A 80-as évek egyik legnépszerűbb tévésorozata volt a Forró szél. Ebben játszotta a főszerepet Ljubisa Samardzic.

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet.

 Meghalt Surda
Fotó: Youtube

A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Ljubisa Samardzic az utóbbi időben súlyos betegségben szenvedett, tavaly decemberben agytumor miatt operálták meg, azóta csak nagyon ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, családja ápolta.

A jugoszláv és a szerb színjátszás egyik legismertebb alakját a magyar közönség a nyolcvanas években ismerte meg, akkor vetítette ugyanis a Magyar Televízió a Forró szél című tízrészes jugoszláv vígjátéksorozatot. A műsort később számos alkalommal ismételték, az alacsony vérnyomással küzdő, kalapos, komikus figurát tévénézők nemzedékei ismerték meg, a sorozat főcímzenéje, az Adio pedig azóta is népszerű.

Ljubisa Samardzic 1936-ban született Szkopjéban, jogot tanult, végül azonban Belgrádban szerzett diplomát a színművészeti akadémián. Első filmszerepét 1961-ben kapta, azóta pedig a legjelentősebb jugoszláv és szerb filmekben játszott, a kilencvenes évek óta pedig rendezett is. 1967-ben a Reggel (Jutro) című filmben nyújtott alakításáért a Velencei Filmfesztiválon kiérdemelte a legjobb színésznek járó Volpi Kupát. Díjait és elismeréseit 2014-ben a Jugoszláv Filmarchívumnak adományozta.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Komolyan mondom, hogy mar elfelejtettem a sorozat cimet, de Ot nem:... Nalunk a csaladban szalloige lett, hogyha valaki delutanra elfaradt, akkor elment "surdazni", vagyis szunyokalni egyet vizszintesben...A kalapjat is Surda-kalapnak hivtuk: egyaltalan: az egesz ember a filmen is es a maganeletben is szeretheto volt...
Most mar a mennyorszagban fekszik majd le hirtelen a legnagyobb zurok kozepette - Isten nyugosztalja ot, R.I.P, egyutterzes a hozzatartozoinak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
Бог са тобом СУРДА, одморите се у миру!
papa.49
Nyugodjon békében, részvétem a családnak.
Peller Anikó
@wagabund: leesett a vérnyomása. Most télleg.
wagabund
@Peller Anikó: értem én a viccet...csakhát..ugye...na, mindegy.
karma1
@namihami: Lattam mar a cikkben is, de akkor sem emlekeztem a cimre,... Nem szoktam megjegyezni ilyen dolgokat, mert tudom, hogy kesobb nem nagyon hasznalom majd ezt a tudast, akkor meg minek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.