A szálak mögött Nyikolaj Patrusevet, az orosz nemzetbiztonsági tanács első emberét sejtik.

Kiderült, ki szervezhette a Prigozsin elleni merényletetIRANIAN PRESIDENCY / AFP

A Wall Street Journal azt állítja: Jevgenyij Prigozsin gépének „balesete” valójában gyilkosság volt, méghozzá az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője, Nyikolaj Patrusev által szervezett gyilkosság. A Kreml tagadja, hogy köze lenne a Wagner zsoldoshadsereg alapítójának halálához. Sőt: Dmitrij Peszkov teljes hazugságnak nevezte a történetet – értesült a 444.hu.

A lap forrásai szerint Patrusev már 2022 nyara óta a háttérben tevékenykedett. Először figyelmeztette Putyint a Wagner-vezér növekvő befolyására, de eleinte az orosz elnök állítólag semmibe vette ezt. Aztán amikor 2022 őszén Prigozsin elkezdett a lőszerhiány miatt problémázni, Patrusev ismét hozzáfogott a tervéhez: elkdezte Putyint puhítani, aki szép lassan eltávolodott a Wagner-vezértől. Tavaly decemberre Putyin már látványosan ignorálta Prigozsin nyilatkozatait a lőszerhiányról, és hívásaira, provokációra sem válaszolt.

Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy Prigozsin a Wagnerrel együtt fellázadt és megindult Moszkva felé júniusban.

Ekkor a lap szerint Patrusev minél több, Prigozsinnal szimpatizáló tisztet igyekezett meggyőzni, hogy próbálják meg leállítani a lázadók vezetőjét. 

A felkelést követően augusztusban Prigozsinnak Fehéroroszországba kellett volna mennie, ahol Patrusev elkezdhette volna kivitelezni a merényletet. A tervét Putyinnak is előterjesztette, aki nem ellenkezett. Ehhez képest a lázadás után Prigozsinról nem nagyon lehetett pontosan tudni, merre járt-kelt-repkedett. Augusztus 23-án azonban, amikor felszállás előtt ellenőriztette a repülőgépét, valaki bombát rejtett el az egyik szárny alá.

Forrás: 444.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nyikolaj Patrusevnek, meg Putler adta ki a parancsot.
Sztyepospista
Mindenesetre ez bizonyos fejlődés. Immáron nem az elavult - ablakon való kiesés - esete jött be, hanem egy technikainak is mondhatott- baleset. ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.