A brit királyi légierő (RAF) célzott csapásokat hajtott végre a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen – jelentette be péntek hajnalban a londoni miniszterelnöki hivatal. A brit védelmi minisztérium egyidejű tájékoztatása szerint a műveletben Typhoon harci repülőgépek vettek részt.

Jön az újabb háború? – A britek bombázni kezdték Jement

Illusztráció: 123rf.com

Rishi Sunak miniszterelnök a Downing Street által ismertetett nyilatkozatában korlátozott, szükséges és arányos önvédelmi akciónak nevezte az Egyesült Államokkal együtt indított katonai műveletet.

A brit kormányfő szerint a fellépést az indokolta, hogy a húszik az utóbbi hónapokban veszélyes, destabilizáló hatású támadások sorát követték el a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás ellen, brit és más külföldi hajókat veszélyeztetve. A támadások komoly fennakadást okoztak e kulcsfontosságú kereskedelmi útvonal forgalmában, és ez felhajtotta a nyersanyagárakat is.

A nemzetközi közösség ismételt figyelmeztetései ellenére a húszik folytatták ezeket a támadásokat. A héten már brit és amerikai hadihajókat is célba vettek, és az így kialakult helyzet nem tartható tovább

– áll a Downing Street által ismertetett miniszterelnöki közleményben.

Rishi Sunak tájékoztatása szerint a közös brit-amerikai akcióhoz Hollandia, Kanada és Bahrein "nem műveleti jellegű" támogatást nyújtott.

A brit kormányfő közölte: a közös fellépés célja a húszik katonai képességeinek leépítése és a globális tengeri szállítmányozás védelme volt.

A miniszterelnöki közlemény szerint Nagy-Britannia ezután is mindig fellép a hajózás szabadsága és az akadálytalan kereskedelmi forgalom biztosítása érdekében.

A brit királyi haditengerészet a nemzetközi védelmi művelet keretében folytatja a járőrözést a Vörös-tengeren, hogy elrettentse a húszikat a további agressziótól

– áll a londoni miniszterelnöki hivatal által ismertetett nyilatkozatban.

Rishi Sunak felszólította a húszikat a támadások befejezésére, és arra, hogy tegyenek lépéseket az eszkaláció elkerülésére.

A brit miniszterelnök nem sokkal a péntek hajnali katonai akció előtt soron kívüli telefonos kabinetértekezletet tartott, emellett tájékoztatta a készülő fellépésről Sir Keir Starmert, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjét és Sir Lindsay Hoyle-t, az alsóház elnökét is.

A brit védelmi minisztérium péntek hajnali tájékoztatása szerint a nemzetközi akcióban brit részről négy Typhoon FGR4 típusú harci repülőgép és egy Voyager légi üzemanyag-utántöltő vett részt.

A Typhoon-kötelék Paveway IV típusú irányított bombákkal hajtott végre precíziós csapásokat két húszi katonai létesítmény ellen.

Az egyik célpont a Jemen északnyugati részén fekvő Bani körzet volt, ahonnan a londoni védelmi tárca pénteki beszámolója szerint a húszik felderítő és támadó drónokat indítottak.

A brit harci gépek itt számos olyan épületet vettek célba, amelyeket a húszik drónokkal végrehajtott műveleteikhez használtak.

A brit királyi légierő másik támadási célpontja az ugyancsak északnyugat-jemeni Absz városának repülőtere volt, a felderítési adatok alapján ugyanis a húszik innen manőverező robotrepülőgépeket és drónokat egyaránt indítottak a Vörös-tenger felé – áll a londoni védelmi minisztérium tájékoztatásában.

A tárca hangsúlyozta, hogy a légicsapások tervezése során különös gondot fordítottak a civil lakosságot érintő kockázatok minimalizálására, és a kockázatokat még tovább csökkentette, hogy a műveletet éjszaka hajtották végre.

A védelmi minisztérium még tanulmányozza, hogy az akció milyen eredménnyel járt, de már az első jelek is arra vallanak, hogy "csapás érte" húszik képességét a kereskedelmi tengerhajózás fenyegetésére – fogalmaz a tárca péntek hajnali közleménye.

A minisztérium szerint a fellépés "bőségesen demonstrálta" Nagy-Britannia elkötelezettségét a globális tengerhajózás forgalmának 15 százalékát lebonyolító, a világgazdaság szempontjából életbevágóan fontos vörös-tengeri hajózási útvonal megvédésére.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Ez tényleg csak egy céltudatos "korlátozott katonai hadművelet" volt!
Nem akarták legyilkolászni Rashad al-Amilit vagy hogyishívjákot és nem akarták elfoglalni fővárosát! Kis különbség...
Pálinkás Pál
" Rishi Sunak miniszterelnök "...ez mindent elmond a valamikori Britt Birodalom korcs utóhajtásáról..!
Dr. Proktor
Ez tényleg csak egy céltudatos "korlátozott katonai hadművelet" volt!
Nem akarták legyilkolászni Rashad al-Amilit vagy hogyishívjákot és nem akarták elfoglalni fővárosát! Kis különbség...
Peller Anikó
@Tehén: Háború akkor lenne ha porig bombáznák Jement a 'náci arabok' támadásai miatt és a rombolást addig folytatnák amíg egyetlen élveszületett náci arab terrorista sem jut lélegzetvételhez te faszfejű arab bunkó.

I gazában háború folyik és Krajnában is, de erőlködj csak, nem is várhatunk mást egy marhától.
simmering73
@KisTehen: Ezzel legalizáltad a ruszkik terrorista háborúját. Igaz, te barom? Olvasd el még egyszer. Katonai célpontokat lőttek, nem Jement bombázták szarrá.
LászlKovács
@KisTehen: A jemeni huszik elleni válasz teljesen jogos! Ez valóban katonai hadművelet. De az Ukrán- Orosz katonai harc az nem katonai hadművelet, hanem háború, méghozzá veszélyes háború-lehet nagyon könnyen! Világos, Nagy Tehen, vagyis...ha!
simmering73
@Maccska: Az a rokonaid, a terrorista oroszok privilégiuma, gyagyás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.