Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – közölte szombaton a Kreml.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a terrorakció elkövetőjeként.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) és az FSZB tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el, és most visszaszállítják Moszkvába.

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása.

Az FSZB szerint a terroristák át akarták lépni az orosz-ukrán határt, és ehhez megvoltak a szükséges kapcsolataik az ukrán oldalon.

A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő kijelentette, hogy a gyanúsítottak Renault gépkocsiját éjjel a Brjanszk megyei Hacuny falu közelében próbálták meg a rendőrök feltartóztatni, ám az autó nem állt meg a felszólításra, ezért tüzet nyitottak rá.

A politikus szerint egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A második gyanúsítottat moszkvai idő szerint 3 óra 50 perc körül találták meg és vették őrizetbe. Az SZK később arról számolt be, hogy négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Moszkvai merénylet: Tüzet nyitottak a menekülő terroristákra az orosz rendőrök, Ukrajna felé terelődhet a Kreml gyanúja

Lángol a Crocus City Hall nevű hangversenyterem, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. Szemtanúk szerint az automata fegyverrel felszerelkezett támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A támadásnak legkevesebb 90 halálos és több mint száz sebesült áldozata van. MTI/AP/Vitalij Szmolnyikov

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője a Telegram-csatornáján közölte, hogy

a gyanúsítottaknak már csak száz kilométer hiányzott a határ eléréséhez.

Az SZK szerint 115 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadásban, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog.

A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma közölte, hogy 126 embert ápolnak kórházban. Korábbi tájékoztatás szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van. Hatvan felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat reggelre 107-re bővítette a kórházban ápolt és azonosított személyek nyilvánosságra hozott névsorát.

A Crocus City Hall koncerttermében okozott tűz oltásán és a romeltakarításon szombat reggel 477 ember dolgozott 183 műszaki eszközzel. A lángok péntek éjjel csaknem 13 ezer négyzetméteren harapóztak el.

Péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott.

A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Moszkva elektronikus reklámkivetítőin péntek óta egy égő gyertya látható, "Gyászolunk 22.03.2024" felirattal.

A főváros és a moszkvai régió templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról. A tévétornyokat a nemzeti trikolór színeivel világítják meg Oroszországban.

A moszkvai városvezetés közölte, hogy 3 millió rubeles (mintegy 12 millió forintos) fájdalomdíjat fog fizetni a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az orosz fővárosban és a régiókban a történtek miatt nem tartják meg a tömegrendezvényeket, az orosz kulturális minisztérium bejelentette, hogy a szövetségi intézményekben elmaradnak az előadások. A történtek miatt egyebek között törölték a hétfőre tervezett Oroszország-Paraguay barátságos labdarúgó mérkőzést is.

Ukrajna felé terelődhet a Kreml gyanúja

A Visegrád 24 X-posztja szerint Oroszország Ukrajnát vádolja a terrortámadással. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által közzétett információk szerint a terroristák Ukrajnába akartak menekülni, ahol „megvoltak a megfelelő kapcsolataik” a továbbiakhoz. Ezzel együtt nyilvánosságra hoztak egy felvételt is az egyik feltételezett elkövetőről, ahogy telefonok kereszttüzében térdel az elfogás helyszínén.

Forrás: MTI, Index

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Orbán nagy barátjától az is kitelik, hogy legyilkoltat néhány állam-polgárát, hogy az ukránokra fogja!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Orbán nagy barátjától az is kitelik, hogy legyilkoltat néhány állam-polgárát, hogy az ukránokra fogja!!!
Maccska
@RonaGyuri: Netanjahu.És a palesztinokra fogta.
Pálinkás Pál
@Maccska: és ez hogy jön ide, ha a kipás a sajátját öli..?
rücsü41
Milyen kifejezés az hogy terelődhet?Csak úgy magától, vagy valakik terelik az ügyet mert ez áll érdekükben?Hogy terelődhet az ügy Ukrajna felé amikor az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért?
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ...és akkor mit ér el ha rájuk fogja ?...mégegyszer megtámadja ?
Giovanni Alba
@rücsü41: ma, 16:22
Mindent csak sejtetni, semmit nem állítani. Találgatásért, magánvéleményért nincsen feljelentés.
Mint a Hacsek és Sajó féle viccekben: Kérem, én csak kérdezem.
simmering73
A péntek esti moszkvai lövöldözés után – amelyben a legfrissebb jelentések szerint több mint 90 ember halt meg, további 145 pedig megsebesült –, az Iszlám Állam vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését.

De ha Putler azt mondja, hogy az ukránok voltak, akkor az úgy is lesz.
Pusztai
mosst hallom tadzsik és orosz merénylők voltak.
márc 8-án szoltak usából, merénylet várható.
tegnap 22 volt ez két hét.
Dr. Proktor
Putler robbantásokkal jutott hatalomra, most lövöldözéssel akarja igazolni a háborút..
Kinek az érdeke? - ez itt a kérdés.
Feller_Peti
Egyelőre sem a kormányoldali, sem az ellenzéki sajtóban nem rakták bele itthon,
de fent van Telegramon.

Az egyik terrorista disznót elfogták, agyonverték, úgy hogy a szeme sincs a helyén már.

A másiknak mind a két fülét levágták, majd a szájába tömték.
Most hallgassák ki:
videa.hu/videok/nagyvilag/eihi-aVmE9VQd8Eae8VFF
videa.hu/videok/nagyvilag/U9A8acOvdu0YXTBB
Csizmás Kond
@RonaGyuri: ...és az a hír hogy amerika előre figyelmeztette az oroszokat ?...mert ha a zukránok lettek volna biztos nem figyelmezteti...
...most is mint mindenkor sokan sokat mondanak...
Őrnagy
@RonaGyuri: 15.41
Találomra megöltek terroristák ártatlan civilekett, és egy agyhúgyköves húgyagyú gyagyás Sorosbérköcsög seggfejnek ilyenkor mi is jut eszébe elsőnek, egy ocsmány Orbánozás! Baszki te nem csak hogy százas nem vagy, te egy embernek is hitvány seggfej vagy!

Részvétem az áldozatoknak, az áldozatok családtagjainak és a sérülteknek!
Nyírfa
@kereső: 16.07

Egy török szál alaposan bekavarna.
simmering73
Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy Putyin ismétli önmagát, aki saját hatalmát is azzal szilárdította meg, s provokálta ki a második csecsen háborút, hogy felrobbantatott négy lakóházat, szemrebbenés nélkül gyilkoltatott meg 307 ártatlan civilt. Arra a kérdésre, hogy kinek volt érdeke a mostani terrortámadás, egyértelmű a válasz: Putyinnak. Putyin Ukrajnára próbálja hárítani a felelősséget, igyekszik felkorbácsolni a hangulatot, hogy a közvélemény támogassa legújabb terveit, amelyekhez éppen most kezdett újabb 300 ezer katona toborzásába. A hírek szerint a második legnagyobb ukrán várost, Harkovot akarja elfoglalni, amíg Trump blokkolja az amerikai segélyeket. De lehet ennél rosszabb is. A terrortámadás arra utal, hogy Putyin valami nagyon aljas tervre készül, amihez szüksége van a közvélemény, a lakosság támogatására. A tudatalattijaként működő Medvegyev már közölte is, hogy likvidálni fogják Ukrajna vezetőit, ha kiderül, hogy ukránok hajtották végre a terrortámadást. Ezt pedig nem nehéz bizonyítania az elkövetőnek, aki "nyomokat" hagy.
nepszava.us/putyin-allhat-a-moszkvai-terrortamadas-mogott/
Őrnagy
@Nyírfa: Az iszlám terroristáknak csak vallásuk van, nemzetiségük nincs! A török kormány is küzd az iszlám terrorizmus ellen, nem csinálja a terrorizmust, hanem küzd ellene!
teuton
@Feller_Peti: Es te elhiszed, hogy egy megkinzott valaki az igazsagot mondja, es nem azt, amit a kinzok akarnak hallani? Akkor inkabb nezz estimeset! De tehetünk egy probat! Ugyanezt teszem en veled, aztan videora vesszük, te mit meselsz!
teuton
@Őrnagy: Akkor putyler hazudik? Ö ukranokrol beszel, de meg IArol??? Az nem gyanus, hogy több 100 kilometerre Moszkvatol pont az ukran hatar fele fogtak el öket es ELVE??? Addig kisertek öket rendöri vedelemmel??? Vagy esetleg ugy lett megszervezve es megrendezve velük, hogy csinaljak meg es szabadon elszökhetnek ukrajnaba, az oroszok atengedik öket a megszallt területen? Aztan propagandameggondolasbol elkapjak öket elve, megkinozzak es akkor barmit elmeselnek, amit beadnak nekik. TE ebben a helyzetben mit tennel, putylert nevezned meg megbizonak?
Aki Én
@Géza: nyilván nem marad.
De ha ez volt a válasz?
Aki Én
@Őrnagy: 17:52
Mert Ukrajnában nem gyilkolnak ártatlan, találomra kiválasztott embereket?
Hogy te mennyire buta vagy...
Géza
@Aki Én: Az ukrànok évek ôta gyilkoljàk as orosz civileket. Tényleg lesz vàlasz.
kereső
@teuton: tegnap 21:56 De, hisz közben ott van még a belorusz állam is irányban- még annak a határát sem érték el.Csak rá kell nézni a térképre. persze "sejtetni" lehet, azután abból meg már elhajlitott valóságot gyártani nem nagy kunszt- sem putyinnak, sem orbánnak és sajtómunkásainak.
Feller_Peti
Néhány Muslim terrorista Moszkvában. Ez Brüsszel menekültáradatának is a következménye:

videa.hu/videok/nagyvilag/muslim-terrorist-pigs-in-moscow-kdG5ShCKjd39iV5M
Feller_Peti
@teuton: Leszarom, hogy mit mond. Én agyonlőném az ilyenekért. Te meg védd meg te balfasz. Ahogy szoktátok.

Itt vannak a videók is, felvették, hogy mit csináltak:

videa.hu/videok/nagyvilag/muslim-terrorist-pigs-in-moscow-kdG5ShCKjd39iV5M

Könyörgöm te baloldali liberalizált fasz, magyarázd meg ezt is, hogy helyes az ilyesmi! PONT AHOGY MINDIG SZOKTÁTOK.
Maccska
@Aki Én: a civilek gyilkolását az ukránok kezdték.
Csak a rend kedvéért.
Dr. Proktor
@Feller_Peti: Itt az igazi kérdés az, hogy ki rendelte el! Az áldozatok vétlenek, R.I.P. ..
Dr. Proktor
@Csizmás Kond: Én tudok különbséget tenni álhír és hír között, ée tudom hogy melyiket hol találom!
Javaslom neked is...
teuton
@Feller_Peti: Törölt kamuvideokra hivatkozol??? Brüsszel a hibas, mert OROSZ allampolgarok OROSZOKAT ölnrek MOSZKVABAN??? Te hülyebb vagy, mint az egybites atlagfitymaszos..
Csizmás Kond
@Dr. Proktor: ...mongyuk már gondoltam rá, hogy csakis tőled lehetne megtudni mi az igaz vagy mi nem...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.