Kövér László szerint a rendszerváltozás időszakában megfogalmazott várakozások nem váltak valóra, de a következő néhány év reményteli lehet.

Az Országgyűlés elnöke szombaton Pápán, a Szent István Római Katolikus Általános Iskola aulájában a Rendszerváltozás címmel, telt ház előtt tartott előadásában azt mondta, hogy az elmúlt huszonöt évben nem váltak valóra azok a várakozások, amelyek a rendszerváltás időszakában, sokakban talán túlzott elvárásként megfogalmazódtak.

1990-ben sokan abban bíztak, hogy a szerencsésebb sorsú országok és Magyarország között megszűnik az életszínvonalbeli különbség, ebben azonban csalatkoznunk kellett – jelentette ki.

A kisember valahogy alul maradt

Az elmúlt évtizedek legnagyobb kudarcának a házelnök azt nevezte, hogy nem sikerült ”felemelni” azokat, akik a 90-es években ”alul voltak”.

”Hajlamosak vagyunk mindent a politikusok nyakába varrni, pedig tartozunk magunknak annyival, hogy közösségként vessünk számot arról, hogy mit rontottunk el, és mit értünk el együtt az elmúlt időszakban" – fogalmazott Kövér László. Úgy vélte, hogy az elmúlt 25 év a vágyainkhoz, reményeinkhez képest kudarcnak minősíthető.

Kövér elővette a "nemsokára jobb lesz" kártyát

Az egész Közép-európai térségről elmondható, hogy nem jutott közelebb az európai átlaghoz, bár voltak hazánknál szerencsésebb országok, mint például Lengyelország, ahol elengedték az államadósságot, vagy Csehország és Szlovénia, amely jobban teljesített – fejtette ki a házelnök.

Összességében azonban kijelenthető, hogy az egész térség fejlettsége elmarad a várakozásoktól beleértve az uniós csatlakozást követő időszakot is – szögezte le Kövér László.

Rámutatott: bár a politikai és gazdasági átalakítás 1996-ig megtörtént, de nem történt meg a társadalom átalakítása, vagyis nem sikerült azt elérni, hogy az emberek többsége a saját erejéből képessé váljon a felemelkedésre.

A kudarc egyik okaként arról beszélt, hogy a rendszerben való gondolkodásnak része az, ami ”az emberek fejében van”, a sztereotípiák átalakításához hosszú időre van szükség.

Úgy vélekedett, az elmaradás részben az öröklött államadósságból fakad, másrészt pedig még a rendszerváltozást megelőzően ”kettészakadt magyar elit” hozta magával az új világba. Ha ”sorskérdés merült fel, mindig háborúzott az elit” – mondta.

A züllött Európa viszont hanyatlik

Kövér László kitért arra, hogy Európa ”lezüllött” az utóbbi évtizedekben, ezt azzal a példával támasztotta alá, hogy a közelmúltban a német kancellár etikai tanácsadó grémiuma azt javasolta a kormánynak, hogy a vérfertőző kapcsolat tilalmát vegyék ki a törvények közül.

A házelnök szerint a következő néhány esztendő mindezek ellenére mégis ”reményteli” lehet hazánkban, hiszen a 2020-ig tartó uniós ciklusban jelentős összeg áramlik majd az országba, amely az életszínvonal emelkedését hozhatja. Emellett a keresztény meggyőződés alapján terjesztett értékek képviselete hozhat pozitív változást – mondta.

Kövér László a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) pápai csoportja és a katolikus általános iskola által szervezett Pápai Keresztény Akadémia záró előadásaként szólalt fel. A rendezvény a Pápán tartott országos KÉSZ-küldöttgyűlés keretprogramja volt.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Ezzel hitegetnek már 25 éve. Megöregedtünk és mindig rosszabb lett.
perfekt
Szegény ember az-aki még ígérni sem tud.Az pedig, aki úgy ígér-hogy azt soha nem valósítja meg-köztörvényes bűnöző. "Majd-ra pedig a Zsidó sem ad"!
brutus
Most attolja a "fekete Petert" a zemberekre. Masreszt: pont ÖK (voltak) azok, akik a nepet nem hagyjak a nepet "felemelkedni " !! Nem all az erdekükben...enyhen fogalmaztam...
Haboruzni meg ök szoktak, vagy nem ??!!! Hamis, mocskos alak !!!
papa.49
Pápai kanász nekünk akkor lesz jó mikor te és a cimbijeid végleg eltűntök a balfenéken!!!
nyanya001
Kösz Kövér !
A nemsokára jobb lesz azért lesz, mert nektek PUSZTULNOTOK KELL !!!
mariaberta
Nocsak eltűnnek? Ők mennek le a pincébe? De JÓÓÓÓ.
nemjoezigy
1. "Kövér László szerint a rendszerváltozás időszakában megfogalmazott várakozások nem váltak valóra, de a következő néhány év reményteli lehet." Az országnak és a NÉP többségének nem váltak valóra! Az összes volt és van politikusnak és a pereputtyainak és csókosaiknak valóra váltak a várakozásaik, sőt jóval több, annyival, amennyivel a szegényeknek kevesebb jutott!
2.
" Az elmúlt évtizedek legnagyobb kudarcának a házelnök azt nevezte, hogy nem sikerült ”felemelni” azokat, akik a 90-es években ”alul voltak”." Ez pedig azt jelenti, hogy az összes (aki volt és van) politikus nem is akarta "felemelni" az "alul levőket", hanem szélesítette ezt a réteget és növelt a szegénységüket!
Hogy csak két értelmezést írjak. Egyébként a nemsokára jobb lesz-szel már tele a padlás. nektek már eddig is jobb lett, a szavatok, meg nullát ér!
vonotok
Amíg ilyen jeleltemen emberek irányítják ezt az országot itt nem lesz szebb, és jobb jövő.
kkalman
"...a keresztény meggyőződés alapján terjesztett értékek képviselete hozhat pozitív változást..."
Köteles, te már csak tudod, hogy mik is azok a a keresztény meggyőződés alapján terjesztett értékek.
Ahogy nézem az elmúlt öt évet, neked halvány lila fingod nincs arról, amiről épp beszélsz.
boldog nyugdíjas
Reményteli lehet, ha kormányváltás lesz, egyébként még mélyebbre süllyedünk. Nehogy már ne a politikusok,a kormányok ne lennének a hibásak, hogy így alakult. Mindegik csak ígérgetett munkahelyeket, ezzel szemben egyre inkább kevesebb hely lett, nem támogatták a kis vállalkozókat, csak a haverok zsebeit és az övékét tömték. Hiába szerettek volna/akarnának dolgozni, ha erre nagyon sok főleg a keleti megyében nincs lehetőség. Nyugatról még csak ki-ki járnak Ausztriába, de az ukránokhoz, vagy a románokhoz nem igazán lehet (bár lehet, hogy az utóbbihoz hamarosan tudnak menni, mert már ők is előbbre vannak, mint mi!). Ennyit össze hamuzni, sokat kellett szegény Kövérnek gondolkozni, hogy így el tudja mondani annyi ember előtt, és még hihetőnek is tünjön. Undorító!
Anna Mária
Ha Kövér, az mszmp oszlopos tagja a haverjaival együtt politikai kavargatás helyett szépen elment volna dolgozni, bizony, sokkal előbbre tartana az ország.
Neki sem lenne kötelező most kereszténykedni.
És még mindig vannak, akik egy ilyen embert meghallgatnak.
Ez a tragikus.
Souky Sanjay
Bazd szájba az anyádat.Amióta felfogom,hogy miket hazudnak a politikusok,állandóan ezt mantrázzák.Még egy kicsit húzzuk meg a nadrágszíjat,de a következő években jobb lesz.Aztán nem lett jobb.Most is ugyanez a duma.Bazd az anyádat,én még abban a pár évben szeretnék jobban élni,amíg itt vagyok a Földön.Ha feldobom a talpamat,egy másodperc múlva leszarhatjátok a pofámat,akkor már nem fog érdekelni,de most még igen.És azt szeretném,hogy ne ti,hazug,tolvaj,rohadék politikusok éljetek jól,hanem a nép,
bakegya
Máris húzza ki a farlát,vagy a falkát-mindegy-a csalánból.Az orbán -mészáros akadémiáján fogsz te is örökös helyet kapni.A PANCSÓTOK MINDENNNÉL TÖBBET MOND,MÉG NÁLAD IS PÁRTVEZÁRKARI IMÁDKOZÓ SÁSKA.
Kijátszottátok az EU-ELTŐZSDÉZGETTETEK A PÉNZEN AZ ORBÁN HAVERODDAL-dE MINTHA ÉBREDEZNÉNEK A MAGYAROK-most felvetted a vallási köntosod?-kópönyegforgató-sokan tudjuk mi van a lepedőd alatt álnok hazudozó,orbánéknál karácsonyfadíszt kell csinálni belőled is-annak még jó lehetsz.
Hellcat
Amióta kormányra kerültek ezt mondogatják...jövőre elrugaszkodunk...majd jövőre fellendülés...majd jövőre jobb lesz...kurva unalmas már.
Clavigo
Kövér elvtárs ,tóóóóld el a bringát,,,,@nyádba.
lampa laz
@zöldszem: reménykedjünk estig, talán a Tapolcaiak megszorítják...
dr. prédikátor
Köteles lancelot eltárs!!!A magyar Népnek csak akkor lesz jobb ha te és a g...ci bandád a viktor szopkinnal együtt eltüntök a föld színéről örökre!!!
human
Próbálja Kövér kimosni a fideszt a korrupt múltjából azzal, hogy a felelősséget a lakosságra tolja. De mindez hiábavaló, hisz nem akarnak megváltozni és az urambátyám rendszerben látják továbbra is a jövőt. 2013 már az elrugaszkodás éve volt, akkor most mi van? Lógunk a levegőben? Nekem ez nagyon zuhanásnak tűnik.
Nil
a 25 évből eddig 10 év az ő saruk és az első nagy süllyedés is nekik volt köszönhető

a 90-es években földre került embereket pedig nem felemelni akarják hanem egyre mélyebbre döngölni a földbe.

És aki teheti menekül az országból - ezt mind elérték
36
Dehogy lesz jobb. Ahhoz vásárlóképes béreket kellene adni. Akkor lenne növekedés. Nem az autó bér összeszerelésből. Ez így, csak a német gazdaságot röpíti a magasba. Az EU-val kapcsolatban kifejthette volna, hogy soha egy euro centet sem kértek, magyar tulajdonú, termelő ipar építésre, fejlesztésre. És munkabér felzárkóztatásra. Ebben igenis a mindenkori kormány a felelős. Ki másnak kellene tárgyalnia. Undorító, amikor ha kényelmetlen témáról kell beszélni, abban mindenki hibás, a szépkorútól a pár napos csecsemőig! Ha siker van, az csak a fidesz érdeme.
36
Nézhet a komor kaukázusi arcával Kövér, mongóliában. Ránézésre mintha nem is jött volna el az őse onnan. Az echte magyar, valóban nem finnugor. Az más kultúra. Tény, hogy a klán főnök/ök országaiban, mint Magyarország is, brókerek, karcagi Marika nénik hordják külföldre a milliárdokat, de még két jellegzetessége ennek a zagyvalék országnak, hogy a karcagi emberke, azt nyilatkozza, "már 30 éve ismertem és tisztességesnek tartottam". Hogyan lehet ilyet nyilatkozni?! Ebben benne van az hogy maradt a Kádári összekacsintós, mondom, de tudom hogy hazugság amit mondok morál. Mindegy a hülyének, hogy a pult alól adták a kezébe a befektetési papírt és 20% kamatot ígértek neki. Doszt azért is elhitte. Mert el akarta hinni! A másik az MNB felháborító nyilatkozata, hogy azért annak a 20% kamatnak, gynúsnak kellett volna lennie. Aha! Hol volt évekig a pszáf, meg a többi túlfizetett hatóság?! Szóval, nem lesz jobb. Illetve, lesz hamarosan Jobbik uralom. Na, az végleg beteszi a kiskaput ennek az országnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.