A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a Heti Válasz megbízásából. Április 20. és 25. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés alapján a teljes népesség körében a kormánypártokkal 28 százalék rokonszenvezik, a Jobbik 19, az MSZP 10, a DK 6, az Együtt 3, az LMP pedig 8 százalékos támogatottsággal bír.

A rejtőzködők aránya 26 százalékról 16 százalékra csökkent, a Jobbik, az MSZP és az LMP tábora pedig egyaránt 3 százalékkal nőtt – közölte a Nézőpont Intézet. A kormánypártok tábora a márciusi 29 százalékkal statisztikai értelemben azonos.

A potenciális szavazói bázison a Fidesz-KDNP 36, a Jobbik 28, az MSZP 13, a DK 10, az Együtt 3, az LMP pedig 7 százalékos táborral rendelkezik. A kormánypártok potenciális támogatottságának aránya márciushoz képest nyolc százalékkal alacsonyabb, ám a választási részvételében biztos népességre vetítve az eltérés elhanyagolható, de több mint 50 ezer fős. A pártok potenciális táborainak egymáshoz viszonyított aránya így elsősorban az ellenzéki szimpatizánsok magasabb aktivitása miatt változott – olvasható a közleményben.

A Nézőpont Intézet közölte azt is: az elmúlt fél évben a Jobbik az elégedetlenek egy részét be tudta csatornázni táborába – többek között a tapolcai időközi választás eredménye is ezt jelzi. A Nézőpont Intézet ugyanakkor azt írta: több olyan strukturális korlát is áll a párt előtt, amely gátat szabhat a további erősödésnek. A Jobbik elsősorban a politikával kevésbé foglalkozó rejtőzködő szavazókat vonta be támogatói közé, az újak jellemzően középfokú végzettséggel bíró, munkás és alsó középosztálybeli, aktív keresők.

A Jobbik a megyei jogú városokban, valamint a falvakban és községekben erősített. "A látszólag mérsékeltebb kommunikációval" megcélzott, új Jobbik-táborba tartozókkal szemben viszont a politikailag aktívabb, régi táborba tartozók inkább a párt nyelvi radikalizmusával értenek egyet, ezért őket a mérsékeltté váló retorika eltántoríthatja a párttól – szerepel a közleményben.

Vona Gábort egy potenciális miniszterelnök-jelölti versenyben csak a teljes népesség 13 százaléka támogatná, tehát kevesebben, mint pártját, míg a kormánypártok esetében teljes az egyezés, a párt támogatói szinte kizárólag Orbán Viktor miniszterelnököt tartják alkalmas kormányfőnek.

A Jobbik 2018-as hatalomra kerülését csak a megkérdezettek 7 százaléka tartaná nagyon jónak, 19 százalék inkább jónak, 29 százalék inkább rossznak, 22 százalék pedig nagyon rossznak. A rejtőzködők, valamint a Fidesz-KDNP és az egyéb ellenzéki pártok szimpatizánsai is döntő mértékben az ellenzők táborát erősítik.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@szandokan: 14:47 Na ennél jobbat találjál ki. Szar dolog szembesülni azzal, hogy egy fogyatkozó kisebbséghez tartozol? És ki ne találd, hogy az ország háromnegyede hülye...
Ma már tagadhatatlan módon még a fideszes felmérések is azt igazolják, hogy az emberek töke nagyon de nagyon tele van e a kedvenceiddel. Ha megérted, hogy miért, na akkor lehet előrelépés.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Strong
Azon meglepődtem volna, ha a fidesz népszerűsége nő...bár volt már ilyen...
Választások előtt mindig megetetik a jónépet, aztán jön a 2/3 meg a békemenet 50.000 emberrel...
A jobbik szavazókat sem értem...ez a párt tele van dilettánsokkal. Populista kamu dumával operálnak, tele vannak kibukott vállalkozókkal, ügyvédekkel, prostikkal, ügynökökkel...full náci az egész...
bencemacska
Hogyan lehet reprezentatív az a felmérés, amelyet telefonos megkérdezéssel készítenek? Legfeljebb azt lehet megállapítani, hogy a korábban megkérdezettek véleménye hogyan változott?
A lakosság hány százalékának van még vezetékes telefonja???
szandokan
Nézőpont kérdése:-)) Egyébként meg ezer ember az komoly bizonyíték...
Rumcájsz
Milyen jó lenne ha egyéni képviselők ülhetnének csak be, nem lennének pártok.
Talán igazságosabb lenne a benti szemlélet, nem kellene droidként viselkedniük a képviselőknek
Toby
A Mutyi-1 kanális ezt is megmagyarázná:

"Kedves nézőink, a grafikon jobb sarka kissé lecsúszott, tehát szíveskedjenek úgy szemlélni, hogy a jobb sarkot megemelik 45 fokban és láthatják, hogy töretlen a fidesz népszerűsége !"
adrenalink
@szandokan: Ha már a Nézőpont is leírja, csak lehet némi igazság benne. Én csak azt nem értem, hogy a tutyi-mutyi baloldal mi a fenétől nőtt?
Dr. Felipe
Tovább dől a szaros kártyavár, nix ugribugri.
eszegfu
@Toby: Jóóóó! Annyira vizuálisan irtad le, hogy elhittem: tényleg lement adásba!!!
Aki Én
@szandokan: 14:47 Na ennél jobbat találjál ki. Szar dolog szembesülni azzal, hogy egy fogyatkozó kisebbséghez tartozol? És ki ne találd, hogy az ország háromnegyede hülye...
Ma már tagadhatatlan módon még a fideszes felmérések is azt igazolják, hogy az emberek töke nagyon de nagyon tele van e a kedvenceiddel. Ha megérted, hogy miért, na akkor lehet előrelépés.
eszegfu
@adrenalink: Még mindig nevetek a "Nézőponton"!!! Remélem nem én értettem félre a Te
éleslátásodat és humorodat!
Aki Én
@Toby: Vagy: Láthatják milyen nagy lendülettel gurul BALRA fel a fidesz!
adrenalink
@eszegfu: A Nézőpont Intézet csinálta a felmérést.
eszegfu
@adrenalink: De Szandokán hsz-t ugy értelmeztem, hogy egy ember nézőpontjának a kérdése, nem pedig a Nézőpont Intézetről beszélt (ami kormánypárti). Ha nem igy van, akkor
én asszociáltam rosszul.
adrenalink
@eszegfu: A hiba most a Te készülékedben volt!:-)
eszegfu
@adrenalink: Nyilvánvaló!! Pedig jó poén lett volna...
Cicamama55
Kb. 2 hete egy telefonos reprezentatív felmérés keretében- kártya használati szokások-annak ellenére, hogy sem okos telefonom nincs, se Széchenyi kártyám, sem Erzsébet utalványom-s ezt el is mondtam-folytatták a felmérést úgy, hogy ha lenne mit tennék. S végig mentek a pontokon, én meg válaszoltam. Ha lenne valószínű...Ennyit a felmérések hitelességéről.
justhpeter
@Rumcájsz: Csak akkor, ha az egyéni képviselők visszahívhatók lesznek.
justhpeter
Ha engem megkérdeztek volna és biztos nagy fidesz fölényt jelöltem volna meg. Annyira szeretem őket.
JAJMÁR
Hajrá, Együtt. A PM meg nem is látszik? Még... de majd belehúz az is :)
szandokan
@JAJMÁR: Akkor nagyon igyekezniük kell...Senki nem tudja a Fideszt legyőzni 2018 - ban, remélhetőleg a Jobbik sem. Ma nincs csak kizárólag töketlen és hataloméhes ellenzéki párt az országban.
szandokan
@adrenalink: @eszegfu: Pedig eszegfű járt jó nyomon...
szandokan
@Aki Én: Számomra csak az a szar dolog, ami kipottyan a WC - be, másról nem tudok. Netalán veszít a Fidesz? Na és? Majd mosolygok egyet a sok Fidesz szidalmazón rá egy évre...
JAJMÁR
@szandokan: 18:52 A fides valóban mindenkit legyőzött, még saját magát is.
Nem szokványos kormányzat, nem is a szokványos keretek között lehet "legyőzni". Nem hiszem, hogy kibírják 2018-ig, jóval előbb felfalják egymást.
adrenalink
@szandokan: 18:52-re Milyen nézőpontból lehet a "potenciális támogatottság arányának márciushoz képest 8 %-kal alacsonyabb" eredményt nem csökkenésnek értelmezni? Csak nem a földid /Dancsó József/ szelleme hatott át, aki egyszer azt bírta mondani, hogy "a gazdasági növekedés akkor is növekedés, ha történetesen negatív".
Fradigege
Az M1-re átkapcsolunk és csakúgy hasít a fidesz a népszerűségben.
verőce21
@Cicamama55: (18:05) Örültek a közvéleménykutatók, hogy fogtak végre egy balekot. :)
verőce21
@JAJMÁR: (18:56) Ezt fogod mondani még '34-ben is. :)
kkalman
Hogy nem találnak meg reprezentatíve, pedig van itthon annyi telefon, hogy az épp elég lenne egy reprezentatív elküldésükhöz.
Aki Én
@szandokan: 18:54 Ha jön a fidesznél aljasabb, akkor az még nem igazolja a fideszt. Max annyit, hogy van még lejjebb.
szandokan
@adrenalink: A lényeg, hogy engem soha nem tudtak ezek a közvélemény kutatások meghatni. Gondolj csak bele, ezer ember! Ha éppen úgy alakul, akár mind lehetett volna Fidesz párti, vagy ellenzéki, Jobbikos. Nincs jelentősége, csak majd 2018 - ban lesz az.
szandokan
@JAJMÁR: Én nem hinném, hogy felfalnák egymást, ahol kell, ott megvan az egység. 2018, én azt mondom...
Desischado
Annyi biztos, hogy kiderül 2018-ban, hogy még mindig meg lehet e vezetni a népet! Remélem, hogy nem!
mate03
@adrenalink: A hülyeséged miatt!Mert a (fidesz és a jobbik) ,a hozzád hasonlókkal van tele!
1magyar
Mára kiderült az ellenzék kevésbé nyomorította az embereket.
orogordog
74% nem 100!!! Az emberek 70% egyikkel sem!!
JAJMÁR
@szandokan: @verőce21: Putyinka nem véletlenül üzenget ám... :)))
dől a xarvár!
adrenalink
@szandokan: 00:01-re 2018-ban mitől lenne hihetőbb egy ilyen közvélemény-kutatás eredménye?
Gyorsan átgondoltam a szűk baráti, ismerősi körömet. Köztük egyaránt megtalálható jobbik, fityisz szimpatizáns, apolitikus, pedig töredéke az ezernek. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha tényleg véletlenszerűen tárcsáznak, és őszintén válaszolnak a megkérdezettek, nagy esély van arra, hogy egy valósághoz közeli eredmény jöjön ki. Egyébként meg nem közvélemény-kutatást, hanem választást kell nyerni!
adrenalink
@mate03: 09:10-re Milyen hülyeségemről beszélsz? Kupa Mihály Centrum Pártja óta semmilyen politikai képződménnyel nem szimpatizálok!
Cicamama55
@verőce21: Azért mert az igazat megmondtam vagyok balek? A KDNP ről is hihetetlenül őszintén tudnék igaz véleményt mondani, de valami miatt engem mindig elkerülnek...
verőce21
@Cicamama55: (18:28) Nem akartalak én bántani, hogy válaszoltál a közvéleménykutatónak, nagyon nehéz helyzetben vannak azok, legtöbben visszautasítják őket.
Nagyon jó a megállapításod, milyen is lehet így egy kutatási eredmény.
verőce21
A brit politikai választásokon a liberálisok összeomlásszerű visszaesését jelző exit poll eredményt mérnek!
mate03
@adrenalink: Elnézést! Rossz helyre írtam! Nem a te írásodra válaszoltam! Még egyszer elnézést!
adrenalink
@mate03: Egy pettyet elgondolgodtam, hogy milyen félreérthető dolgot írhattam. Így minden rendben!:-)
kalexian
@Strong: Tanulj történelmet! A náci vagyis nemzeti szocialista eszme alapjai baloldaliak voltak, csak később sodródott jobbra! A JOBBIK programját meg olvasd el, talán más lesz a véleményed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.