnök. Hozzátette azt is, hogy a katonai együttműködésnek is "vége", és a francia csapatok "a következő hónapokban" távoznak. Nigerben mintegy 1500 francia katona tartózkodik.

Július 26-án egy katonai junta elfoglalta Nigert, és leváltotta Mohamed Bazoum elnököt. A puccsot a francia jelenlét elleni tüntetések követték.

A francia elnök továbbra is az ország "egyetlen legitim vezetőjének" tekinti a puccsisták által jelenleg fogva tartott Bazoumot, és tájékoztatta őt döntéséről. A leváltott elnököt "túsznak" nevezte, aki azért került a puccs célkeresztjébe, mert bátor reformokat hajtott végre.A puccs után Niger katonai vezetői közölték Sylvain Itte francia nagykövettel, hogy el kell hagynia az országot. A francia kormány azonban az ultimátum lejárta után sem volt hajlandó eleget tenni a felszólításnak és nem volt hajlandó legitimnek elismerni a katonai rendszert.

A döntés nagy csapást mér Franciaország terrorizmusellenes műveleteire a Száhel-övezetben, és a francia befolyásra a régióban. Macron azonban kijelentette, hogy Franciaország „nem lesz a puccsisták túsza”.

Forrás: HVG

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
na, egy gyarmat odalett?..sebaj, még maradt 13.
Maccska
Kelet Európa gyarmatosítása viszont folyamatban van.
Csizmás Kond
" A francia elnök továbbra is az ország "egyetlen legitim vezetőjének" tekinti a puccsisták által jelenleg fogva tartott Bazoumot, "
...mert ugye az a nyugati demokrácia hogy csak az jó és igaz ami nekik tetszik...
durbincs
@jesz: Ja mert itt vannak maguk lent az oláh bánya milyin occo denevir-giga levessel + patkány-raguval ? mint csak a röffencs @teuton: @kereső: @Péter2: @namihami: @csak húgy...: @Nanya: @jáger laszló: @sgl: @Nessy: @vitriol: @lusta: ?
Nessy
Majd külügyérünk odarepül, és stratégiai partnerságot köt a puccsistákkal!
durbincs
@Nessy: @Nessy:Mert maga a denevér-giga levesen + a patkányragun nevelkedett 50Iq-s bányaqvasimodó ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.