Az ukrán és nyugati médiában is egyre több cikket, elemzést lehetett olvasni az elmúlt hetekben arról, hogy az orosz haderő egy átfogó, mindent elsöprő offenzívára készül a nyáron, melynek célja lehet akár az is, hogy térdre kényszerítsék az ukrán haderőt és elérjék a végső győzelmet.

Kijev erői már Szumit, Odesszát, Harkivet erődítik. Moszkva vezetői két év elteltével először nyílt háborúról beszélnek és állítólag több mint 100 ezer katonát készítenek elő az offenzívához, sőt, még az sem kizárható, hogy hamarosan újabb mozgósítás lesz.

Az elmúlt hetekben ukrán, amerikai és különféle EU-s forrásokból is rengeteg jelentést, elemzést lehetett arról olvasni, hogy az orosz haderő hatalmas offenzívára készül a nyáron, esetleg késő tavasszal. A készülődés különösen Vlagyimir Putyin elnök „újraválasztása” után lett látványos: az orosz kormány elkezdett az Ukrajna ellen indított invázióról mint háború beszélni (különleges művelet helyett), Oroszország régi-új vezetője pedig kijelentette, hogy pufferzónákat kell létrehozni az orosz határ mentén.

Közben olyan vezetők, mint Dmitrij Medvegyev biztonságitanács-alelnök vagy Gyenisz Pusilin, a „Donyecki Népköztársaság” vezetője arról beszélnek, hogy Harkivet, Odesszát is el kell foglalni, mert ez "ősi orosz föld."

Moszkva elszánta magát – Mindent elsöprő offenzívára készül Ukrajnában

Orosz Iszkander hiperszonikus rakéta Fotó: Facebook

Annak, hogy miért éppen most indulhat meg egy nagyobb orosz offenzíva, egy fő oka van:

A FRONTVONALON MOST ABSZOLÚT AZ OROSZ HADERŐ KEZÉBEN VAN A KEZDEMÉNYEZÉS, AZ UKRÁN HADERŐ PEDIG TÖBB SÚLYOS PROBLÉMÁVAL IS KÜZD, MELYEK ORVOSLÁSÁRA RÖVIDTÁVON NEM SOK ESÉLY VAN.

• egyre súlyosabb az ukrán tüzérségi képesség lőszerhiánya: az ukrán tüzérek a tavaly nyári lőszerhasználat alig 20-30 százalékát lövik el, az arányszám pedig folyamatosan csökken

• Légvédelmi rakéták és légvédelmi rendszerek kapcsán is egyre komolyabb hiány látszik

• A legnagyobb, hosszú távon egyre nehezebben megoldható probléma a harcoló alakulatok feltöltöttsége, vagyis, hogy egyre kevesebb motivált, képzett, képezhető katonája van Ukrajnának

ÍGY TEHÁT AZ KIJELENTHETŐ, HOGY AZ OROSZ HADERŐ MOST EGY SOK SZEMPONTBÓL MEGGYENGÜLT ELLENFÉLLEL NÉZ SZEMBE; VILÁGOS CÉLJA EGY ESETLEGES OROSZ OFFENZÍVÁNAK, HOGY ADDIG ÜSSÉK MEG MINÉL FÁJDALMASABBAN AZ UKRÁN HADERŐT, AMÍG FENNÁLL A LŐSZERHIÁNY, ESZKÖZHIÁNY.

Vagyis logikus megindítani a támadást, mielőtt a Nyugat beröffenti a tüzérségi lőszerek gyártását (ez 2025 végére lesz esedékes), megérkeznek az F-16-os vadászbombázók (a transzfer a nyáron kezdődik), vagy ismét elkezdi szállítani a harckocsikat a német-lengyel koalíció. A legnagyobb érvágás Oroszországnak talán így is az lenne, ha több mint hat hónap után megszavazná az amerikai Kongresszus az újabb, Ukrajnának szánt támogatási csomagot, hiszen egyedül Amerikában van meg jelenleg a képesség az ország hadigépezetének hosszútávú támogatásához - írja a Portfolio.

Forrás: Portfolio

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Hagyatnátok már ezt az Oroszországot nem lehet legyőzni putyini lózungot ! Dehogy nem ! Eddig még majd mindenki legyőzte, csak nem bírta lent tartani. A lengyelek másfél évtizedig lézengtek Moszkvában, a franciák és a németek alaposan legyőzték ezt a tohonya országot. A németek ellenében a világ nagyobbik fele mentette meg őket, ugyanaz , amelyik most Ukrajna mögött áll ! És el kell hinnetek, ez előbb-utóbb meg fog látszani az orosz dölyfön is ! Kína nem ebben az irányba veszélyes ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
FitesZoltan
Ukrán Azov neonáci fasiszták. Annyira a saját propagandájuk hatása alá kerültek, hogy elfelejtették:
Egy akkora erőforrással rendelkező államot, egyben atomhatalmat mint Oroszország nem lehet legyőzni.

Javaslom a háborút kirobbantó globalista baloldalnak,
induljatok a frontra megdögleni az Ukrán korrupt bábállamért.

Kokainos Zelensky + libsiUSA + Nyugati libsi lmbtq buzi demokráciájukért.
Maccska
Már rég leírtam hogy az ukránok akkor lesznek szarban ha az oroszok elkezdenek háborúról beszélni.
Csizmás Kond
...milyen nato vagy eu éri meg hogy ennyi embert megöljenek, bujdosásra kényszerítsenek, nyomorva döntsenek, és kilátástalan helyzetbe hozzanak ?
Maccska
@Csizmás Kond: az ukránoknak nyilván nem éri meg.
Viszont az USA nak nagyon is megéri.

Magyarán a szerencsétleneket jól átbaszták a palánkon.
Valószínűleg az ezer éves államiság hiánya miatt most egyben kapják meg amit más apránként.
Nem kell bízni az idegen hatalmakban és ennyi.
Maccska
„Van egy szólásmondás az észak-amerikai féltekén, amely elsősorban Mexikóban és Közép-Amerikában ismert, és csaknem két évszázados történelmi tapasztalatot összegez. A nép sorsa azért nehéz, mert »távol van Istentől és közel az Egyesült Államokhoz«

Az ukránok behelyettesíthetik Oroszországgal.

Csak a Mexikói tapasztalatokat kellett volna ismerni.
Toller Béla
Hagyatnátok már ezt az Oroszországot nem lehet legyőzni putyini lózungot ! Dehogy nem ! Eddig még majd mindenki legyőzte, csak nem bírta lent tartani. A lengyelek másfél évtizedig lézengtek Moszkvában, a franciák és a németek alaposan legyőzték ezt a tohonya országot. A németek ellenében a világ nagyobbik fele mentette meg őket, ugyanaz , amelyik most Ukrajna mögött áll ! És el kell hinnetek, ez előbb-utóbb meg fog látszani az orosz dölyfön is ! Kína nem ebben az irányba veszélyes ...
Feller_Peti
Így ég a nyugati csodafegyver, az amerikai csodatank.
Ismét kilőttek egyet az Oroszok:

videa.hu/videok/nagyvilag/Prdsuq3TqzSlKT5d

Leopárdok is így égnek el.
Géza
Az oroszok győzelme csak idő kérdése. Ukrajna, mint ahogy eddig sem létezett, ezután sem fog. Harkov pedig Harkov, nem Harkiv.
csak úgy....
két éve mást sem csinálnak és mindíg orrba lesznek baszva!
Őrnagy
Nem értem miért lenne probléma egy orosz offenzíva, hiszen Macron nemrég jelentette be, hogy küld 2.000 francia katonát az oroszok megállítására! Nem bíznak a francia katonák mindent elsöprő erejében?
viccesvigságok
Lengyelország történelmét kéne nyomon követni a határai 300-400 kilóméttereket változott hol nyertek hol veszítettek a cári idők alatt . Az hogy van orosz gyűlölet bennük érthető is..A világ kerekét viszont Putyin csak vissza akarná forgatni a Szovjet 17 tagköztársaságig, irodalom és birodalom szintjére. Ez viszont illuzió nem egyéb.Atommal nem old meg semmit, max világvégét. a tulélés esélye meg nulla.Napoleonra már kár hivatkozni, olyan mint a volt Lengyel -Magyar barátság. Köddé vált. a politika álltal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.