Folyamatosan szólalnak meg a túlélők a moszkvai terrortámadás után, elképesztő történeteket mesélve a borzalmakról, amiket át kellett élniük. Az Iszlám Állam terroristái mostanáig 133 halálos áldozatot és több mint 140 sebesültet hagytak maguk után, az áldozatok száma még tovább emelkedhet.

• Március 22-én, péntek este lövöldözés történt a moszkvai Crocus City Hall bevásárlóközpontban, az incidensnek előzetes jelentések szerint legalább 133 halálos áldozata – köztük legalább három gyermek – és 145 sebesültje van.

• Az Iszlám Állam később magára vállalta a terrorcselekményt, melyben négy vagy öt fegyveres vehetett részt. Azonnal megindult a hajtóvadászat a gyilkosok után.

• Szombat délelőtt a brjanszki régióban, az ukrán határ mellett fogták el azt a négy terroristát, akit a moszkvai lövöldözéssel gyanúsítanak – állítják az orosz hatóságok. Az elkövetők személyazonosságát is nyilvánosságra hozták.

• Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, „nincs jövőjük” azoknak, akik ezt a barbár támadást végrehajtották.

"Egy nő, akinek golyó fúródott a halántékába, pont mellettem esett el" – megrázó részletek a moszkvai dráma túlélőitől

A krasznogorszki Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó, az előző napi terrortámadás során megrongálódott épület 2024. március 23-án. Az elkövetők válogatás nélkül lőttek az esti koncert közönségére, a támadásnak legkevesebb 133 halálos áldozata van. Az orosz hatóságok 11 gyanúsítottat tartóztattak le, akik közül legalább négy személynek közvetlenül is köze lehetett a támadáshoz, amelynek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

„Halottnak tettettem magam”

A terrortámadás egyik női túlélője bekötött bal karjával a kórházi ágyában fekve mesélt a történtekről. A fegyveresek „megláttak minket” – kezdte az RT monogramú túlélő az orosz államilag finanszírozott hírügynökségnek.

Egyikük visszarohant, és elkezdett lövöldözni az emberekre. A földre estem, úgy tettem, mintha halott lennék. Véreztem

– mondta, miközben a halántékára mutatott.

Tüzet nyitottak azokra, akik a földön hevertek, a mellette fekvő lányt is így ölték meg.

A terroristák ezután felgyújtották a csarnokot, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy megöljenek mindenkit, aki bent maradt – derül ki az Index cikkéből.

„Aztán felcsaptak a lángok. Bezárták a bejárati ajtót, de valószínűleg nem tudták rendesen rázárni”

– mondta egy másik nő.

„Az ajtó alatt feküdtem, és próbáltam levegőhöz jutni. Egy idő után kimásztam, három perc telt el, talán négy. Körülnéztem, a kijárathoz kúsztam. Rájöttem, hogy nincs ott senki, és kimentem.”

Alexander, egy, a koncertteremben tartózkodó másik szemtanú az orosz állami médiának nyilatkozott. Mint fogalmazott, a támadók nem mondtak semmit. „Csak elkezdtek lövöldözni az előttük állókra.”

A teremben sokan elővették a mobiltelefonjukat, és felvételt készítettek arról, ahogy a fegyveresek módszeresen a tömegbe lőttek, és felvették a pánikban a kijáratok felé menekülőket is.

Tegye el a telefonját és bújjon el! – hallható egy férfi az interneten közzétett felvételeken, amint a fegyveresek az erkély alatti tömegbe lőnek. Néhányan az alsó szinteken kúsztak ki a halottak és sebesültek mellett.

Julija Karitonova barátjával együtt elkésett a koncertről. Amikor nem sokkal este 8 óra után berohantak a terembe, a fegyveresek tüzet nyitottak.

„Kiderült, hogy közvetlenül mögöttünk voltak” – mondta az Astra távirati csatornának.

„Engem a vállamon lőttek meg, a barátomat a karján és a lábán találták el. Egy nő, akinek golyó fúródott a halántékába, pont mellettem esett el”

– folytatta.

„Átrohantunk a holttesteken ugyanazon az ajtón, amin bejöttünk, már hallottuk a szirénákat, jöttek a rendőrök és a mentők”

– tette hozzá.

Tovább nőhet az áldozatok száma

Bár egyes orosz források már 152 halálos áldozatról számolnak be, hivatalosan ezt még nem erősítették meg a Kreml részéről, és más független forrásból sem. Ugyanakkor nincs kizárva, hogy a törmelékek alatt újabb áldozatokat találnak, és tucatnyi sérült is kritikus állapotban van, így elképzelhető, hogy a jelenleg 133-ra becsült halottak száma még nőni fog.

A sajtónak nyilatkozva egyre több túlélőt idézi fel a moszkvai terror perceit. A megszólalók közül szinte mindenki a kijáratok felé, a pincébe vagy éppen a tetőre próbált menekülni, csak hogy minél messzebb legyen a támadástól.

„Csak sétáltak, és csendben, módszeresen lőttek le mindenkit. A hangok visszhangoztak, és nem tudtuk, mi hol van. Nem lőttek felfelé, nem kiabáltak, nem mondták, hogy mindneki feküdjön le, megölünk titeket”

– emlékezett vissza a BBC-nek Anastasia Rodionova. „Ez hihetetlen.

Az ember csak most érti meg, hogy szerencsés, igazán szerencsés. Hazajöttem, a kabátom csupa vér volt”

– tette hozzá.

Vitalij, egy másik látogató, az erkélyről látta a támadást. „Bedobtak néhány bombát, és minden égni kezdett” – mondta. A csarnokon kívül hatalmas füstfelhők töltötték meg az eget, és később látták, hogy az épület tetejét és homlokzatát tűz borítja.

A TASZSZ állami hírügynökség jelentése szerint az épület mintegy harmada gyulladt ki. Más jelentések robbanásokról számoltak be, amelyek ereje összetörte az épület két legfelső emeletének üvegét.

A szemtanúk beszámolói szerint káosz és zűrzavar uralkodott, miközben sok koncertlátogató kezdetben azt hitte, hogy a lövések hangja a show része.

"Beléptünk a csarnokba, pont a közepén foglaltuk el a heyünket. Egyszerre nagy robajt hallottunk a termen kívülről, azt hittük, ez része a koncertnek"

– mondta Arina, egy moszkvai klinikai pszichológus a Guardiannek. „De egy bizonyos ponton megértettük, hogy valami komolyan nincs rendben, rájöttünk, hogy lövöldöznek. Aztán láttunk egy terepszínű ruhás férfit, aki automata fegyvert tartott a kezében... mindannyian a földön feküdtünk” – mondta.

„Magam mellé néztem, és sok sebesültet láttam, akiket vér borított.”

Arina elmondta, hogy végül sikerült elmenekülnie a koncertteremből, majd egy mozgólépcsőn futott lefelé.

"Mindenhol vért láttam a padlón és sok holttestet. Néhányan próbálták elcipelni azokat, akik eszméletlenül feküdtek"

– emlékezett vissza.

A nyomozók közölték,, kitüntetést fog kapni az a férfi, aki az egyik fegyveresre ugrott, miközben az a koncertlátogatókra lőtt, „mozgásképtelenné tette”, és ezzel „megmentette a körülötte lévő emberek életét”.

Forrás: Index

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Az ott maga volt a pokol...iszonyatos a túlélőknek is. Szegények.
Billibácsi
Az ilyen támadásokat nagyon-nagyon nehéz megelőzni vagy megakadályozni. A futball eb-t vajon megússzuk ép bőrrel?
Géza
Putyin iszonyú bosszút fog állni és jól teszi!
Lepényleső
...aztán majd mint a csecsenekre fogott támadásokat követően kiderül,hogy Vlagyimir keze van benne,
hogy indoka legyen azokat fegyverrel kényszeríteni térdre,- ennek kapcsán válasz a feltett kérdésekre;
akik újságírók,egyebek ilyet akik maguknak megengedtek,- nem jött a nap fel azóta sem egynek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.