Singer Magdolna „Boldogan éltek, míg meg nem haltak... és azután?” című gyászterápiás foglalkoztató könyvét mutatja be szombaton kora délután a Móra Könyvkiadó a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Forrás: nyest.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dulcinea
Örök kérdés azt hiszem! De kinek-kinek hite szerint!
adrenalink
Az élet Isten egyik morbid módszere a hús tárolására.
Kutyafüle
A frászt hozzák rám ezzel a marhasággal.
Zsoel
@Dulcinea: Ez most nem az elhunyt, hanem az itt maradtak szempontjából boncolgatja a kérdést.
silber13
Mi is a végső konklúziója a nagy intrikusnak: Jagónak az Othellóban? " Et tu...? La Morte e il Nulla!"
soljanka
Szerintem ez teljesen egyszerű - és nem hit kérdése.
Az élet= élet, aki él, az nem halt még meg.
A halál pedig az élet után következik, tehát nem élet. Az, hogy mi van a "halálban"már más kérdés. De akármi is legyen, azt nem nevezhetjük életnek, hiszen a halálban történik.
Számomra mindig hülye kérdés volt ez.
Dulcinea
@Zsoel: Éppen ezért örök kérdés, mert az elhunyt még egyszer sem jött vissza beszámolni, hogy mi várt rá a halál után! Viszont az itt maradt élőknek csak a "találgatás" marad, illetve a hit! Ki mit hisz! Ezért Írtam kinek-kinek hite szerint!
Darthon1
Ne feszegessük ezt a kérdést, anyósom, a vén kurva, hálistennek már megtapasztalhatta.
Yeromos
Szerintem biztosan nincs élet a halál után, mivel ha lenne akkor a kormány már rég megadóztatta volna.
qwertt
A kupolás cirkuszban lévőkkel kellene kísérletezni ez ügyben...
profon
A kérdés helyesen ! Van-e élet a halál előtt ???
Dulcinea
@Csizmás Kond: Hát...igen...aki megszületett az meg is fog halni.
Csizmás Kond
@Dulcinea: ...ha meg minden meghal akkor nincs semmi...
Dulcinea
@Csizmás Kond: Ha az emberiség így folytatja van esély a semmire, itt a földön!
Zsoel
@Dulcinea: Hát... Az itt maradottak szempontjából is könnyebb akkor feldolgozni a gyászt, ha úgy gondolnak az elhunytra, hogy már a Mennyországban/Allah paradicsomában/a Nirvánában/egy boldogabb újjászületésben/az örök vadászmezőkön stb. van, mint ha úgy, hogy volt - és most nincs, se testben, se lélekben. Nem véletlen, hogy minden vallás megpróbál a saját halál utáni létverziójával valahogy felülkerekedni az ember önnön mulandósága feletti kétségbeesésén; ez nemcsak a halni készülő, hanem az érintettek szempontjából is hasznos pszichológiailag, hiszen segít beletörődni a megváltoztathatatlanba.
Csizmás Kond
@Dulcinea: az már nem érdekel senkit...ezért a rongyos átlaghetvenévért nem érdemes ekkora gondba esni...:)
Dulcinea
@Zsoel: ...És mi van azokkal, akik megtapasztalták a halálközeli élményeket? Vonjuk kétségbe a megtapasztalásukat, mondván az agy furcsa dolgokra képes a halál bekövetkezte előtti utáni pillanatokban! Vagy hallgassuk őket figyelmesen, és vegyük fontolóra a halottakat! Vagy egyszerűen csak hagyjuk meg őket a hitükben?
Dulcinea
@Csizmás Kond: Ezt a kérdést nem gondnak tartom! Hanem kíváncsiságnak!
Csizmás Kond
@Dulcinea: Ki és miről állapítja meg, hogy mi halálközeli élmény...?
Dulcinea
@Csizmás Kond: Akik megtapasztalták különbözőképpen mesélnek az élményről, ám egy lényeget mondanak!
Csizmás Kond
@Dulcinea: Szerintem az agyuk képezte álmaikat mesélik el.
Tudott dolog, hogy ma minden emberi alkatrészet képesek kicserélni, így a szívet is. Namostmár kinek kiveszik a szívét az elméletileg meghal...de még egyetlen szívcserén átesett ember sem mesél halálkörüli élményről...
Dulcinea
@Csizmás Kond: Ezért örök vita! Ettől függetlenül, maguk a tudósok sem merik egyértelműen kijelenteni,hogy van vagy nincs ilyen élmény. Nem jelentik ki, de nem is cáfolják.
Csizmás Kond
@Dulcinea: politikusi álláspontra helyezkednek...:)
Előbb azt kéne tisztázzák, hogy honnan is eredünk, szerintem az megfejtené a halál problémáját is.
Dulcinea
@Csizmás Kond: És véleményed szerint honnan eredünk?
Csizmás Kond
@Dulcinea: Halvány gőzöm sincs...ezért hiszek a teremtőben.
Dulcinea
@Csizmás Kond: Pedig kíváncsi lennék a teóriádra.
Csizmás Kond
@Dulcinea: Egyszerű...semmiből semminem lesz. tehát ami van annak az ember nem tud ésszerű magyarázatot adni, ezért állít az élre egy Isteni hatalmat.
Dulcinea
@Csizmás Kond: ...és a te hited szerint van isten?
Csizmás Kond
@Dulcinea: Elmondtam, valaki mindezt el kellett kezdje...egy olyan hatalom ami képes a semmiből mindenséget varázsolni...tehát valahol valakinek kell lennie.
Csizmás Kond
@Dulcinea: elsiettem...
Mindez megcáfolható a tudomány fejlődésével, ugyanis a hit a tudatlanság jelképe.
Dulcinea
@Csizmás Kond: Ne feledd, hogy mindenki hisz valamiben! Az emberek többsége a céljuk elérésében, a Tudósok abban, hogy sikerül megalkotni ezt azt! Vagy választ kapnak, a kérdésekre amit célul tűztek ki maguk elé, és a hitük viszi közelebb őket a válaszhoz!
Egyébként meg ha megfigyeled, egy ideje már, a tudomány és vallás két különböző nyelvet beszél, de egy lényeget mond!
Tehát a hit biztos, hogy a tudatlanság jelképe?
Csizmás Kond
@Dulcinea: Az is biztos, hogy minden ember hiszi az Istent valamilyen formában.
Dulcinea
@Csizmás Kond: Igen ebben egyetértünk! Hiszen hányszor van olyan, ha valamit nagyon szeretnénk ezt mondjuk: Istenem add, hogy így vagy úgy legyen! Ha félünk istenem segíts stb.tehát a kérdés itt is örök! És azok a fránya tudósok ismét nem erősítik meg ugyan isten létezését, de nem is tudják cáfolni!
Akkor hogy is van ez?
Csizmás Kond
@Dulcinea: Szerintem erre nem is találnak soha magyarázatot...azt ugyanis az emberi agy nem képes feldolgozni...ezért is kutatják olyan szorgalmasan, mert örök munkának számít...:)
Dulcinea
@Csizmás Kond: Na kibujt belőled a politikus!:))
Kutyafüle
@Zsoel: tegnap 19.55-re. Te az ittmaradottak szemszögéből nézed, ahogyan én most erre adok választ. Nekem azt a karmát adta a sorsom, hogy mindkét szülőmmel a halála pillanatáig együtt voltam. Végig kellett élnem azt, hogy eljöttek értük, kiszedtem a szekrényből a szükséges ruhákat, és elvitték őket. A házunkból, a szobájukból. A lelki traumát aztán hónapokig tartott feldolgozni. Éppen ezért én azt vallom, hogy nekik ott legyen örök pihenés, nekem meg itt a lelki megnyugvás. Tudatosan magyarázom magamnak, hogy egy élet megszűnik, nincs tovább, egy másik földi életről majd gondoskodik a Mindenható.
Csizmás Kond
@Dulcinea: ...sokszor elgondolkodtam azon, hogy könnyebb lenne politikával keresni a kenyérre-valót mind így ahogy én teszem...:)
...amúgy nem lennék jó politikus...
Csizmás Kond
@Dulcinea: mindenféle gépeket, szerkentyűket javítok...vagy elrontok :)
Kutyafüle
@Csizmás Kond: Dehogynem! :))) Csak olvasgattam a kommenteket, kinek, mi a véleménye erről. Az egy érdekes társadalmi jelenség, hogy amíg születik egy kisbaba, mindenki örvendezik, mennek gratulálni, de akinek gyásza van, ahhoz nem megy senki sem, hogy néhány vígasztaló szót mondjon.Nem tanultunk meg igazán együttérezni.:((
De hagyjuk a csudába, örvedezzünk:)))))))Helló, szia Csizmás örülök neked! hogy, smint? Jól vagy?:)))))) Add nekem a csizmádat:))))))
Dulcinea
@Csizmás Kond: Amolyan ezermesterféle? Konkrétan milyen gépek? Háztartási, vagy mezőgazdasági, vagy tudom is én! Na egy kicsit bővebben!:))
Csizmás Kond
@Kutyafüle: inkább csinálok egyet...vagy egy párat :)
Kutyafüle
@Csizmás Kond: Olvasom, hogy gépeket is alkotsz. Tudnál nekem olyan hétmérföldes csizmát alkotni, hogy bejárhatnám vele a világot?
Csizmás Kond
@Kutyafüle: Az már megvan neked.
Hidd el a számítógéppel többet jártam a világban mint a saját lábamon...ennél jobbat én sem tudok.
Zsoel
@Dulcinea: Én mindenkinek a saját lelkiismeretére bízom, ki miben hisz.
Kutyafüle
@Csizmás Kond: Hát akkor add nekem ezt...minek egy macskának csizma? én meg szétcincálom.
Don Marcus Hibiscus
Van élet a halál után mert mióta élek már egy csomóan meghaltak,viszont van élet,mert élünk még egy pár milliárdan azért. :)
Dulcinea
@Zsoel: Ebben egyetértek veled! Mert semmit nem szabad, nem lehet erőltetni, legfőképp a hitet nem. Az vagy van, vagy nincs bizonyos helyzetekben.
Egyébként nem tudom mennyi idős lehetsz, sejtem nem túl idős még:)) de nagyon érett felfogással rendelkezel, aminek még az életben sokszor fogod hasznát venni.
Csizmás Kond
@Kutyafüle: már úgy sem kell csizma...kezdetek melegek lenni...:)
Zsoel
@Dulcinea: 29 lettem február 13-án. :)
bosszants
2 dolog:
1, még senki nem jött vissza, tehát amott jobb!
2, Nem hallottam még olyanról, hogy zuhanó repülőn bárki is nem a Teremtőhöz imádkozott volna.
Feraj49
@Dulcinea: Drága Csillagom! Ugye ezt halottad már?
Porból vagyunk és porrá leszünk ! CSILLAGPOR-ból.Mint ahogyan a földünk is
abból van . Az anyag nem vész el csak átalakul!Mint ahogyan az emberi test nagy része is szénatomokból keletkezett,ezért is lehet a halottakból nagy nyomás és hő hatására GYÉMÁNTOT készíteni !Számomra kissé morbid,ha mondjuk a nagypapát,vagy más rokont nyakékként viselik még ha gyémánt formájában is!
Így aztán ők már biztosan nem jönnek vissza elmondani milyen az élet a halál után.
lovo52
Nagyon szegény az, akinek nincs HITE !
Dulcinea
@Feraj49: Kedves, igen hallottam már, eme végszót, talán a kelleténél sokkal többször is sajnos! Éppen ezért lettem a mai nap kicsit kíváncsibb, és beszédesebb is mint máskor. Sok ember véleményét olvasom most ebben a cikkben, az itt maradtakról mit éreznek, hogyan tovább! És a gondolatokat a halálutánról, és ez mind nagyon értékes gondolatok, Mert sok esetben bárhogy is igyekeznek "tagadni" de bizony mindenki hisz valamiben! Ki önmagában, kit az életbe vetett hite vezérel, ki istenben, sorsban, megérzésben, vagy bárminek is nevezzük. Egyetlen tagadhatatlan lényeg van, mindenki szívében ott él a hit, a remény, és szeretet, akár tudomást vesz róla, és fölvállalja, akár elutasítja!
Feraj49
@Dulcinea: 19,12-.re ebben is egyetértünk ,remélem nem bántottalak meg !
Feraj49
@sziráki ágnes: 19.10-re Mint szokták mondani "az örök vadászmezőkre" !
Dr. Akula
@lovo52: Na de milyen hit? Létezik több százféle a Földön! Szerencsére...
@sziráki ágnes: azt nem tudom én sem. 2003 dec.23.-án 2 X élesztettek újra, félórás különbséggel. szépen el-be égették a mellkasom. Ott voltam az alagútban mindkétszer...Előtte soha nem hittem ilyesmikben. De hogy hova megyünk azt senki nem tudja, mert onnan, a végéről még senki nem jött vissza. És nem is fog. Lehet, hogy az agykutatóknak van igaza ebben, (márminthogy mi játszódik le ilyenkor) mert a papoknak már nem hiszek.. :)) De egyszer mindenki számára eljön a megtudás ideje..
Dulcinea
@Feraj49: Kedves, csak nyugalom, nem bántottál meg, eme tragédiák régen történtek, és már megtanultam felülemelkedni rajtuk és tovább lépni! Már csak azért is mert maga az élet is megy tovább, és így nekem is haladnom kell.
Feraj49
@sziráki ágnes: 19.19.Nem halottad még azt a kifejezést,hogy "kóbor lelkek vagyunk" ?
sza
De hallottam , ez a téma már régen érdekel. Sok mindent elolvastam róla. Igen is hiszek benne hogy a lelkünk tovább él halálunk után. @Feraj49: @Dr. Akula:
Dulcinea
@Zsoel: Gratulálok!:)) Tehát nem tévedtem, ezzel az életkorral csak egyetlen baj van kedves @Zsoel:! Még pedig az, hogy a bicikli kevés lesz ahhoz a bizonyos fogócskához!:)))
Dulcinea
@Feraj49: A kóbor lelkeknek vajon van-e, lehet-e "otthonuk" valaha? Vagy csak számukra az örök körforgás létezik!?
Feraj49
@sziráki ágnes: 19.27-re:ha máshol esetleg nem is , de a barátaink,szeretteink
"szívében ,gondolataikban örökké élünk "!
sza
@Feraj49: Nagyon sok hitelesnek tűnő történet létezik. Velem is történt valami ilyesmi. Megjegyzem nem vagyok dili és hangokat sem hallok. Édesanyám 16 éve súlyos agyvérzést kapott. Egy darabig kómában volt. Akkor én a munkahelyemen voltam, és tisztán hallottam hogy a nevemet mondta. Semmi mást csak a nevem. Szerencsére felépült még ma is él. Egyszer megkérdeztem tőle emlékszik - e rá, de nem emlékszik semmire. @Dulcinea:
Zsoel
@Dulcinea: Hát látod: így alakult, 1983-ban születtem. :) De hogy a bicikli kevés lenne a két puszta láb ellen? Nem gondolod, hogy kissé pimasz vagy? Jó, hogy nem mindjárt sugárhajtású repülőgéppel akarsz kiállni fogócskázni velem. :)
Feraj49
@sziráki ágnes: Én sajnos nem voltam "szerencsés"mert a második alkalomkor ,agyvérzésben meghalt édesanyám! Az agyam "játéka",hogy- nagyon ritkán igaz- éjjel álmomban látom és hallom Őt.De ezzel nem vagyok egyedül,mindenki azt "lát és azzal beszélget"álmával akit szeretett és már nincs az élők sorában!
sza
@Feraj49: Én élőkkel is szoktam beszélgetni álmomban. De hangokat azóta sem hallottam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.