A margitszigeti teniszközpont építéséről szóló törvényt hozott a parlament. A képviselők hétfőn döntöttek úgy, hogy már kedden megtartják a vitát és a szavazást is, kedd délutánra pedig kész törvény lett a tervezetből. Az egy nap alatt elfogadott törvény értelmében figyelmen kívül hagyhatják a fák védelmére és az árvízvédelemre vonatkozó önkormányzati rendeleteket. 

Megszavazták: óriási teniszstadion épül tízmilliárd forintból a Margitszigeten

A fotó illusztráció. Pixabay cco

A budapesti Hungarian Open ATP World Tour férfi tenisztornához szükséges margitszigeti létesítmény megépítése érdekében hozott törvényt kedden az Országgyűlés.

A Magyar Tenisz Szövetséget vezető Szűcs Lajos (Fidesz) előterjesztését 130 igen szavazattal, 15 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett – kivételes eljárásban – fogadták el a képviselők.

A törvény kimondja:

a margitszigeti beruházás építtetője az állam képviseletében a Nemzeti Sportközpontok. A projekt irányítását és lebonyolítását az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt., a verseny lebonyolítását és rendezését pedig a teniszszövetség végzi.

A torna megvalósításával és szervezésével összefüggő közbeszerzési eljárásoknál az ajánlatkérőnek minden esetben joga van a közbeszerzési törvény szerinti, rendkívüli sürgősségre alapított, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazására úgy, hogy köteles legalább három ajánlattevőt ajánlattételre felhívni, és jogosult arra, hogy az ajánlatok értékelési szempontjaként kizárólag a legalacsonyabb árat határozza meg.

Az új épületet és az ideiglenes lelátókat illetően nem kell figyelembe venni a fővárosi önkormányzati rendeleteknek a parkolás rendjére, az építtetők személygépkocsi-elhelyezési kötelezettségére, a fás szárú növények védelmére, kivágására és pótlására vonatkozó, valamint az árvízvédelemmel összefüggő előírásait.

Ugyanakkor az építtetőnek az illetékes önkormányzattal külön megállapodást kell kötnie a fák pótlásáról. A bontás, a földmunka, a mélyalapozás és az alaplemez-készítés építési engedély nélkül, illetve bontás tudomásulvétele nélkül végezhető.

A beruházás megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági eljárásokban az ügyintézési határidő öt nap.

Az ideiglenes lelátók létesítéséhez építésügyi hatósági engedély nem kell, csak tűz- és katasztrófavédelmi. Az ideiglenes lelátókat legkésőbb a tenisztorna utolsó napját követő 30 napon belül kell felszámolni.

A beépítettség minimum 14 500 négyzetméter lesz, a megengedett legnagyobb magasság pedig 26 méter.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2019. december 31-én veszíti hatályát.

Szűcs Lajos javaslata indoklásában azt írta:

a hazai tenisz további fejlődése érdekében elengedhetetlen, hogy a lehető legrövidebb idő alatt megépüljön a margitszigeti versenyközpont, amely alkalmas lehet a jövőben akár egy ATP 500-as kategóriájú verseny rendezésére is, valamint a Davis Kupa világcsoportbeli találkozók lebonyolítására.

A stadion alkalmas lehet egyéb rendezvények megrendezésére, akár kongresszusi központként való hasznosításra is. A Margitszigeten futóknak – kiszolgáló létesítményként – szintén hasznosíthatóak lennének a közös helyiségek – tette hozzá.

Magyarország első ATP-tornáját tavaly áprilisban tartották, az óbudai Nemzeti Edzésközpontban. A most elfogadott törvény indoklásából az derül ki, hogy a 2019-es tornát már a Margitszigeten tarthatják.

A kormány pénteki rendeletével tízmilliárd forintot különített el a "Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont" megépítésére.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem tudnak mást, mint betonnal kiönteni az egész kárpátmedencét. Betonkoporsót, azt építenének már egyszer maguknak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
a fényképen egy migráns futóművét látni? mert akkor kaszára-kapára..
human
Nem tudnak mást, mint betonnal kiönteni az egész kárpátmedencét. Betonkoporsót, azt építenének már egyszer maguknak.
Nessy
Már csak ez hiányzott! Mindenünk megvan, valamire csak el kell költeni azt a pár milliárdot!
nevemnick
Hogy ütötte volna el az ökrös szekér azokat, akik idióta barmokat büntetlenül a világra hoznak...
creativehun
No...végre már alig vártam.Egyújabb giga beruházás amelynek projektjéből számolatlanul lophatják a pénzt ...a - előre borítékolhatóan -...nyertes fidesz nacsalnyikok!
Pálinkafőző Rézüst
Ezek a tetvek gyűlölik a fákat, és gyűlölik Budapestet! Irtják, gyalázzák,és tapossák is rendületlenül mindkettőt...
verőce21
Ilyen szép izmos lábak látványa minden pénzt megér a népnek!
peterkelemen
Kibaszott sport aztán egyik sem nyert kupát. Mire fel és főleg kiknek a rovására, kárára? Leszarják a fákat, a természetet, az árvízvédelmet és torny magasról leszarnak milliókat köztük gyermekeket, akik már lassan iskolába sem tudnak bejárni, mert olyan szar a közlekedés. Az oktatás színvonaláról már ne is beszéljünk, ami a béka segge alatt van. Az egészségügyre meg elég egyetlen szó is: szar.
lusta
Mielőtt fekháborodnánk, nézzünk körül. Láthatja mindenki, hogy a nemzethy matyar így szereti és ezt meg is szavazza!
mackoka46
Megrendelték az elcsalást és elsikkasztást. A Soros stoppolja le orbáncot pofán.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok