Mi igaz a legendából, miszerint Kádáréknak azért nem lehetett gyerekük, mert Kádárt elverték a börtönben? Mennyire volt példamutató munkás, sakkmester és angyalföldi a későbbi első titkár? Majtényi György friss Kádár-könyvéből szemezgettem. A köztudatban élő Kádár-képnek két lényeges, fiktív elemekből is táplálkozó vonása volt: az egyik a munkásszármazás, a másik az első titkár ötvenes évekbeli, Rákosi általi bebörtönzése és brutális megkínzása. Ezzel szemben Kádár János alig dolgozott munkásként, szinte egész életében pártfunkcionárius volt, és a börtönbeli szenvedéseiről szőtt történeteket se támasztja alá szinte semmi – mutat rá Vezércsel című könyvében Majtényi György történész. E történetek Kádárról alig árultak el valamit, ám a magyar társadalom jó része számára mégis felkínálták a személyével és a rendszerével való azonosulás lehetőségét. Az alábbiakban a Kádár-legendáriumból választottam ki négy inkább kreált, mint valós életrajzi elemet.

Forrás: urbanlegends.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

musicnummer1
Azért jó lenne, ha azok kommentálnának, akik éltek ( részben) a Kádár érában !!!Mert ugye mesélni lehet róla, de én bele születtem, és végig éltem !!! Abban a rendszerben az Anyukám nem dolgozott, gyerekeket nevelt, az Apám fizetéséböl még 28-án is ettünk fött ételt, vehettünk cipöt, a tanszerek fillérekbe kerültek...Nem mondom, voltak sötét napok is a renszerben, de ÈLTÜNK !!! Moldova György !!!Èn 1970-ben együtt dolgoztam az Apósával, és Gyuri egy nagyszerü ember volt !!! Igen, Ö vállata mindig is,hogy szocialista érzelmü !!Sok tanulhatna töle párthüséget ( pl.Girnyó-Száz elvtárs )A mai pártszimpatizánsok zöme csak a hatalom és pénz árnyékából védik az ilyen Ma-telcsy -féle embereket, a Vezért és sleppjét...Ma már 65 felett nem érdekel a politika, veszélyben az ország, ezt látom !!!Jól látom, GYermekeim ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Feraj49
@csa-csa: Lehet nálatok ez volt,.de nálunk nem. Édesanyám kétszobás lakásában laktunk Én a feleségemmel,és a fiunkkal,a húgom és férje valamint édesanyám.Azaz három család.Beadtuk a lakásigénylésünket a Tanácsra.Kint voltak megnézni a lakásbizottságtól.Tavasszal az új építésű lakásokban kiutaltak nekünk is egy kétszobás lakást.Pedig sem párttitkár,de még párttag sem voltam. Én végig éltem a Kádár korszakot,nehéz átcseszni.Ja és munka mellett tanultam is...ingyen ! /Tankönyvekért fizetni kellett,de közel sem annyit mint most/
bakegya
Gyermekkorom szörnyű élménye volt,egy körmök nélküli emberrel találkozni,s ez az ember Kádár János volt,közvetlen a szabadulása után.Sakkoztak a vasútállomáson.Azt a partit is ő nyerte.
sokanvagyunk
@bakegya: Az elvtársai-barátai már csak így dolgoztak... - főleg egymás ellen!
lbs
@sokanvagyunk: Már a jakobinusok idején is divattá vált, hogy ha kevésnek találták a kivégezni valónak tekintetteket, akkor saját maguk közül kiegészítették a létszámot...
sokanvagyunk
@lbs: Hát igen. - Azt mondják, a történelem megismétli önmagát. - Ezért aztán tartok attól, hogy a következő generációknak is lesz jó néhány dezsavű élménye.
lbs
@sokanvagyunk: Sajnos ez az esélyük meg lesz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.