Az Egri csillagok csak azért az ország könyve, mert kötelező. Nemecsek Ernő nettó balfasz, Jókaival meg Guantanamón kéne foglyokat kínozni, nem magyar kisiskolásokat.

Hiába a nemes célok: soha senki nem tett többet azért, hogy egy életre megutáltassa az olvasást a gyerekekkel, mint a magyar iskola. És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az általános iskolák kötelező olvasmányainak immár hosszú évtizedek óta, de az is lehet, hogy egy évszázada változatlan listája: ötödikben A Pál utcai fiúk, hatodikban az Egri csillagok és hetedikben a végső csapás, A kőszívű ember fiai. Ha az nem veszi el a kis rohadékok kedvét örökre a betűktől, akkor semmi.

Önmagukban persze nincs ezekkel a könyvekkel semmi baj: irodalomtörténeti jelentőségük vitathatatlan, ezen kívül fontos történelmi, kulturális és esztétikai értékeket közvetítenek. Aki magyarul olvas, esetleg még ír is, nem kerülheti meg őket. Ráadásul generációk nőttek fel rajtuk, és minden felnőttben megvan az a természetes szadista hajlam, hogy ha már én végigszenvedtem annak idején a magyar Nagy Magyar Irodalmi Balfaszbrigád kalandjait a szerencsétlen Kis bicebócától a nyomorult Nemecsek Ernőn át (direkt nagybetű) a lúzerkirály Nyilas Misiig, akkor szenvedje végig a gyerek is. Belőlem is ember lett, nem kell egy tüdőgyulladásba mindjárt belehalni.

A 444.hu elemzése arról, hogy a közoktatás miként utáltatja meg egy életre az olvasást a gyerekekkel >>>

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

varrólány
A kötelező az rossz érzés még olvasásban is, de nem értem miért ne lehetne a régi nagy írók műveit megismertetni? Nagyon nem árt ha tisztában van az ifjúság a múlt értékeivel arról nem is szólva hogy empátiát, toleranciát lehet tanulni a regényekből ami még némely felnőttnek sem ártana.
Aki szeret olvasni nem fogja megutálni az olvasást ezektől a regényektől , főleg ha szülők is lelkes könyvmolyok." A kőszívű ember fiai" művet viszont nem kellene erőltetni az tényleg elég nehéz az iskolásoknak.
Persze az idő elmegy a telefonálásokkal az internetezéssel nem igazán jut idő az olvasásra, sajnos .
Pedig a könyv a legjobb barát általa , egy egész már világ rajzolódik ki olyan amilyet szeretnénk , kicsit elhúzódva a valóság elől.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Hát ez jogos :-) Én talán a Kincskereső kisködmönt tudtam elolvastatni a lányommal nagy veszekedések árán. Viszont a filmeket megnézte és a Légy jó mindhalálig c. 2x is mert tetszet neki de olvasni na azt nem.
varrólány
A kötelező az rossz érzés még olvasásban is, de nem értem miért ne lehetne a régi nagy írók műveit megismertetni? Nagyon nem árt ha tisztában van az ifjúság a múlt értékeivel arról nem is szólva hogy empátiát, toleranciát lehet tanulni a regényekből ami még némely felnőttnek sem ártana.
Aki szeret olvasni nem fogja megutálni az olvasást ezektől a regényektől , főleg ha szülők is lelkes könyvmolyok." A kőszívű ember fiai" művet viszont nem kellene erőltetni az tényleg elég nehéz az iskolásoknak.
Persze az idő elmegy a telefonálásokkal az internetezéssel nem igazán jut idő az olvasásra, sajnos .
Pedig a könyv a legjobb barát általa , egy egész már világ rajzolódik ki olyan amilyet szeretnénk , kicsit elhúzódva a valóság elől.
leszúrt rittberger
Magamra ismertem. Általánosban olvasgattam utoljára én is "ilyen" műveket, akkor is valahogy mindig elkummantottam... Az olvasónapló, csak az legyen meg, azért vonyítottak mindig a tanárok, aztán, hogy tényleg elolvastad-e, sőt, hovatovább, egyáltalán tetszett-e ez az egész aktus a könyvvel, na azt nem kérdezte meg soha senki.

Ami a megnyugtató, hogy azóta sem érzem a tátongó űrt, vagy magamat kevesebbnek, ellenben még mindig nincs kedvem/időm irodalmat olvasni.
tivoli
@varrólány: ma, 11:10
A kőszívű helyet a Sorstalanság lenne aktuális, íróját éppen most készülnek elismerni a legmagasabb kitüntetéssel.
varrólány
@leszúrt rittberger: Jó pedagógus úgy beszél ezekről a művekről hogy érdemes legyen elolvasni , legalábbis régen így volt és bizony tudta ki olvasta el az egész regényt .
Jankó123
Így! Ezzel a "csodálatos" oktatási rendszerrel!!!
:-(((
micfild
@varrólány: Én sajnos betűfertőzésben szenvedek. Képes vagyok evés közben is olvasni... vagy nem alszom éjjel ha olyan könyvhöz jutok amit nem tudok letenni.
Ezt a "betegséget" úgy 7 éves koromban kaptam, amikor megtanultam olvasni.
Egyetlen könyv van amit sosem tudtam elolvasni... és az a Kőszivű ember fiai... Nekifutottam hetedikben sokszor és azóta is néhányszor. Nem tudom elolvasni. Pedig Jókaitól pl a Fekete gyémántokat többször is elolvastam. Tényleg.. miért nem az a kötelező? vagy az Aranyember??
Miért nem lehet azt mondani általánosban... hogy ez ez ez..meg ez ajánlott.. egyet kell belőle elolvasni és irni belőle egy rövid beszámolót, saját szavakkal... nem az előregyártott olvasmánynaplót.
Lehet akkor a gyerekek tényleg megszeretnék az olvasást?
és az baj lenne??
varrólány
@micfild: Ismerős érzés , én is mindig olvasok mintha csak ezért lenne szemem.:-))
Én annak idején kiolvastam a Jókai regényt , de szomorú meg hosszú volt és szerintem nem iskolásoknak való .Fekete Istvánnak is remek és érthető regényei vannak inkább azokat kellene ajánlani az ifjúságnak .
Az pedig nagy előny az életben aki szeret és tud is olvasni , és megérti a sorokat , jobb lesz a kifejezőkészsége .
Szerintem is jobb lenne ha ajánlott könyvek lennének !
ila51
Nagyon szeretek olvasni , az Egri csillagok című könyvet ki tudja hanyadjára olvastam , mikor a kis fiam megjegyezte , anya pedig neked nem is kötelező ...A kötelezők nem okoztak gondot
Desischado
@varrólány: A szivemből szólsz. Nekem életfogytiglanos könyvmolyként semmi gondom nem volt a
"kötelezőkkel", már rég kiolvastam mindegyiket, mire tanulni kezdtük. De a cikkben nagyon sértőnek találom Jókai fikázását! Nekem az egyik nagy kedvencem, irodalmi értéke elévülhetetlen és kikezdhetetlen! De azt is hozzátenném,hogy a mai könyvárak sem igazán lelkesítőek. De aki nem olvasta ezeket a remekműveket, nem tudja, miről marad le! Egyébként is, ha olvasol, bárki lehetsz, akármit megtehetsz. Elmehetsz olyan világba, ahol sosem jártál, lehetsz te a hős, átélhetsz mindenféle érzést. Sajnálok mindenkit, aki nem szeret olvasni!

A pedagógusról szóló véleményed nagyon igaz, én tapasztalatból tudom. Csodálatos tanárnőm volt az általánosban, neki és anyámnak köszönhetően vagyok könyvszerető ember, életfogytiglanosan. Hála nekik érte!
intrepid
Én könyvmoly voltam, a feleségem is szeretett olvasni, a fiam meg megvetette a tartalmi összefoglalót, hogy az olvasónaplót meg tudja írni. Tehát eshet messze alma a fájától.
micfild
@Desischado: Az én általános iskolai magyartanárom mindent megtett az olvasás -az irodalom megutáltatásáért.
Olvasás közben - ahogy irod- egy másik világba kerülsz...
Nekem kicsi gyerekkori élményem a "Rózsaszinfülü majmok birodalma.". könyvet nem találsz róla sehol. Pedig apukám leirhatta volna a róluk szóló meséket, amiket nekem talált ki esténként. Valahol itt kezdődik az olvasás megszeretettése- szerintem.
lajospapa
@tivoli: Már el van ismerve! Nobel díjas!
lajospapa
Az, hogy a gyerekek nem szeretnek olvasni azért van mert már a pedagógus sem szeret. A ma frusztrált világának nem lehet hőse Nyilas Misi. Kit érdekel a becsületes szókimondó, vagy a hűséges szerelmes? A sikeres szingli az igazi!
tivoli
@lajospapa: ma, 07:37
Hohó, az semmi! Azt nem a magyaroktól kapta!
varrólány
@Desischado: Sajnos mostanában az ilyen cikkek , írások a menők amikkel indulatokat lehet gerjeszteni , másképp értelmezni mindent leszólni még azt is ami még egyeltalán érték az utókornak.
tivoli
@varrólány: ma, 08:52
És a jónép energiája, figyelme ilyesmivel van lekötve, addig sem foglalkozik valós problémákkal.
1magyar
Abban a korban olyan nehéz átverekedni magát a gyereknek az ilyen könyveken mint az őserdőn késsel.
mate03
@varrólány: A gyerekkel meg lehet,szerettetni az olvasást,sőt a rosszabbik esetben függővé válik.A szülő és a pedagógus,felelőssége hogy a gyerekkel,meg szerettesse a könyveket!A fent említett könyvek,ma is az irodalom,gyöngyszemei!
patyuka
A baj egyáltalán nem a "kötelező"-ségből fakad. Az arra való hivatkozás pedig nem több felelősséghárító magyarázkodásnál. Ha bármely tevékenység a hozzá szükségelt képesség híján fáradságos, gyötrelmes kényszer, az előbb-utóbb már a fogalom szintjén is kínszenvedéssé, utálat tárgyává válik.

A gyerek nem tanul meg, mert nem tanít(hat)ják meg az eszközjellegű olvasásra, ami így aztán nem is szolgálhat örömforrásként.
A felgyorsult világ, a szüntelenül és mindenhonnan ömlő ismerethalmaz oktatáshoz/neveléshez való szelektálása és adaptálása eddig is szinte megoldhatatlan feladat volt még az elhivatott szakembereknek is. "Iskolakultúránkban" a mostanság bekövetkezett gyökeres(sic!) érték- és szemléletváltás pedig végképp betette a kaput (Janua) - némi erőltettséggel utalva Comenius 360 éve történt pataki távozására - a korszerűsségnek, és kinyitott egy másikat a drillezésnek, az idomításnak, merthogy a szolgalelkűséghez leggyorsabban és -könnyebben ezek vezetnek el...

Nyomjuk hát csak továbbra is a 'kötelezőségahibás'-dumát, és ne figyeljünk még az adekvát nemzetközi összehasonlítások kétségbeejtő "eredményeire" sem, mert Mo. e téren is jobban teljesít, és minden más állítás hazaáruló hazugság!
Csizmás Kond
Ez egy nagyon buta írás. Igenis kell olvasni és minél több hazai szerzőtől. Aki az ellenkezőét állítja az egy degenerált balfasz.
Desischado
@micfild: egyetértek, nem mindegy, milyen hatások érik az embert, de nekem nagy szerencsém volt, két olyan ember is volt, akik megszerettették velem az olvasást, és mellettük is voltak még egy páran. Meg ez genetikai örökség is, mert többen nagy könyvmolyok a családomban.
moiszikf
Én pl. "faltam" az Egri Csillagokat, még a Balcsira is elvittem. Amíg a kezembe nem vettem, elképzelni sem tudtam, hogy képes lennék elolvasni egy ekkora dög nagy könyvet. Kőszívűék detto. Nyilván van egy "szint", ami alatt ezek az írások nem érdekesek.
Dr. Felipe
@Csizmás Kond: Szerintem meg az a buta aki nem tudja értelmezni a cikket. Az hol van leírva hogy nem kell olvastatni?
Az nem mindegy hogy mit olvastatnak. Az Egri Csillagok egy nagyon jó könyv csak nem a kisiskolásoknak való olvasmány a törökök elleni honvédő harc.
Miért nem lehetne a kicsikkel a Tüskevárt olvastatni. Az talán közelebb áll a kicsik lelkivilágához egy természet könyv.
Az Egri Csillagokat ráérnek később is elolvasni ha már megszerették az olvasást és tudják értelmezni a könyvet.
Hát erről szól ez a cikk, bár ez neked úgyis magas. Nem a te szinted.
szandokan
@Desischado: Jó dolog is az olvasás, többet érnek minden filmnél, de elég nehéz a mai internetes gyerekeknek ezt elmagyarázni.
szaboria1
Sajnos a mai világban a a most iskolába járó gyerekek szülei sem igen akartak már olvasni. Egy 5-kes gyereknek igenis kellene rendesen tudni olvasni, de ezt már mostani olvasás tanitás nem teszi lehetővé.
whatthefuck
Ja, olvassanak terripottert mind a 7 vagy mennyi förmedvényt...na akkor már inkább Jókai. Nemecsekről is valakinek az jön át hogy "nettóbalfasz", szépen vagyunk.
Vasárnapiiskolás
Olvasni kell. Ha nem olvasol nem tudsz értelmezni,beszélni.Ha csak a parlamenti "törpokosokat"nézem,tuti hogy csak számolni tudnak/a lopott vagyont/beszélni nem. Három mondathoz papír kell.Anélkül csak a szánalmas dadogás...
Csizmás Kond
@Dr. Felipe: Az, hogy neked mekkora az értelmi szinted és mit tartasz jó olvasmánynak az csak a te szinted, a te értelmed, ezért a megállapításaid is csak azt igazolják.
...szerintem te az a fajta lelkivilágú egyén vagy aki még húsz éves korában is az anyukájával megy a diszkóba...
leszúrt rittberger
@Csizmás Kond: Igen, te vagy rá az élő példa, hogy fontos a sok olvasás, ugyanis nem sikerült megértened a cikket.

Nem azt mondja, hogy nem kell olvasni, vagy ezek nem jó szerzők, hanem, hogy nem abban a korban kellene ráerőltetni a gyerekekre ezeket a felnőtt fejjel és szókinccsel is kínszenvedés műveket, mint pl. a Kőszívű...
JAJMÁR
A Kincskereső kisködmön tényleg nehéz olvasmány, tele idegen, és ma már nem használatos kifejezésekkel.
Nagyon gyorsan megtanultam olvasni. Az Egri csillagokat én 2. osztályos koromban kiolvastam, és onnantól kezdve minden évben, az akkor otthon fellelhető 60-70 könyvvel váltakozva, amíg fel nem fedeztem a könyvtárat.
(Akkoriban feltett szándékom volt, hogy ha megnövök, könyvtáros leszek :) )

A mai fiatalok kevesebbet olvasnak, de annyiféle inger éri őket, hogy nem csoda,ez az igényszint alacsony. Nem lehet összehasonlítani a mai világot, pl. az én gyerekkorom világával.

Mindenesetre az én unokáim tévét ritkán néznek, de naponta többször mesélünk könyvből, olvasott mesére alszanak el, a mesekönyv az életük része.
Talán így... de az életük része a számítógép és a mobiltelefon is, a fényképezőgépről nem is szólva. Úgy pózol a másfél éves uncsim, mint egy balerina :)
Csizmás Kond
@leszúrt rittberger: Hát persze mert ugye te és filep felülmúlhatatlan zsenik vagytok...
...hogy a picsába nem szégyelitek ennyit dícsérni magatokat ?
JAJMÁR
@micfild: 06:38 "Fején találtad a szöget". Igen, mesélni kellene a gyereknek. mert az olvasás ugyan eszköz, de ahova eljuttat, az a fantázia világa, és ha ez sivár, ha a tévé és számítógép nyújtotta képi világ színesebb, akkor hiába működik jól az eszköz, fölöslegesnek érzik.
Ma pedig a készen kapott képi világ nem ösztönzi a fantázia fejlődését, ezért van gond sokszor a szövegértéssel is. Sőt, még az érzelmek fejlődése is lemarad picit, mert nincs az a film, ami vissza tudná adni egy jó könyv érzelemvilágát.
leszúrt rittberger
@Csizmás Kond: Ki beszélt itt rólam? Annyit írtam, hogy félreértetted a cikket.
hattorihanna
Szerintem is genetika eredetű ez az olvasásikészség,van akinek meg van,és falja a könyveket,van akinek nincs azt pedig hidegen hagyja.Tudom hogy mindig kritizálják a tv-t és az internetet,de nem mindegy pl. hogy egy gyerek a national geographic-ot nézi rajta vagy a mega max-ot.Ha egy gyerek egyáltalán nem szeret olvasni,akkor nagyon sok tudást ismeretet tud szerezni akár a tv-ből,akár az internetről,csak jól meg kell választani mit néz,ill. mit ér el.Hiába szeretnénk hogy olvasson többet a gyerek,erőltetni lehet ugyan de nincs sok értelme.Ha 8-9 évesen nem kap rá az ízére,akkor valószínű hogy később sem fog sokat olvasni.
Csizmás Kond
@leszúrt rittberger: Két tojás sem egyforma nemhogy két gyerek, Tehát az úgynevezett iskolai standard sem mindnkire egyforma érvényes. Minden gyerek nem csak születésileg hanem a nevelése által is fejlődhet hamarább. Van aki hároméves korában már zenél, vagy ötévesen matek példát old meg...
A fejlődés az értelem épp úgy nyílik meg ha némileg erőltetjük anna az elérését és nem azal hogy még tízéves korában is sárgakcsás meséket olvcasgasson mert az neki a kedvence.
nemjoezigy
Számomra az a furcsa, hogy egy ilyen témájú cikkel is hogyan lehet eljutni az egymás minősítéséhez, pl.: "értelmi szint, ez neked magas, buta, degenerált balfasz, ...hogy a picsába nem szégyenlitek ennyit dicsérni magatokat ?"
De a cikkről: jót derültem, és elolvastam a fiaimnak is. (akik általános és középiskolások)
A kötelezőségben kellene választási lehetőséget adni (mint ahogy mások is ajánlották). Annyit változtattak jó-rossz irányba, ez is beleférne. Kötelező kell, hogy legyen, de több - a korosztálynak megfelelő könyvből lehessen választani. Ezekről lehetne beszélni órán, megbeszélni a könyveket, így több könyvről hallana minden gyerek, stb.
Az meg, hogy genetika?, á dehogy. Pl.: egyik gyerek szeret olvasni, a testvére meg nem. Pedig közösek az őseik:)
micfild
@Csizmás Kond: Na, ezért irtam, hogy adott évfolyamban ne egy darab kötelező legyen, hanem az adott irótól legyen több könyv amiből választhat a diák, melyiket olvassa el.
Sem Jókai, Sem Gárdonyi, nem egykönyves iró volt. És Fekete István világa közelebb áll, egy ötödikeshez mint Nemecsek... Még valami nagyon fontos. Fekete István tanitása is legalább olyan fontos, mint Molnár Ferenccé.
A Harry Potter pedig egy kiválóan megirt, szuper nyelvi szerkezetekkel leforditott regény, aminek az egymástt követő részei úgy kapcsolodnak egymáshoz, ahogy a főszereplők az életben öregszenek. Igy is kéne Elolvasni. Aki nem olvasta-- azok akik leszólják nem olvasták--- azoknak fogalmuk sincs, hogy milyen értékrendet tanit az ifjaknak... Harry semmivel sem rosszabb mint Nyilas Misi.Egyáltalán nem baj, ha azt olvassák. Az én fiam is Potterrel szerette meg az olvasást...A Kincskereső csak a kedvét vette el korábban...Az egyáltalán nem gyereknek való olvasmány.
Helyette miért nem a Bogáncs az?? A gyerekek szeretik a kutyákat-Bogáncs mindenkinek tetszene...-mégsem kötelező.. meg sincs emlitve az alsós könyvekben.
Kérdésem továbbra is--- mi az általános iskola célja... már évtizedek óta?? Az olvasás mgszeretettése vagy megtutáltása??
Dr. Felipe
@Csizmás Kond: Látom nem értetted meg hogy mit írtam neked. Mondjuk nem is csodálkozom rajtad mert aki kerényi kultúrbarbár ömlengésein nőtt fel, az nem sokat ért a világból.
Teszek még egy próbát bár agyilag úgysem fogod megérteni. Az 5. osztályos gyereknek inkább való a Tüskevár mint kötelező olvasmány mert azt érteni is fogja mikor olvassa. Az Egri Csillagokat ráér később is elolvasni mikor már megszerette az olvasást.
human
Van ahol az egy vámpíros regényt olvastatott a tanár a gyerekekkel és arról kellett beszámolniuk. Ezt állítólag azért tette, mert ezt így próbálta az olvasást megkedveltetni velük.
Először morogtam, hogy miért ilyen gagyi olvasmányt adnak a kezükbe. Aztán elgondolkodtam azon, ha felnőtt dolgokat akarunk gyerekekre erőltetni, akkor nagyot hibázunk. Képzeljük el például, hogy gyerekünknek este nem kedvenc meséjét olvassuk fel, hanem a Pál utcai fiúkat. Valóban nem lenne jó ötlet és attól sem kell félni, hogy 25 évesen még mindig mesekönyveket fog olvasni (saját magának persze :).
ila51
@human: végül én is cselhez folyamodtam , Sue Towsend - Adrien Mole titkos naplóját adtam a fiam kezébe , na és meg is szerette így az olvasást ...
csikknorisz
Engem egyáltalán nem befolyásoltak ebben a kötelező olvasmányok, addigra már egy csomó könyvet elolvastam. Elvégre nem negyedikben tanultam meg olvasni. A kötelezők közül nem olvastam el mindet, amiket meg igen, azokat önszántamból, nem azért, mert fel volt adva, és nem is akkor.
csikknorisz
Engem egyáltalán nem befolyásoltak ebben a kötelező olvasmányok, addigra már egy csomó könyvet elolvastam. Elvégre nem negyedikben tanultam meg olvasni. A kötelezők közül nem olvastam el mindet, amiket meg igen, azokat önszántamból, nem azért, mert fel volt adva, és nem is akkor.
Dr. Felipe
Ez a cikk nem arról szól hogy tud e a gyerek olvasni vagy sem, mert aki iskolába jár az nyilván hogy tud.
Itt arról van szó hogy megszerettessük a gyerekekkel az olvasást, mert aki tud olvasni az nem biztos hogy szeret is.
Olyan könyveket kellene bevezetni kötelező tananyagnak melyek felkeltik a gyerekek érdeklődését és megszeressék az olvasást, az Egri Csillagok nem biztos hogy alkalmas erre, hisz Gárdonyi Géza sem gyerekkönyvnek írta gondolom.
varrólány
@micfild: 14:14 A Kincskereső az nagyon szomorú regény , a "Légy jó mindhalálig" is .
Elhiszem hogy nehéz olvasmány , de hűen tükrözi az akkori időket és sok élet igazság van benne.
De könyvekről vitatkozni olyan mint a zenéről. Mindenkinek mást jelent mindenkiből más érzéseket vált ki egy könyv vagy egy szép dal.
A régi regényekből meg újra lehet tanulni némely régi szép ,már szinte elfeledett
szavakat.
human
@Dr. Felipe: Ez a lényeg, hogy gyereknek gyerek könyvet kell olvasni.
csikknorisz
@Dr. Felipe: Persze, én se ilyeneket olvastam 7-8-9 évesen, csak azt írtam eggyel fentebb, hogy addigra már rég megszerettem az olvasást, mire kötelező olvasmányokat adtak fel az iskolában.
varrólány
@csikknorisz: Pöttyös Pannit? De jó könyvek voltak azok is!!:-))
Mobil123
@Dr. Felipe: Én szeretek olvasni (igaz meg vannak a kedvenc íróim ) de a lányomat nem tudtam rávenni. Én sem tudtam elolvasni nagyon sok kötelezőt de volt amit kétszer is elolvastam .
A lányoméknak például nem volt kötelező olvasmány alsóban , csak vers tanulás és azt szerette és hamar megtanult minden verset és szerette a meséket. Viszont felsőben olyan magyartanárt kaptak aki egy életre megutáltatta (nem csak a lányommal) a magyart hogy a végén már a verstanulás is veszekedéssel ment.

Valóban nem ártana elgondolkodni hogy milyen könyveket akarnak elolvastatni a gyerekekkel.
Cicamama55
A tanáron áll vagy bukik a dolog, én legalábbis ezt vallom...Nekem a magyar tanárom a gimiben csodálatos ember volt! Olyan érdekes órákat tartott, nem is igazán tanórák voltak azok a szó szoros értelmében! Az volt a módszere, hogy mindig előre otthon vettük elő az új anyagot, és utána azt közösen dolgoztuk fel! Aktív résztvevők voltunk, ha kellett vitatkozhattunk, s közben megtanultuk a házit. Sok-sok verset, idézetet kellett bemagolni, mégsem éreztük tehernek! Nekem is volt mumusom, Mikszáth Rokonok című regényét többszöri nekifutás után sem bírtam elolvasni. A cikkel kapcsolatban csak annyit, hogy ha ezen a téren is beindul az újítás, azért ügyelni kellene arra, hogy a múltat teljesen ne töröljék már ki a magyar irodalomból és a történelemből! Az elsődlegesnek a tanárok képzését kellene gatyába rázni! Felébreszteni, égve tartani a hívatás tudatukat, mert egy igazi pedagógus hihetetlen eredményeket tud elérni diákjainál! Utána jöhet az ésszerű reformálása a tananyagnak, Szerintem.
varrólány
@Cicamama55: Ez így igaz egy jó pedagógus nagyon meghatározó a tanításban. Nekem is nagyon jó magyar , történelem tanárnőm volt. Szinte előadást tartott az órákon nem csak úgy a tananyagot leadta.
De az igazi erő mégis a szülői háttér , mint nálunk ahol több könyvespolcot kellett készíteni hogy elférjenek a könyvek. A fiamnak is külön polcai vannak már + a szobájában maradtak az én régi könyveim.
csikknorisz
@varrólány: A Pöttyös-sorozatból nem sokat olvastam, képes mesekönyveket is csak kezdetben. Aztán felfedeztem a Delfin-könyveket, meg olyan írókat, mint Fekete István, Janukovszy Éva, Móra Ferenc, vagy ismeretterjesztő irodalomban Schmidt Egon, Juhász Árpád, Rockenbauer Pál. Na meg persze indiános könyvek, Cooper, Karl May. Meg némi szovjet ifjúsági irodalom, Timur és csapata, stb.
Hol voltam én már negyedikben, 10 évesen attól, hogy meg kelljen velem szerettetni az olvasást. :)
Cicamama55
Sok esetben így van ez biztos, de nem törvényszerű. Én rengeteg ellenpéldát is látok. Vannak olyan családok, akiknek még állandó lakásuk sincsen, nem hogy könyveik,de a gyerekeik /nem mind/ rendszeresen járnak a könyvtárba, falják a könyveket! Nem egy helyen olykor már a szülő is elkíséri, s választ magának olvasni valót. Az egyik ilyen anyuka olvasási problémákkal küszködik, de alakul! A gyermek mutatja a mintát...
Desischado
@szandokan: Sajnos, ebben igazad van, de azért reménykedem, végtére e-book is van a világon. De szomorú, hogy nagyjából ez a helyzet.
lajospapa
Sok érdekes hozzászólás van, de talán egyik sem érinti a betű és olvasás lényegét. Az információ több ezer éves hordozója a betű és annak értése. Az adathordozó ugyan egyre gyorsabban változik a kőtáblától a mikróchipig, de vélhetően a gondolat leképezésére még sokáig szükség lesz. Majd ha nem lesz szükség rá, elmondhatják, hogy eredményesen visszaküzdöttük magunkat a fára. Aki elolvasva, vagy el nem olvasva a cikkíró következtetéseit vonja le az általa említett művekből, ennek a folyamatnak az élén jár. Annak a tanítói sem tudtak már olvasni és megérteni amit olvasnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.