A Népszava szerda délutáni közlése szerint 62 éves korában hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Andrassew Iván, a Népszava főmunkatársa, a publicisztikai rovat vezetője.

Elhunyt Andrassew Iván

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
"Meditációval sikerült elkerülni a meghibbanást. Csakugyan ez volt eddig a legkeményebb bátorságpróbám.
De megérte." A. I.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Manhattan
"Meditációval sikerült elkerülni a meghibbanást. Csakugyan ez volt eddig a legkeményebb bátorságpróbám.
De megérte." A. I.
Manhattan
" Valaki sír itt
A sűrű, hideg ködben.
Talán én vagyok?"
Andrassew Iván
Toby
Az Anyaföld adjon örök nyugodalmat - Iván !
Jankó123
Nyugodjék békében!
Részvétem a családjának!
vukkocska
Nagyon sajnálom. Megszenvedett az örök nyugalomért.
papa.49
Békesség neki, kiváló ÚJSÁGÍRÓ volt csupa nagy betűvel.
karma1
JAJ! Istenem, nem akarom elhinni, pedig tudtam, hogy nagyon beteg... Aljas szemelyek meg a laptopjat is elloptak a korhazban, mig O kezelesen volt... Nem lehet Rola, csak leg-ekben irni... Rettenetesen fog hianyozni az O csodalatos eleslatasa, emberi megkozelitese... Nyugodjek bekeben, reszvetem a szeretteie, konnyekkel siratom...R.I.P
nemkati
Még egy gyöngyszem elment, aki könnyített valamit a világ gonoszságának elviselésén. Nem érdemelt ekkora szenvedést, és még korán jött neki a halál. Szerettem az írásait. Nem élt hiába, mély nyomot hagyott. Élete nehéz volt, most legyen neki könnyű a föld.
nemkati
Nekem ez már mindig őt fogja eszembe juttatni, tőle hallottam először:

Kis erek mentén, láp, sík ölén, oda van a bánya rabja. Jaj, Baranyában a vadon élő Kis Pálnét nem keresik.
megatonna
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
JAJMÁR
Szívesen olvastam a cikkeit. Őszinte részvétem .
gibgab
"Tudom, hogy kicsit hülyén

Tudom, hogy kicsit hülyén hangzik, de 2013 életem egyik legjobb éve volt. Csakugyan rettenetes dolgokkal kellett szembenéznem.Vélhetően rászolgáltam arra, hogy kilátástalan és nyomorult helyzetekbe kerültem, hogy megismerkedtem olyan fájdalmakkal, amelyeket azelőtt elképzelni se tudtam. De mindez semmi nem volt ahhoz képest, amennyi örömöt kaptam. A munkatársaimtól, a barátaimtól a családomtól, és akkor még nem is beszéltem az olvasóimról, a hallgatóimról, olyan emberektől is, akikről nem is tudtam, hogy az ismerőseim. Pláne, hogy szeretnek. Azzal kellett szembesülnöm, hogy a világ tele van jó emberekkel. Talán ebből az a tanulság, hogy idejében mondjuk, jelezzük, ha valami kis mondani valónk van egymásnak. És még valami, ami fontos: a jó gondolat, a szeretet üzenete és az ölelés igenis segít. Életben maradni. És ez akkor is jó, ha amúgy nincs különösebb jelentősége annak, hogy még pár évig maradunk-e, avagy sem. Hacsak nem azt tartjuk szem előtt, hogy jó élni.
Köszönök mindent.

Iván"
andrassew.blogspot.hu/2013/12/tudom-hogy-kicsit-hulyen.html

:'(
Manhattan
@gibgab: Köszönöm, hogy megosztottad velünk.
Dr. Felipe
@Horizont: Meg még ocsmány fideSSes kocka feje is van, esze meg semmi. :)
megatonna
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Manhattan
@Dr. Felipe: Vagy véresszájú jobbikos, Hitlerivadék.
megatonna
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
megatonna
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
amaramaistanna
www.youtube.com/watch?v=KZ8gBHLNmH0&sns=em

Andrassew Dávid Igor

Dunakeszi
.


Papa ma délután meghalt. Másfél éve derült ki, hogy nagyon beteg. Soha nem állt le, mindig azt mondta, hogy amíg bírja, folytatja a munkát, hiszen olyan sok ember szereti, akiket viszontszeret, ezért ez kötelessége.

Határozottan megtiltotta, hogy temetése legyen, helyette ragaszkodott hozzá, hogy testét orvostanhallgatók vizsgálhassák. Azt viszont kérte, hogy az alábbi buddhista mantrát hallgassa meg mindenki egy adott időben (ma este 21 órakor), és emlékezzenek rá olyan nagy szeretettel, ahogyan ő szerette az embereket.

Aki utoljára hallani szeretné, a Klubrádió ma este 20 órától egy nem olyan régi interjújával emlékezik rá, a népszavás kollégák pedig szombaton 16 órakor a Szent István parkban, Fejtő Ferenc szobránál gyertyagyújtásra hívja az emlékezőket.

Pár napja mondta, hogy ha meghalna, mindenkit puszil. Hát, most mindenkit puszil.
amaramaistanna
@amaramaistanna:Kiegészítésként Iván fiának Facebook posztjához: Kívételes,különleges ember volt,a halála utáni "teendőkről" is így rendelkezett. Nagyrabecsültem empátiáját,műveltségét,kíváló írásait. Nagyon szeretett volna még legalább márciusig élni,hogy láthassa a saját és a testvére unokáját.Sajnos már ez se adatott meg neki.Nagyon sokunk szívében jut hely számára,amíg élünk.
megatonna
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Desischado
Éles látású, nagyon igaz cikkeket írt. Hiányozni fog. Nyugodjék békében, a családnak őszinte részvétem!
karma1
@megatonna: 19.59-re: Nem sajnalsz te senkit, a masodik mondatodbol mar sugarzik a gyulolet, jobban tenned, ha ezerrel huznal el errol az oldalrol, de legalabbis errol a cikkrol, Andrassewnek te meg a cipojet se pucolhatnad ki, annyira melyen vagy emberileg.
Ha jot nem tudsz mondani Vele kapcsolatban, a rosszat tartsd magadban!
JAJMÁR
@megatonna: 19:59 Hiszen neked is jár a szólásszabadság, a bizonyíték rá, hogy egy halálhír kapcsán leírhatod az ostoba gondolataidat..
Csak nyugodtan, téged minősít, Andrassew Iván életműve ettől nem lesz kisebb.
Ő valóban nem a te szinteden látott, és meglehet, nem a te nézőpontod szerint írt, és nem érted őt, de ez a te bajod.
nemkati
@karma1: Akibe egy @megatonna: -nyi bunkóság és rosszindulat szorult, annak mondhatsz bármit, egy ember (EMBER!) halála sem számít neki hogy idepiszkítson. Úgy gondolja, hogy neki helye van Magyarországon, csak azoknak nincs, akiknek felfordul a gyomra az ilyen aljadékoktól. Csurka halála, az emberé, mindenkiben részvétet kelt, mint bárki más halála is, de Csurka halála, mint MIÉPesé, nem okozott szomorúságot sokaknak.
Nem jelentettem még senkit a propinak, hogy törölje, ezt se fogom, de látom, már jó sok írása törölve lett. Még tombol egy kicsit, aztán törlik örökre. Remélem.
silber13
@megatonna: Honnan szalajtottak, te szopornyicás vadbarom!? Miért is nevezed te féreg a propellert " moslékosvályú oldalnak?" Legjbb lesz, ha takarodsz innen! Te nem vagy ember, hanem egy gunkó jobbikos képződmény! Remélem a modik tudni fogják a dolgukat!
iteo
/off
kéne egy offtopik opció, egyrészt hogy lehessen rejteni a megatonnás baromságokat, másrészt a rá reagáló kommenteket is, önszántából vagy moderátor által. A kecske is jóllakna, a káposzta is megmaradna.
silber13
@iteo: És hogyan dőlne e, hogy az ilyen megatonnás baromság mikor az és mikor nem?, arról meg nem is beszélve, hogy miért kéne rejteni a rá válaszoló kommenteket? Mint az " önszántából " megjegyzésed is! Akkor szerinted a saját véleményét önszántából rejtse el? Akkor minek írta? Ugye ez így vicc? Bízd rá amodira ennek a megoldását! Szerintem jó így.
iteo
@silber13: /off mert offtopik, a témától független dolog, akit nem érdekelne annak nem jelenne meg. Na mindegy, van már disqus ahol le lehet pontozni a tahókat és könnyen integrálható bármibe.
silber13
@iteo: Elvileg igazad van, bizonnnya lennne olyan téma, ami alapvetően nem érdekelne sokakat, ám mégis a hozzászólások során akadhat olyan pillanat, mikor szükségét érzi a megszólalásnak, jóllehet addig nem nagyon akarta.
iteo
@silber13: Igazad van, felesleges lenne.
silber13
@iteo: Fenét! Igazad van, de ismered az emberi hiúságot: ami gondolatot betűkbe öntött, ns azt szeretné lűtni is, mert azt mondja " quod scripti scripti" Hja kérem azt is vallja. hogy " epistola nun erubescit" Hát ez megmagyaráz minden továbbit.
amaramaistanna
IN MEMORIAM ANDRASSEW IVÁN

Andrassew Iván: A botoló

Lement a partra , szépen végigjárta a nagy háztól a gátőr viskójáig ,nehogy ott legyen valaki.Nem mintha ismerte volna az embereket,de mégis:nem akart szégyenkezni és megbotránkoztatni se.
... A folyó fölé hajolt és szürcsölt a vízből. Tudta ,hogy ez nem valami egészséges dolog ,mégis szokásává lett azóta, hogy egyszer, éve már,egy nyári napon, a borzasztó melegben beleivott.Arra gondolt,talán szerencséje lesz,és nem jut valami szörnyű fertő a belébe.
... Hetente egyszer jött a partra.Amikor a fájdalmai már csomókban álltak a testében és tudta:ha nem ordít egyet,akkor meg is fulladhat.
... Nem a teste fájt,de a magány és az elveszettség már a sejtjeibe férkőzött.Úgy érezte.
... Megkereste a kedves fát, egy nagyon vén,odvas botoló füzet,amit a kosárfonók tán évtizedek óta csonkítottak. Azt gondolta,ebben a fában már annyi fájdalom lehet, hogy ordítani szeretne ő is, csak neki aztán végképp nincs szerencséje.
..." Mennyi romantika - gondolta -, mennyi szenvedély!" De nem nevetgélt magán.
...Ha átölelte a fát,mindig azt érezte,mintha valami villany töltődne belé,éppen ott, ahol a tenyerei érintik a kicsit iszapmocskos kérget.Nem volt ez erős áramlás,nem is gyors, mint az igazi villany,még csak nem is bizsergető, hanem csak olyan , mint egy éppen csak izgató érdes simogatás.
...Átölelte, egészen szorosan ,és arra gondolt, hogy talán most mégsem a folyó felé ordít, hanem bele a fa odvába.Nagy levegőt vett, az arcát a résbe fúrta. kitátotta a száját, de nem jött ki hang, hiába akarta.
...Aztán megint megpróbálta, aztán megint, mindhiába. Fulladt,könny folyt a szeméből. Fejét a fa kérgébe verte. Szorongó dühében arra gondolt, hogy most ,azonnal fejszét hoz és kiüti ezt a nyomorult botolót.Bosszúból. Mert túl sok fájdalmat töltött belé.
...Elengedte a fát,a folyó felé fordult ,ordítani próbált, de hiába.
...Már nem fért ki a száján a lelke.

BESZÉLÉSEK , NORAN KÖNYVKIADÓ KFT. ,2002.
evacica
Nyugodjon békében, sajnos megint elment egy tisztességes ember, aki nagy űrt hagyott maga után. Hiányozni fog. Réazvét a családnak.
nemkati
@amaramaistanna: Köszi, ez nagy élmény volt! Csodálatos ember volt Andrassew Iván, és borzasztó fájdalmakkal küzdött. Lelkiekkel, testiekkel. Nem ezt érdemli egy ilyen ember.
amaramaistanna
@nemkati: Andrassew Ivántól sokféleképpen búcsúztak, sokféleképpen próbáljuk elfogadni a tudomásulvehetetlent.
3 búcsú-haiku. A közéleti írásai mellett csodás haikukat is írt.

Mint egy

Ha nem vigyázol,
mint egy árnyék, úgy maradsz.
Lepke is kerül.
____________
Lassú forgás

Most már ráérünk,
mint az erdők, az esők,
a kövek, a Nap.
_________

Álmod

Feküdj csak mellém.
Álmod fű alá kúszik.
Mélyebb már nem lesz.

(Andrassew Iván: 111 haiku )
A Facebookon találtam.
amaramaistanna
@amaramaistanna: Lemaradt:P.Hajnalka posztja volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.