Nem lesz költségvetési bizottsági ülés, a Magyar Nemzeti Bank költekezése ügyében, mert a Fidesz szerint ez törvénytelen.

Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő ötpárti megállapodás értelmében a pénzügyek és a számvevőszéki ügyek nem a költségvetési, hanem a gazdasági bizottság hatáskörébe tartoznak. Matolcsy György, jegybankelnök kizárólag a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel. A Magyar Nemzeti Bank gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, ezért a költségvetési bizottság ez ügyben nem folytathat vizsgálatot és a felügyelőbizottság meghallgatását sem kezdeményezheti. Ez utóbbit különösen azért sem, mivel a felügyelőbizottság mandátuma már megszűnt, tájékoztatási kötelezettségét az előző Országgyűlés felé teljesítette. Burány Sándor, a költségvetési bizottság elnöke – hatáskörét túllépve – előzetes egyeztetés nélkül és törvénytelenül hívta össze a bizottságot. Ebben a törvénysértésben a költségvetési bizottság fideszes képviselői nem vesznek részt, és azt javasoljuk a többi meghívottnak is, hogy ne asszisztáljanak ehhez a jogellenes akcióhoz.

Van-e nagyobb hatalom az Országgyűlésnél?

Ezzel szemben az MNB volt felügyelő bizottságának a tagja, Róna Péter szerint ez teljes szereptévesztés, mondta az ATV, tegnap esti Egyenes Beszéd című műsorában. Az MNB volt felügyelő bizottsági tagja szerint a kérdés, hogy az MNB-nek milyen jogi alapja van ahhoz, hogy ilyen tevékenységet folytasson. Törvény rendelkezik ugyanis a jegybank feladatairól, ebben a közgazdászképzés nem szerepel, tette hozzá a közgazdász. Róna Péter szerint a jegybank alapítványt sem hozhat létre, a törvényben ez nincs benne. Nem találhat ki magának feladatokat, és ahhoz nem rendelhet forrást. Róna szerint „fel van adva a labda az Országgyűlésnek, hogy van-e egy nála magasabb hatalom”.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szöszmösz
Egyre jobban ingerel az újságírók helyesírása. Az igekötők használatának módja általános iskolai tananyag. Nem bevéd, hanem meg, vagy ki. A kapus sem bevédi a labdát! Ez azért probléma. mert az írottak általában jobban rögződnek az egyébként is bizonytalan helyesírásúaknál.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Cukkini
Simulékony vékony az arcbőrünk, de ha többet törődünk vele, akkor a múlékony időnek jobban ellenáll, s kedvezőbben lereagál támadásokat?
További szép napokat.
esdi
Ez kérem az álom-állás. Ülök a közpénzes zsák tetején, abból pedig szabadon marékolhatok, hogy megvalósítsam az álmaimat. Ilyet én is szeretnék. Arról nem is beszélve, hogy ez maga a nép képzés is: aki szél ellen pisil, vizes lesz a nadrágja...
szöszmösz
@esdi: A pisistől pisis és nem vizes lesz . A pisi szinonimái: pisa, vizelet, húgy stb.
szöszmösz
Egyre jobban ingerel az újságírók helyesírása. Az igekötők használatának módja általános iskolai tananyag. Nem bevéd, hanem meg, vagy ki. A kapus sem bevédi a labdát! Ez azért probléma. mert az írottak általában jobban rögződnek az egyébként is bizonytalan helyesírásúaknál.
coyote3
És épp a fideSS-től kell megtudnunk, hogy mi a törvénytelen...
silber13
@szöszmösz: És hogy tetszik az a szerintem idióta főként politikusok által használt " ha és amennyiben " rémségesség? Mert szerintem a két szó ugyanazzal a jelentéssel bír.
magyarbakancs
Matolcsi nemzet pénztárosa.
Ez ért mint nemzet azt csinálhat amit akar.
Mert ö és elvtársai a nemzeti oldalhoz tartozik.
Beszámolni csak a nemzeti oldalnak hajlandóak.
Azok meg nem kíváncsiak mert ők a nemzeti oldalhoz tartoznak.
Ergo kérdezősködjél.
Hellcat
Meg se lepődök ezen...kimossák a haverokat a szarból...ilyenkor fontosak a törvényeik, persze láttunk már olyant mikor a saját alaptákolmányukra és a saját törvényeikre köptek...persze büntetés nélkül. gratulálok fidesznyik birkák...erre adtatok felhatalmazást...én a helyetekben kurvára meghúznám magam szégyenemben, és azt kívánnám bárcsak száradna le a kezem amivel a fideszre X-eltem. Ha meg mégsem erre adtatok felhatalmazást akkor tessék számon kérni, meg lázadozni...vagy azért nem éri meg békemenetet csinálni mert át lettetek verve?
bögöbö
@szöszmösz: Ugye nem kell mondanom, hogy a nyelv folyamatosan bővül újabb, főként a szlengből átvett szavakkal, illetve új szóösszetételek születnek. (ld. még "benézte", "besírok" stb.)
nyanya001
Van-e nagyobb hatalom az Országgyűlésnél?

Lenne, azaz van, ha a jó nép elzavarná őket a jó francba !
silber13
@bögöbö: Adok én is hozzá: " bekerülés ! " Nekem hidegrázás
esdi
@nyanya001: Erre nincs esély. A nép a patriarchátus emlőjén nevelkedett. A rossz "apa" is apa.
JAJMÁR
Az ám, ők mondják meg mi a törvény, és azt is, hogy mi a helyes.
Az eltolcsy meg olyan helyes :) és milyen okosan gyengén tartja a forintot, és növeli a jegybank "nyereségét", - a devizások meg várják a csodát - és még el is költi, na ugye!
(oszt csak gondoljunk mi helytelen dolgokra, hogy az nem is az övé, hanem a mienk ! Fúj!)
Yoda69
@szöszmösz: Eppenseggel bevedheti a kapus a labdat. Azt ugy hivjak, hogy ongol.
Yoda69
Meglepodtem volna ha nem. Mint tudjuk hollo a hollnak nem vajja ki a szemet.
m.macskosz
@silber13: Ez jogász zsargon. ma, 08:42 Nyomatékosítani kívánják vele, hogy kételkednek...
szöszmösz
@silber13: A politikusokat /tisztelet a kivételnek/ nem tartom civilizált embereknek. Nekik aztán fogalmuk sincs arról, hogy egy mondatnak van alanya és állítmánya, egyesszám, többesszám, a - ba, be, és a- ban ben használatáról, szókincsük megegyezik a roma
nyelv alig pár száz szójával /középfokú nyv.-hoz háromszáz valamennyi szó kell/. Jelzők, stílus nincs. Alap szavak. Következtében, vonatkozásában, folyamán , folyamodvány,
nem sorolom, mert dühős leszek ezen a szép, napsütéses napon.:)
silber13
@szöszmösz: Nincs értelme dühöngeni Süt a nap, légy vidám és jókedvű!:-)
human
Nincs jogállam. Röviden ennyi erről a véleményem. Orbán vitázni nem mer, Matolcsy pedig a meghallgatástó retteg. Ha patyolat tiszta lelkiismeretük lenne vállalnák magukat ahogy Simor is tette.
nemkati
@szöszmösz: És mindemellett "odanyilatkoznak"
Pálinkafőző Rézüst
Összezárnak a neolibsibolsi eftássak. Megy a lopás, az ország vagyonának saját zsebekbe menekítése tovább. Ez bizony hazaárulás, még első fokon is. És remélem, ki is fogják rájuk mondani.
silber13
@m.macskosz: Köszi! Mindig tanul az ember!:-)
m.macskosz
@silber13: Csak tippelek, nem vagyok jogász, de így logikus. :)
KERKA
Na mit mondtam tegnap este??? Megmondtam előre, hogy nem lesz számonkérés.
A fene egye meg, a lottószámokat meg nem látom előre:))
Gemüs52
Ki a csuda gondolta ,hogy itt lesz számonkérés !? Tudott a főnökség ezekről a tevékenységekről !! Szerintem még felkérése volt ezekre !!
Desischado
Van itt valaki, aki elhitte, hogy lesz számonkérés? Ugye nem? Mert nekik mindent szabad!De meddig még???
lajospapa
A háborgók ne felejtsék el, hogy Magyarországon még volt szabad választás. Utoljára most áprilisban. Igaz, most olyanok is voltak szavazni, akinek semmi köze hozzá és igaz,hogy csak arossz és rosszabb között, de sikerült a legesleg- et ...
Az meg főleg ne szóljon semmit, aki nem ment el. Az sem aki csak olyan alternatívát kínált, amilyenek bekerültek. És ez vonatkozik az egyharmadra is!
mate03
@magyarbakancs: Ellenzékiek!Újabb,magas labda!Azonnali feljelentés,a világ banknál!
JAJMÁR
@Pálinkafőző Rézüst: 11:36 Az ellenzéknek kellene nagyon határozottan kimondani - meg sok más visszásságot is - sőt, harsogni, nap mint nap, és megszerezni azok támogatását, akik ugyanígy gondolják. A feljelentésekkel, meg bizottságokkal semmire sem mennek.
(Jóval karakánabb ellenzék kellene )
patyuka
"Bevédi a Fidesz Matolcsyt"

A megvédihez képest hol és miben leledzik itt a "nyomatékosítás"? Szerintem sehol. Eleve úgy vélem, efféle "újítások" nem használnak a nyelvnek, merthogy sokkal inkább a félművelt kivagyiság meg/vagy az okoskodó bürokrácia termékei, mintsem a kifejező/közlő szerepének szükségszerű gazdagításáé.

És a bikfanyelvi - vagy bikkfanyelvi? - példák köre még jócskán bővíthető lenne. Engem nagyon bosszant például, amikor rendőrök, jogászok... az elmarasztalt marasztalra csonkítják, merthogy szerintem az utóbbi nem szinonimája az elítél igének. De nem kedvelem azt sem, sőt kifejkezetten sérti a fülemet, hogy mostanság a feltűnési viszketegségben szenvedő beképzelt alakok már nem nagyképűsködnek, hanem arcáskodnak...
m.macskosz
@patyuka: Ezt még nem hallottam, hogy arcáskodnak. Arcoskodnak, nem? A nyelv egyébként tényleg folyamatosan változik, van, amikor kimondottan előnyére válik egy-egy jópofa szleng.
Engem a rendőrségi szóvivők szoktak elkápráztatni: az ő nyilatkozatukban egy emberi fogyasztásra alkalmas mondat sem hangzik el, csak a szakzsargon.
patyuka
@m.macskosz: Bocs', igazad lehet, s valóban így "helyes": arcoskodnak; de ekként sem ízlésem szerinti, mert egyáltalán nem érzem jópofának, de képszerűbbnek sem a nagyképűnél.

Egyébként pedig egyetértünk.
mariaberta
Bevédi? ? Hova? Szerintem inkább megvédi, mert miért ne védené, hiszen csak azt csinálja, amire a Kormánytól, Orbántól felhatalmazást kapott.
Nincsenek véletlenek, és mint mindíg hülyére veszik az embereket.
JAJMÁR
@patyuka: 11:05 Nem egészen értek egyet veled, a bevéd szó bizony nyomatékos.
Valóban terjed az igekötők szokatlan használata, de nem "szabálytalan", és van egy finom érzelmi különbség a "megvéd" és "bevéd" szó között. Ezt pedig én úgy érzékelem, hogy az ember megvédi a gyengébbet, az ismeretlent is, ha szükségét látja, de ha bevédi, azzal elismeri azt is, hogy oda tartozik, vagyis "el a kezekkel, mi egy csapat vagyunk". Ez pedig egy fokkal magasabb szintű, ráadásul nem befejezett. Ami engem nagyon zavar, az a stílus ami pl. a híradók narrátorait jellemzi. A gyenge hírek mögé odarakott drámai, a drámák mögé pedig a könnyed, szinte vidám hang. Mintha nem találnák az őszinte hangnemet.
A nyelv pedig alakul, fejlődik, és ez így van jól... Az idő pedig majd eldönti, hogy mi használ a nyelvnek, és mi "kopik" ki.
mariaberta
@szöszmösz: Előbb írtam véleményt ugyan ebben a témában, valóban sok hülyeséget írnak kiműveltnek képzelt újságírók.
De persze a szép, választékos helyes magyar beszédet ma hiába is keressük.
Amitől fel áll a nemlétező szőr a hátamon, az a nyögés, újabban eee-zés. mert az őőő-zést lecserélték, és szörnyen utálom az "egyébként. de-egyébként és általában az összes egyébkénteket. Egyébként nélkül már nem is tudnak normálisan beszélni. EGYÉBKÉNT ez a véleményem. Ma is elkelne egy Lőrincze Lajos.
patyuka
@JAJMÁR: A "bevéd" védelmére írt gondolataiddal nem tudok azonosulni. Egyrészt mert annak már cáfolhatatlanul létezik egy korábban megfogant szellemes és képszerű jelentése, nevezetesen a kapus hibáját szemléltetendő: amikor ugyanis annak - a hivatásával éppen ellenkező - "közreműködésével" esik a gól; másrészt a magyarázatodat - sértődés ne essék, de nem érezvén azt a bizonyos "nyomatékosító" szerepet - nem tartom természetesnek, kézenfekvőnek, sőt...

Egyébként (sic!) pedig eszem ágában sincs vitatni a nyelv folyamatos változásának tényét, a szleng létjogosultágát..., ám ha minden affélét ezeknek örvén hagynánk jóvá, mi szükség lenne nyelvőrködésre, -művelésre?
Főlökött
Üdvözlöm az itt lévőket.

"Van-e nagyobb hatalom az Országgyűlésnél?" Van.

Nem volt véletlen több olyan megjegyzés és vád, miszerint a demokratikus fékeket felszámolták Országunkban. A hír igaz.

Pl.: Nőies keresztkérdés, Dr. Polt Péter, azaz a Legfőbb ügyész elszámoltatható az Országgyűlés előtt ? :)
Még azonnali kérdést sem lehet feltenni részére :) - :( az új szabályok szerint. Ragozzuk tovább ?

Miből gondoljuk, hogy akkor Matolcsy-t elszámoltatják ? Még az alap feladatát sem hajtja végre, ténykedése alapján az sem tiszta számára szerintem, mi lenne az alap feladata. Egy biztos, se ingatlanbefektetés, se oktatás, se árfolyammal nyerészkedés nem található a munkaköri leírásában, mint munkaköri feladat. De majd módosítja, a haverok pedig megszavazzák.
JAJMÁR
@patyuka: 13:22 Oké! (Bár félek, ez a szó sem tetszik majd neked :) )
Valóban a "be" igekötőnek a "bensővé, bensőbbé tételében" van a nyomatékosító szerepe ( az öngól mást jelent, mint a bevéd) ha olyan igékhez kapcsolják, amelyek egyébként más igekötőkkel befejezetté válnak, Pl. elaludtam - bealudtam = nagyon mélyen aludtam..A bealudtam itt nem befejezett alak.
Szerintem. Ezen kívül figyelembe kell venni az egész mondatot, a szövegkörnyezetet, hogy helyesen értelmezni tudjuk. Egyáltalán nem kell vele azonosulni, de attól még ez a véleményem.
(A nyelvőrködésről majd máskor :) )
sentinel216
Nem szerencsés ezeket a nyelvtani ficamokat "bevédeni"! Alulképzett, - többnyire a magyar helyett lovári, vagy más töredék nyelvet beszélő - börtönlakók szlengje.
mariaberta
@Főlökött: Én csak azon elmélkedem, mi lett volna, ha mindezt Simor András tette volna meg, hiszen ezek nélkül is csökkentették a fizetését és üldözték el, persze ezzel csak jól járt, mert tagja lett egy normális társaságnak.
egyedül
Egyébként az a baj a Fidesz nem hajlandó részt venni egy ilyen Bizottsági ülésen miért is akarna asszisztálni az Ellenzék mellett még véletlenül el gyengülnek? Állandóan úgy módosítják a Törvényeket ahogy nekik tetszik nehogy ki derüljön hogy hova tették az állam a mi vagyonunkat! Tehetetlen emberek már úgy bele gabalyodtak a saját hálójukba ,hogy azt sem tudják hogy fognak ki mászni a saját maguk által szőtt pókhálóból!Megy a pénzünk különböző Alapítványokhoz Erdélybe itt meg éhezik a magyar!Bejönnek a külföldiek és olyan nyugdíjakat adnak nekik hogy csak lesek magamon körül nyugdíjas lévén .Csak azt nem tudom hol van Orbán Viktornak a 14. havi nyugdíj ígérete? 64 évesen 30 évet dolgoztam mert komoly műtéteim miatt nem tudtam többet dolgozni és így 76500 ft os nyugdíjat zsebelhetek be! Egyedül állóként ez mire is elég?Akik meg külföldről települnek át olyan nyugdíjakat kapnak hogy csak lesek magamon körül!Nem vizsgálja senki felül, hogy a végzettsége alapján mennyi is lehetett a munkáltatója olyan jövedelmet igazol le amilyet akar a Magyar Állam meg fizet mint a Katona tiszt !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.