Az elmúlt héten volt a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány által megrendezett hagyományos Zrínyi Ilona Matematikaverseny.

Forrás: Blikk
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

agnes200
Az én gyerekem is volt a Zrínyi Ilona matekversenyen, és az ő feladatsorában is szerepelt ez a feladat. Nem tudta megoldani. Hozzáteszem, ő MÁSODIKOS!!!. Ez a feladat az általános iskola másodikosainak szánt feladatsorban is szerepelt!!! Én este megoldottam különben az egész feladatsort, ezt is, amit itt bemutatnak, de ez volt az a feladat,amit a többivel ellentétben csak próbálgatással tudtam megoldani. (Úgy kell indulni, hogy az első két jelölt szám közt 11 a különbség, ebből kikövetkeztethető, hogy a szivecske + 1 = treff, hiszen a középső szám előtti szám második számjegye is szivecske, és felírtam a többi összefüggést is a számjegyek között, majd felírtam az összes kétjegyű számot, ami ennek a feltételnek megfelel (treff - szivecske 10, 21, 32, 43, 54, 65, 76, 87, vagy 98) (az utolsó kettő biztos nem jó, mert akkor a 3. szám már három számjegyű lenne), majd felírtam, hogy a fenti esetekben mik lennének a smiley - treff számok, illetve a trapéz - kocka számok, és azt láttam, hogy csupán egy van közülük, ahol a két utóbbi számnál nem azonos az első számjegy, tehát csak egy megoldás lehetséges: 76, 87 és 90 a három szám, a smiley = 8.) Ha ezt egy másodikos megoldotta, akkor az ő apukája volt az, aki fénymásolta a feladatsort. :)
Peller Anikó
Gratulálok ágica, rámvertél egy percet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.